Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 3 март

В чест на националния празник на Република България 3 март Регионалният исторически музей в Русе експонира в сградата на музея на пл. „Ал. Батемберг“ 3 част от Рогозенското съкровище.
Рогозенското съкровище е най-голямото по своите размери съкровище, откривано досега на територията на България. Това се случва в началото на 1986 г. във врачанското с. Рогозен. Състои се от общо 165 предмета от сребро, някои от които с позлата. Датирано е от края на VІ до първата половина на ІV в. пр. н. е. Голямата част от Рогозенското съкровище се съхранява в Регионалния исторически музей във Враца, където през следващите четири месеца гостува Боровското съкровище.
Рогозенското съкровище ще бъде представено от археолога Деян Драгоев днес в 11,30 ч в Историческия музей в Русе.
 
Изложба от избрани фотографии на русенците Николай Генчев и Красимир Искъров под надслов „Дунав - реката на Европа“ ще бъде открита днес в Букурещ по повод националния празник на България - 3 март. Информацията е от асоциация „Еврорегион Данубиус“, които заедно с Посолството на България в Румъния са организатори на събитието. Шейсетте фотоса ще бъдат подредени в Музея за история на Букурещ, където по традиция българското посолство и живеещите в столицата нашенци тържествено отбелязват българските национални празници. Повече от 10 години този румънски културен институт предоставя възможност за популяризиране на българската култура и традиции. Снимките са част от близо 500-те фотоилюстрации към книгата с едноименното заглавие на доц. Васил Дойков и Николай Генчев, която наскоро беше представена пред русенските читатели. Изложбата ще бъде открита днес, за да постави началото на официалния прием по случай 3 март, който дава българският посланик за дипломатическия корпус и приятелите на България в Румъния.
 
„Руско-турската война в произведенията на европейските творци” е мотото на изложбата, която се открива днес в Русенската регионална библиотека. Изложбата ще бъде представена от историка Красимир Кънчев от 16 ч във фоайето на библиотеката. Експозицията може да бъде видяна до 28 март.
 
Изложба на гравюри и литографии на 60 автори е подредена в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” в Разград. Тя ще бъде открита официално днес от 17,30 ч и е интересна с това, че творбите са създавани на мястото на бойните действия по време на Руско-турската освободителна война, от кореспонденти на западни вестници. Директорът Тодор Тодоров е инициатор на изложбата, която е от фонда на галерията в Стара Загора. По онова време вестниците са се печатали на литографски преси и оригиналните гравюри и литографии са изключително ценни като хроника на събитията, защото са създавани на мястото на бойните действия. Много от тях пресъздават боевете на Шипка, влизането на руските войски в България, битките на българските опълченци, могат да се видят портрети на руски генерали и фигурални композиции. Изложбата ще бъде отворена за посетители до края на март.
 
Проявите, посветени на 3 март в Търговище започват от днес. В 18 ч в концертната зала на Младежкия дом ще започне празничен концерт на Духовия оркестър с участието на оперната певица Валерия Пейчева и професионален фолклорен ансамбъл „Мизия”. Програмата на самия национален празник, 3 март, ще започне с панихида за загиналите за Освобождението на България руски, румънски и финландски войни и български опълченци от 10 ч в храм „Свети Иван Рилски”. От 10,30 ч на площад „Свобода” ще има церемония за вдигане на националното знаме. В 10,45 ч ще тръгне шествие до Паметника на българо-руската дружба, където в 11,15 ч ще започне церемония за поднасяне на венци на признателност, след което литературната композиция „Пътят на орли” ще представи клуб „Грифон” при Обединен детски комплекс.
 
По покана на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов на 2 март ансамбъл „Тракия” ще подари на силистренци концерт, посветен на 134-годишнината от Освобождението на България. В него са включени фрагменти от спектакъла „Хубава Яна” по идея и хореография на главния художествен ръководител на ансамбъла Даниела Дженева. Концертът започва от 18,00 ч на сцената на Драматичен театър „Сава Доброплодни”, входът е свободен.
Днес ще бъде отчетен и общинският етап от ученическия рецитаторски конкурс „Духът на българина” и националния поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов”. Вечерта от 17,00 ч е честването на 40 години от създаването на Художествената галерия в Силистра.
Прояви, посветени на 134 години от Освобождението ще има в детски градини, училища и читалища в почти всички села от Силистренската община.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменка със златен медал

Шуменка спечели злато за България на IV Европейска олимпиада по информатика за момичета, която се проведе в Нидерландия. Това е Симона Христова от X клас на шуменската математическа гимназия. Във форума участваха 194 девойки от 57 страни. „Симона направи страхотен пробив. Досега няма подобно представяне на български състезател“ – коментира за Радио..

публикувано на 26.07.24 в 19:30
ВиК - Шумен

Нов заем за ВиК-Шумен

Шуменското дружество „Водоснабдяване и канализация“ ще тегли нов заем от 4,7 млн. лв. Това решение бе взето днес на Общото събрание, което се проведе във ВиК холдинга в София.  Срокът за връщане на заема е от 96 месеца с 12 месеца гратисен период при лихва от 5,29 %. Със силата на гласа на държавата, която притежава 51% от активите на..

публикувано на 26.07.24 в 15:33
КОЦ - Шумен

Грандиозни планове за Онкоцентъра

Трима са кандидатите за управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Това стана ясно по време на първото заседания на общинската комисия, която трябва да избере новия ръководител на лечебното заведение. Документи за поста са подали доц. д-р Кирил Киров, д-р Румен Генов и д-р Свилен Арнаудов. Д-р Кирил Киров е доцент по онкология в..

публикувано на 26.07.24 в 14:18

Нова дата за "Чамкория"

Обявена е новата дата за моноспектакъла „Чамкория“ в Шумен, съобщават организаторите. Театралното събитие с участието на Захари Бахаров ще бъде на 29 септември в Летния театър. Закупените билети ще важат без нужда от презаверка.  А зрителите, които искат да върнат билета си, могат да го направят до 6 август.  Моноспектакълът по романа на Милен Русков..

публикувано на 26.07.24 в 13:29

Трето класиране за осми клас

379 са свободните места в осми клас за третото класиране в училищата в Шуменска област. Те са обявени в сайта на Регионалното управление на образованието.  След второто класиране в училищата в региона са се записали 85 от класираните 96 ученици. Така към момента всички записани ученици за обучение в общообразователна среда са 1107, съобщават от..

публикувано на 26.07.24 в 11:33

Пореден дрогиран на пътя

34-годишен мъж от Върбица е задържан за шофиране след употреба на наркотици, съобщават от шуменската полиция. Проверката е извършена около 14:05 часа вчера на ул. „Септемврийско въстание“ във Върбица. Мъжът управлявал лек автомобил „Фолксваген“ с шуменска регистрация.  С техническо средство е установено, че шофира след употреба на амфетамин и..

публикувано на 26.07.24 в 10:50

Трима в битка за КОЦ-а

Доц. д-р Кирил Киров,  д-р Румен Генов и д-р Свилен Арнаудов са кандидати за поста управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Доц. Киров е хирург в МБАЛ - Шумен и Онкоцентъра, д-р Генов е специалист по онкохирургия и бивш депутат от ГЕРБ, д-р Арнаудов е досегашен управител на лечебното заведение. Конкурсът ще премине през три етапа...

публикувано на 26.07.24 в 10:21