Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпитаха Христо Ковачки по делото срещу „Килърите“

Бизнесменът Христо Ковачки бе разпитан днес по делото срещу „Килърите“ в Шуменския окръжен съд. „Не виждам смисъл от моето идване,” каза той още на входа на съда.
Очакваше се той да разкаже повече за убития Борислав Георгиев от София, който – според свидетелски показания до момента, работел за него. „Не съм приемал Борислав Георгиев като моя дясна ръка”, категоричен бе пред съда свидетелят.
Ковачки разказа, че познава Георгиев десетина години преди да бъде убит на 6 април 2008 г. Георгиев е бил управител на ресторант, а после станал прокурист на „Атом енерго ремонт” – фирма, която Ковачки е консултирал. Бизнесменът заяви, че Георгиев му е близък човек, познава семейството му, но Георгиев не му е споделял да е имало заплахи срещу него или за проблеми. „Ако имаше конфликт, най-малкото щях да му помогна“, каза в съда свидетелят. „Аз съм бил консултант по няколко сделки в Сърбия, той също. Дискутирахме единствено икономически въпроси”, посочи той и отрече да са имали общ бизнес в Сърбия, свързан с фирмата „Траял Корпорация”. С това той обори твърденията на свидетели, дадени до момента, че Георгиев е работил за него. Ковачки заяви, че не познава Костадин Сапунджиев – Крис. Точно той под клетва заяви в съда, че Ковачки е имал интереси към мина и енергийно дружество в Босна, нещо, което днес бизнесменът отрече в залата. Той отрече също, че се е срещал със сърбина Сретен Йосич и не си спомня да познава подсъдимия Янко Попов.
След въпроси на защитата, Ковачки обясни, че е помагал на съпругата на Борислав Георгиев след неговото убийство единствено морално. При показанията си по делото „Килърите” обаче вдовицата Надежда Георгиева заяви, че Ковачки й е подарил дом на стойност 250 000 лв. Единствената информация за случилото се с Борислав Георгиев на 6 април 2008 г. Христо Ковачки получавал от пресата и дори не спрял с колата си пред дома му в деня на убийството „защото там имало много хора”.
Разпитът на свидетеля Христо Ковачки завърши за около час и половина.
Интересно беше поведението му в залата, той много често се смееше на въпросите, особено тези – дали Георгиев е пътувал с охрана, дали Ковачки е имал бизнес в Босна. Абсолютно недоумение пък предизвикваха у него и въпросите за приватизиране на предприятия в Сърбия. Така премина разпитът, който не разкри нищо повече около убийството на Борислав Георгиев, за което за извършител в обвинителния акт се сочи Васил Костов - Кеца. Следващото – 13-то заседание по делото срещу шестимата обвиняеми е през април.
 
Процесът срещу „Килърите” започна на 27 юни 2011 г. Пред съда като обвиняеми се изправят Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Кеца, Янко Попов – Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те отговарят пред закона за участие и ръководене на организирана престъпна група, умишлени убийства и палеж.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посрещнаха младите огнеборци у дома

Отборът по пожароприложен спорт на IX ОУ „Панайот Волов“ в Шумен се завърна на родна земя. Децата спечелиха престижното четвърто място на международното младежко състезание, което се проведе в Италия. Младите огнеборци постигнаха отлични времена в двете състезателни дисциплини – „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „400 метра щафетно..

публикувано на 30.07.24 в 16:26

Класна стая под небето

Открита класна стая изграждат в двора на Началното училище „Княз Борис Първи“ в Шумен. Тя ще позволява при хубаво време учебни занятия да се провеждат навън, каза за Радио Шумен директорът на училището Валерий Георгиев. "Ще бъдат ремонтирани няколко пейки, ще има малка училищна черна дъска. Идеята е пространството да бъде оградено с цветя, за да..

публикувано на 30.07.24 в 14:44

Шест екипа ще работят на тръбите

Без вода за 24 часа остава утре Шумен. Причината за това е присъединяването към новия довеждащ водопровод. Общо 6 екипа ще работят на двете връзки – в кв. "Дивдядово" и пречиствателната станция, каза инж. Антон Стефанов от ВиК - Шумен "По присъединяването от фирмата ще работят два екипа на две места. От наша страна също ще има четири аварийни..

публикувано на 30.07.24 в 13:44
Община Шумен

Вдигат Център за психоболни хора

Малко над 1,315 милиона лева ще струва изграждането на Център за хора с психични разстройства в Шумен. Това обяви на брифинг днес зам.-кметът по европейски програми, екология и туризъм Даниела Русева.  Парите са от Националния план за възстановяване и устойчивост. „Процедурата бе отворена преди дни, на 25 юли, като нашата община е таргетна по..

публикувано на 30.07.24 в 12:18
Спортна зала

Ремонтират зала "Плиска" с над 2 милиона

Обществена поръчка за саниране на зала „Плиска“ обяви община шумен. Стойността на строително-ремонтните дейности е близо 2.120 милиона лева. Ще се топлоизолират външни стени, подови и покривни конструкции. Освен това е предвидено да се сменя дограма и осветление.  Голямата зала на комплекса, в която са терените за хандбал, волейбол и баскетбол,..

публикувано на 30.07.24 в 11:48

Насилник в ареста

Арестуваха домашен насилник, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен вчера. Съобщено било, че на 20 юли през нощта в Шумен 34-годишен мъж нанесъл удари с ръка по лицето на жената, с която живее на семейни начала. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 30.07.24 в 11:32
Град Шумен

"Акага" на финала

Постоянна експозиция на открито и концерт с хитовете на „Акага“ ще поставят финал на Националното биенале по скулптура „Шуменско плато“ и на Седмия пленер по фотография „Шумен познат и непознат“.  Събитието е в неделя (4 август) от 18:00 ч. в пространството „Сцената" в лесопарка „Кьошкове“.  Тази година двата творчески форума, организирани от..

публикувано на 30.07.24 в 11:03