Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спешна среща с президента искат представителите на протестиращите срещу монополите

Снимка: Архив

  Искаме спешна среща с президента Росен Плевнелиев, каза Валери Младенов - представител за протестиращите шуменци срещу монополите.  На националната среща, която се проведе в Сливен, присъстваха над 100 представители от 25 града, които обсъдиха исканията и бъдещите действия на протестиращите. Те се обединиха около следните искания:  разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, мораториум върху сметките за ток за декември и януари, докато се разследват монополите, разпускане на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и наказания за всички ръководители на регулатора, създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50% в ДЕКЕВР, промяна на изборния закон, преминаване от прпорционална към мажоритарна избирателна система, отпадане на имунитета на народните представители и въвеждане на правото за отзоваването им. Относно Топлофикация, протестиращите искат още сключване на индивидуални договори с  дружествата и всеки клиент да е с право да прекратява своя договор с едномесечно предизвестие, индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия, премахване на понятието „прогнозирано количество” , разтрогване на всички концесии, свързани с доставката на вода, както и държавата да поеме функциите на концесионните дружества. Всички тези искания ще бъдат входирани в президентството.
 
 
 
 
 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Намаляват приетите в болница

Запазва се тенденцията за намаляване на пациентите със симптоми на COVID-19 в шуменската болница, съобщи д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Данните до 12.30 ч. днес показват, че в болницата са настанени 140 души, от които 121 са с положителни резултати за коронавирус, а 19 имат симптоми и изчакват резултатите от пробите си. В..

публикувано на 06.05.21 в 14:50

Водата от "Тича" е годна за пиене

Водата от язовир „Тича“ вече отговаря на критериите за мътност и е годна за пиене и готвене. Това съобщават от ВиК Шумен. Резултатите от изследваните проби през последните няколко дни потвърдиха стабилната тенденцията за постигане на съответствие с нормативните изисквания за мътност, допълват от водното дружество. В същото време, макар и с..

публикувано на 06.05.21 в 13:15

Гергьовска люлка за здраве

 Гергьовска люлка за здраве залюляха в центъра на Велики Преслав . Дървената конструкция е предвидена да издържи и малки, и големи. Монтирана е на откритата сцена пред читалище „Развитие” и ще остане там до края на празника. Самодейци от Читалището и Общината във Велики Преслав осигуриха атракцията на градския..

публикувано на 06.05.21 в 12:29

11 май - неучебен ден в Шумен

Неучебен ще бъде 11 май - Ден на Шумен, за всички ученици от Община Шумен. Кметът Любомир Христов издаде заповед, според която празничният ден ще е присъствен. Идеята е да се популяризира празникът на града 11 май, когато през 1813 година се е състояло първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий в България.

публикувано на 05.05.21 в 16:21

Старите брички на прицел

59 излезли от употреба автомобила са премахнати от градските площи, съобщи на пресконференция Борислав Станев от община Шумен. Две от колите са вдигнати принудително, а останалите доброволно от собствениците. От началото на годината са получени 66 сигнала. 53 от тях са потвърдени при проверка от общинските инспектори. Откритите процедури по..

публикувано на 05.05.21 в 12:45

Честваме 9 май

С ученическа щафета по булевард „Славянски“, ритуал по поднасяне на венци и цветя на пл. „Кристал“ и празничен концерт на открито в Шумен ще бъде отбелязан 9 май – Ден на Европа и 76 години от победата над хитлерофашизма. Програмата ще започне от 9.30 часа, когато ще бъде даден стартът на щафетата „Европа“. Състезанието ще се проведе по трасето..

публикувано на 05.05.21 в 12:38

580 ваксинирани по празниците

580 жители на област Шумен са ваксинирани срещу коронавируса през почивните дни от 20 април до 4 май, съобщават от РЗИ. 112 от тях са имунизирани с втора доза, а останалите с първа. 417 са поставените ваксини на „Пфайзер“, 156 на „Астра Зенека“ и 7 на „Модерна“.

публикувано на 05.05.21 в 12:32