Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Снимка: Архив
По повод Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, община Шумен и Общинският съвет на „Съюз на пенсионера-2004” организират концерт от 10,00 ч. в залата на Общината. Входът е свободен.
От 14,30 ч. в ресторанта на общината кметът Красимир Костов ще даде традиционния тържествен обяд на 100 пенсионери. По повод празника община Шумен подпомага със сумата 390 лв. сдружение „Вдовици и вдовци”. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на хранителни пакети за социално слаби и лежащоболни членове на сдружението.
 
С открита приемна и експертна помощ по въпроси, свързани с пенсионното осигуряване, ще отбележи Международния ден на възрастните хора Районно управление „Социално осигуряване” в Шумен. През целия ден служителите от Управлението ще приемат и консултират възрастните хора. От 14 ч. консултации ще има и в Центъра за рехабилитация и социална интеграция в кв. „Тракия”. От днес стартира проучване на мнението на гражданите за предоставяните в РУСО в Шумен услуги. Подготвена е анонимна анкетна карта в приемните за граждани в Шумен и в работните офиси в Нови пазар, Велики Преслав и Каолиново.
 
От 15 ч. днес във Велики Преслав се събират на празник клубовете на пенсионера и фолклорните състави на възрастните хора, а в квартал „Кирково” 36 възрастни общественици ще бъдат лично поздравени от читалищното ръководство. Предварително по пощата бяха изпратени 30 поздравителни адреси за празника.
 
Поздравления към възрастните хора отправи и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов. В обръщението се казва: „С дълбоко уважение се присъединявам към всички пожелания за здраве и дълголетие, с които днес цялата общественост Ви засвидетелства. Отбелязването на този ден в десетки страни по света е израз на признателността на поколенията към хората от златната възраст, придобили достойнствата на човешката личност и мъдростта на богатия житейски опит”, допълва Найденов.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски университет

Приемен изпит онлайн

Предварителен кандидатстудентски изпит в Шуменския университет ще има на 15 май, събота. За първи път в кандидатстудентска кампания за настоящата година има възможност за провеждане на онлайн изпит от разстояние. За участие в този изпит трябва да бъде изпратен имейл на адрес  online@shu.bg  с текст: онлайн изпит, като заявките се подават най-късно..

публикувано на 12.05.21 в 16:23

Извънгабаритен товар към Разград

Извънгабаритен превоз ще премине утре - 13 май, през територията на Областната дирекция на МВР- Шумен, очаква се движението от и към Бургас да бъде затруднено. Три тежкотоварни автомобила с обща дължина 60 метра ще преминат през Шуменско в обедните часове утре. Те ще се движат по Ришки проход, ще преминат през село Веселиново,..

публикувано на 12.05.21 в 15:12
Лудогорието

Конкурс за биоразнообразието

Традиционният конкурс „Мисли зелено – пази природата“, посветен на Деня на биологичното разнообразие – 22 май, бе обявен днес от шуменската екоинспекция и Басейнова дирекция „Черноморски район”. Идеята на състезанието е да провокира учениците от Варна, Шумен, Добрич и Търговище да представят знанията си за биоразнообразието, защитените растителни и..

публикувано на 12.05.21 в 14:57

Подаръци за мюсюлмани и християни

Празнични пакети по повод Рамазан Байрам раздаде кметът на Никола Козлево Ешреф Реджеб на всички мюсюлмани и християни от общината. Всяко семейство от селата Никола Козлево, Цани Гинчево, Вълнари, Хърсово, Ружица, Крива река, Църквица, Пет могили, Векилски, Каравелово и Красен дол получи подаръци с пожелание за здраве, щастие и благоденствие...

публикувано на 12.05.21 в 14:15

Присъдите за Хитрино потвърдени

Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Шуменския окръжен съд по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино през декември 2016 година. На 22 янурари 2020 г. първата инстанция присъди на машиниста Димитър Михнев 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от право да упражнява професията си. Помощникът му Радослав Петков е лишен от..

публикувано на 12.05.21 в 13:35

Трудните деца на фокус

180 малолетни и непълнолетни са на отчет в Детска педагогическа стая през 2020 г. в Шуменска област за противообществени прояви и престъпления. Това съобщиха от отдел "Статистически изследвания“- Шумен. Те са със 7 повече в сравнение с 2019 г. 134 са момчета, а 46 момичета. Поради поправяне на поведението, навършване на 18-годишна възраст или на..

публикувано на 12.05.21 в 12:50

За безопасни балове

Полицейски служители ще се погрижат за опазване на обществения ред в районите на училищата по време на изпращане на абитуриентите на 14 май. От всички учебни заведения е получен часови  график за изпращането им и е  създадена е организация за охрана и осигуряване на безопасността на движението. В района на учебните заведения ще се следи за..

публикувано на 12.05.21 в 10:40