Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

131 жени от Разградско се прегледаха за рак на маточната шийка

131 жени от Разградско са преминали през профилактичните прегледи за рак на маточната шийка, съобщи днес председателката на Федерацията на жените Любка Стоянова. Три от тях са с предракови образувания, две - с миоми и една - с киста. При доста жени са констатирани възпалителни процеси, всички са насочени за лечение.  Специални благодарности бяха отправени към фирма „Млин“ - Разград, фирма „Мит“ - Сеново  и кмета на кубратското село Сеслав, които са съдействали за организирането и провеждането на прегледите на място. Консумативите са закупени със средствата, събрани от благотворителния спектакъл, изнесен на 8 март. От тези средства са осигурени и пакети с хранителни стоки за 20 лежащоболни жени от Разград, обясни Любка Стоянова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Билети с кауза

Този сезон ПФК "Лудогорец" ще отделя средства от всеки продаден билет в подкрепа на сдружение “Аз вярвам и помагам“. Това съобщават от спортния клуб на страницата си във Фейсбук. Чрез събиране на капачки, стотинки, дарителски кампании и продукти с кауза сдружението вече е дарило първия в България мобилен пункт за кръводаряване, първата за СБАГАЛ..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

Мазилка по главата

70-годишен мъж пострада от парче мазилка, паднало върху главата му. Това съобщават от разградската полиция. Инцидентът станал около 17.20 часа на 8 юли, докато се прибирал към дома си по улица „Ал. Стамболийски“ в Разград. От тераса на къща, покрай която минавал, се отлепва голямо парче мазилка и го удря по главата.  Пострадалият е откаран в..

публикувано на 09.07.24 в 11:58
Дом за стари хора

Ремонтират Старческия дом

Одобрен е проект на община Разград за ремонт на Дома за стари хора, информират от администрацията. Финансирането е за малко над 4 милиона лева.  Дейностите включват основно обновяване и преустройство на общинската сграда, предоставена за нуждите на Дома.  Предвижда се постройката да се свърже функционално с помещенията на 3-ия и 4-ия етаж в съседна..

публикувано на 09.07.24 в 09:05

Блъснаха възрастна пешеходка

89-годишна пешеходка пострада, след като бе ударена от лек автомобил на улица „Васил Априлов“ в Разград. Това съобщават от мествана полиция. Около 7:40 часа на 7 юли 34-годишен водач на „Мерцедес GL“ нарушава правилата за движение по пътищата и по непредпазливост блъска възрастната жена.  Пострадалата е транспортирана до МБАЛ-Разград, където е..

публикувано на 08.07.24 в 09:40

Нови 10 работни места

10 души започват работа по програма за заетост в държавни обекти в Разградско. Областната администрация сключи договори с Агенцията по заетостта чрез Бюрото по труда в Разград.  Новоназначените ще работят на 8-часов работен ден, като длъжностите са „портиер“ и „общ работник“. Работните им места са в държавни обекти в Разград, Кубрат и село Ясеновец...

публикувано на 08.07.24 в 09:19

Пчелари в действие

Православната ни църква почита на 8 юли Св. Прокопий - закрилник на пчеларите. Денят е особено тачен от стопаните, които вярват, че пчелния мед в този ден има магични свойства – лекува всякакви болести.  Потомственият пчелар от Кубрат Димитър Петров споделя,че въпреки липсата на държавна политика за този бранш, за хората, посветени на пчеларството,..

публикувано на 08.07.24 в 08:48
Снимката е илюстративна

Копаят в Доброшката махала

Работата по първия етап от проекта „Реконструкция на улични водопроводи и сградни отклонения в югозападната част на град Разград“ продължава и през тази седмица. Това съобщават от общината.  Само в един нов участък в Доброшката махала ще се извършват изкопни работи от днес до 14 юли – ул. „Александър Стамболийски“ – от ресторант „Шалеви“ до..

публикувано на 08.07.24 в 08:31