Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат музеят в Плиска да носи името на проф. Рашо Рашев

Музеят в Националния историко-археологически резерват „Плиска” да носи името на проф. Рашо Рашев предлага чрез докладна записка до Общинския съвет в Шумен директорът на Регионалния исторически музей Георги Майсторски. Предстои предложението да бъде обсъдено и гласувано на празничната сесия на 11 май. В докладната се настоява още от бюджета на общината да бъдат заделени 1 000 лв. за барелеф на проф. Рашев, който да бъде поставен на фасадата на музея.
Радио Шумен припомня, че проф. Рашо Рашев загина преди 4 години при пожара във влака София-Кардам.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар на покрива

Покривът на къща в село Стан горя вчера. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен в 19:25 часа на 1 октомври в дежурната част на пожарната в Нови пазар. Към мястото на произшествието е насочен противопожарен екип. След пристигане станало ясно, че собственикът на имота овладял разпространението на пожара.  Пламъците тръгнали след..

публикувано на 02.10.24 в 09:40

Мъж гледа коноп в двора

36-годишен мъж от Шумен е задържан в полицейския арест за притежание и отглеждане на растения от вида на конопа. Това съобщават от шуменската полиция. Около 18:30 часа вчера криминалисти от РУ- Шумен извършили проверка по сигнал, че мъж държи наркотични вещества. В имот на ул. “Петър Парчевич“ в града, обитаван от 36-годишен местен жител, намерили и..

публикувано на 02.10.24 в 09:35

Деца срещу алоизмами

Кампания „Предай нататък“ за предпазване от телефонни измами започва на територията на Областната дирекция на МВР в Шумен.  Осмокласници от СУ “Панайот Волов“ в Шумен ще изнесат обучителни беседи на възрастни хора в града. В началото посланията ще бъдат предавани в пенсионерски клубове в Шумен, а след това - по време на организирани срещи с хората..

публикувано на 02.10.24 в 08:24

Ден на възрастните хора

С музика и настроение шуменци отбелязаха Международния ден на възрастните хора. Празнично посрещане бяха подготвили пенсионерите от клуб №16 „Вкусът на живота“. С пожелания за здраве и дълголетие им гостува заместник-кметът по социална политика и здравеопазване Светослава Хайнова изненада присъстващите. Специално за Деня на възрастните хора..

публикувано на 01.10.24 в 16:17

Старт на Детското полицейско управление

Превантивната програма „Детско полицейско управление“ стартира днес в област Шумен. Начало на проекта беше даден в СУ „Трайко Симеонов“. Директорът на училището Галина Сакарова и началникът на РУ - Шумен гл. инсп. Илиян Николов подписаха споразумение и декларация за съвместни дейности, след което доброволците от Детското полицейско управление положиха..

публикувано на 01.10.24 в 15:42

Безплатни медицински прегледи

4 скринингови кампании за населението на област Шумен започват от днес - 1 октомври, съобщиха от РЗИ. Изпълнението на прегледите се финансира от Министерство на здравеопазването.  За профилактичен преглед могат да се запишат и хора, които не са здравноосигурени. Прегледите са насочени към основните хронични болести и ще бъдат извършвани от..

публикувано на 01.10.24 в 14:45

Промени в движението около ДКЦ-1

Нова постоянна организация на движение е въведена в района на паркинга на ДКЦ-1 (новата поликлиника) на ул. „Цар Освободител“, съобщават от община Шумен. Местостоянката на таксиметровите автомобили в района на ДКЦ-1 се премести срещу пресечката за улица "Беласица", за да се освободи входа пред бариерата за паркиране.  Това е решение на Комисията по..

публикувано на 01.10.24 в 12:15