Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Шумен изпраща книги на сънародниците ни в град Херсон

Шумен трябва да възстанови отношенията си с украинския град Херсон. Това заявиха кметът Красимир Костов и председателят на Общинския съвет проф. Георги Колев след завръщането си от украинския град. Двамата участваха в честванията на 234-годишнината от основаването на Херсон и 50 години от побратимяването с Шумен. В звуковия файл Красимир Костов коментира какви ще бъдат приоритети в бъдещото сътрудничество между двата града.
След среща с българската общност в Херсон е станало ясно, че единственото, от което сънародниците ни се нуждаят, е българска художествена литература и помагала за изучаване на езика. „Община Шумен ще купи и изпрати исканите книги”, допълни председателят на Общинския съвет проф. Георги Колев. Очаква се делегация от украинския град да посети Шумен за 3 март или за майските празници следващата година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Риболов за незрящи

Вътрешен турнир по спортен риболов организират от Спортния клуб за хора с увреждания в Шумен. Състезанието се очаква да започне в 9:00 ч. на язовир „Янково“ и е с продължителност от 4 часа, каза за Радио Шумен председателят на клуба Николай Йорданов. "Лови се предимно с въдици на дънен риболов. Такъв е регламентът за хора със зрителни увреждания...

публикувано на 28.05.24 в 08:39

Планово без ток

Планови прекъсвания на електрозахранването ще има и днес (28 май) в Североизточна България. Основните причини за това са ремонти и профилактика на съоръженията. В Нови пазар от 8 ч. до 17 ч. без ток ще са абонати по улиците „Ангел Кънчев“, „Баба Тонка“, „Бузлуджа“, „Гоце Делчев“, „Оборище“, „Панайот Волов“, „Патриарх Евтимий“, „Шейново“,..

публикувано на 28.05.24 в 06:29

Времето остава без промяна

14 градуса е измеренета в 6 ч. температура в Шумен, атмосферното налягане е 989 хектопаскала, влажността на въздуха е 67%. 14 градуса е температурата и в Силистра, 15 градуса е в Русе, а най-хладно – 12 градуса – е в Разград и Търговище. Променлива, по-често значителна ще е облачността в Североизточна България днес. На места ще превали дъжд, възможни..

публикувано на 28.05.24 в 06:16

Проблеми с въпросителни

Безпокойството, породено от преминаването на земеделски машини през главната улица на село Панайот Волов, проблеми с косенето на тревните площи, почистването на тротоарите в село Вехтово и паркирането около шуменско кафене. Това бяха въпросите, с които днес жителите на Шумен и населените места в общината се обърнаха към кмета на Шумен проф. Христо..

публикувано на 27.05.24 в 16:41

Част от Шумен пак без вода

Част от шуменския квартал "Тракия" отново е без вода. Екипи на ВиК - Шумен работят по аварията на ул. "Родопи", заради която и вчера водата в района беше спряна.  Това съобщиха за Радио Шумен от водното дружество, но не се ангажираха с час за приключване на ремонтните дейности.

публикувано на 27.05.24 в 16:21

"Златен век" за Деян Евтимов

Грамота и Почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон - сребърен, получи Деян Евтимов, директор на Художествената галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен.  Наградата беше връчена от министъра на културата Найден Тодоров по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на..

публикувано на 27.05.24 в 13:58

Гимназии събират ученици

Панорама на средното образование представя в Шумен възможностите за обучение за предстоящата учебна година.  Областният управител проф. Добромир Добрев откри събитието и подчерта значението му за по-добрата информираност на кандидат-гимназистите и техните родители, на които предстои да вземат решение къде да продължат обучението си.  В..

публикувано на 27.05.24 в 12:33