Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Томислав Дончев: 60% от публични инвестиции в страната през последните години са направени с европейски пари

Снимка: Архив
60% от всички публични инвестиции в страната през последните години са направени с европейски пари. Това заяви в Смядово министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той допълни, че до момента за тази година са договорени 92% от заложените средства. По думите му, при встъпването му в длъжност те са били 18%, като към момента изплатените пари по европейски програми са 4 милиарда и 300 милиона лева.
 
154 оперативни програми в различни държави от Европейския съюз са спрени заради установени нарушения. България е страна, в която няма нито една спряна програма за усвояване на европейски средства, каза още Томислав Дончев. През втория програмен период, който ще стартира през 2014 г., ще има опростени процедури за кандидатстване по европейски програми, заяви министърът. Към срещата проявиха интерес много кметове от цялата Шуменска област, които поставиха въпроси, свързани с бюрокрацията при подаване на документите и корекции, които се правят по спечелени проекти.
Министърът по управлението на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев не успя да каже колко точно са средствата, които България внася в Европа под формата на членски внос, но обяви официално колко са парите, които страната ни е усвоила от 2007 г. до сега. Чуйте равносметката в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечтата на един сирак

Какво се случва с възпитаниците на социални институции, след като навършат 18 години? Те нямат дом, нямат средства, нямат и работа, за да започнат нов живот. През месец май Огнян Иванов ще завърши средно образование и трябва да напусне социалния дом в Каспичан. Въпросът, който си задава повече от година, е къде ще отиде. Не може да се върне..

публикувано на 19.01.21 в 13:15

Учителите на тест по желание

Започва тестване на учителите и непедагогическия персонал в училищата в област Шумен за COVID-19 с бързи антигенни тестове. Това стана ясно на работна среща на областния управител проф. Стефан Желев с директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова, началника на Регионалното управление по образованието Боряна Николова и представители на общините в региона...

публикувано на 19.01.21 в 13:01

Конкурс за националния празник

Онлайн рецитаторски конкурс за изпълнение на българска литература обяви шуменската Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”. Конкурсът е посветен на националния празник 3 март и на 140-годишнината от рождението на Стилиян Чилингиров.  Участниците ще бъдат разпределени в няколко категории: деца и ученици до V клас, ученици VI-XII клас,..

публикувано на 19.01.21 в 12:06

Заразата в Шумен си тръгва

111 пациенти с тежка коронавирусна инфекция са на лечение в МБАЛ - Шумен, съобщиха от здравното заведение. 82 от тях имат положителен тест за заразата, а останалите очакват резултат. В ОАИЛ са настанени петима души, трима от които са интубирани. През вчерашния ден са приети 12 пациенти с COVID-19, а изписаните са 14. Според д-р Йорданка Маринова от..

публикувано на 19.01.21 в 09:53
Община Велики Преслав

Вдигат кметски заплати

Общинските съветници във Велики Преслав ще обсъждат днес кметските заплати, които се повишават с 10%. Така кметовете на големите села Драгоево, Златар, Троица, Миланово и Кочово ще получават възнаграждения от 1210 лв., а на малките села -  Мостич, Мокреш и Имренчево – възнаграждения от по 1150 лв. Предложението е на кмета Янко Йорданов...

публикувано на 19.01.21 в 09:03

Два часа прекъсване

Поради планови измервания, на 19 януари от 10 до 12 ч. ще има  прекъсване за 2 часа в програмата на Радио Шумен на честота 93.4 мегахерца. Може да ни слушате на честота 87.6 мегахерца или онлайн.

обновено на 19.01.21 в 08:56

Водата от язовир "Тича" е негодна за пиене

Да не се използва водата за пиене и готвене в населените места, водоснабдявани от язовир „Тича“, препоръчват от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Това са Шумен, Велики Преслав и селата Панайот Волов, Белокопитово и Дибич. При проведените лабораторни изследвания днес е констатирано завишаване на стойностите на показател „мътност” в питейната..

публикувано на 18.01.21 в 18:15