Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози намериха ковчеже със златни накити край Свещари

Дървено ковчеже с над 150 златни накити откри археологически екип, с ръководител проф. Диана Гергова, край село Свещари, при разкопки на Омуртаговата могила. Находките са от края на 4 век преди Христа, от времето на гетския цар Купола и според археолозите наистина са изключителни. В сандъчето са намерени златна диадема, гривни, начелник, апликации към конска сбруя, златни копчета и много мъниста. Още за античното съкровище чуйте от професор Диана Гергова в звуковия файл.
Ковчежето, в което са били накитите, е изгнило, но днес археолозите ще направят отливка, за да го запазят, каза още проф. Гергова. Тя допълни, че разкопките в Свещари се извършват със средства от частен инвеститор, а не с пари на държавата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновен храм отвори врати

Официалното откриване на обновения храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Кубрат е днес. Тържественото богослужение извърши Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. Църквата е основно ремонтирана със средства по Програмата за развитие на селските райони, каза за Ради Шумен отец Светослав от храма. "Храмът е с обновена..

публикувано на 21.04.24 в 08:53

Ориентиране с кауза

Състезание по ориентиране с благотворителна цел ще се проведе днес, на 21 април, в местността "Балеу" край разградското  в село Дряновец. Това е поредната инициатива в подкрепа на разградчаните Ангел Героев и Пламен Кулов, които се борят с онкологични заболявания.  Състезанието по ориентиране е за любители, без ограничения във възрастта. Всеки..

публикувано на 21.04.24 в 08:29
Община Разград

Община осъди министерство

Община Разград спечели още едно дело срещу регионалното министерство за наложена корекция по европроект, съобщиха от администрацията. Става дума за реконструкция и благоустрояване на дворно място и изграждане на енергоспестяващо осветление на Основното училище „Никола Й. Вапцаров“.  Санкцията е наложена  през септември 2021 г. от заместник-министър на..

публикувано на 19.04.24 в 14:10

Спортни турнири с кауза

Благотворителни турнири по канадска борба, шах и тенис на маса ще се проведат този следобед в двора на Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград. Инициативата е на ученици и на техния преподавател по гражданско образование Цветалина Минкова. Може да се включи всеки желаещ, независимо от възрастта. Таксата за участие е..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

3000 лева от фонд "Инвитро"

Започна приемът на документи за финансово подпомагане на двойки, семейства и хора с репродуктивни проблеми в община Разград, съобщават от местната администрация.  Заявления се подават през цялата година в деловодството на община Разград или на eлектронния адрес на администрацията.  Право на подпомагане от Общинския фонд „Инвитро“ имат двойки, в..

публикувано на 17.04.24 в 09:39

Награда за Разград

Община Разград е сред отличените от „Национални награди 2024“ на Асоциацията на българските градове и региони. Наградата в категория „Иновации в образованието“ беше получена от кмета на община Разград Добрин Добрев по време на Националния зелен форум.  Високата оценка от Асоциацията е за стремежа на местната управа да подкрепя изпълнението на..

публикувано на 16.04.24 в 09:33

Удар в крайпътно дърво

40-годишна жена пострада при катастрофа и е настанена за лечение в болница, съобщават от разградската полиция. Сигналът за пътнотранспортното произшествие е получен около 18.40 часа на 14 април на тел.112. На място, по пътя между град Завет и село Веселец, е установено, че водачката на „Фолксваген Голф“ е изгубила контрол над автомобила и се е ударила..

публикувано на 15.04.24 в 12:38