Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спешна среща с президента искат представителите на протестиращите срещу монополите

Снимка: Архив

  Искаме спешна среща с президента Росен Плевнелиев, каза Валери Младенов - представител за протестиращите шуменци срещу монополите.  На националната среща, която се проведе в Сливен, присъстваха над 100 представители от 25 града, които обсъдиха исканията и бъдещите действия на протестиращите. Те се обединиха около следните искания:  разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, мораториум върху сметките за ток за декември и януари, докато се разследват монополите, разпускане на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и наказания за всички ръководители на регулатора, създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50% в ДЕКЕВР, промяна на изборния закон, преминаване от прпорционална към мажоритарна избирателна система, отпадане на имунитета на народните представители и въвеждане на правото за отзоваването им. Относно Топлофикация, протестиращите искат още сключване на индивидуални договори с  дружествата и всеки клиент да е с право да прекратява своя договор с едномесечно предизвестие, индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия, премахване на понятието „прогнозирано количество” , разтрогване на всички концесии, свързани с доставката на вода, както и държавата да поеме функциите на концесионните дружества. Всички тези искания ще бъдат входирани в президентството.
 
 
 
 
 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безопасен интернет за децата

Четвъртокласници от разградското Средно училище „Христо Ботев“ се срещнаха днес със съдия Николай Борисов от Районния съд Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районната прокуратура. Проявата е част от Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Дискутирани бяха..

публикувано на 13.04.21 в 15:53

Зелен коридор в Шумен

Зелен коридор за ваксиниране с иРНК ваксината на „Модерна“ има и днес в Шумен, информират от Регионалната здравна инспекция. Свободната имунизация е само за хора на и над 65-годишна възраст. До 16 ч. ще работят кабинетите на РЗИ на улица „Калоян“ №1 (до сградата на Регионалното управление на образованието ) и кабинетът на Медицинския..

публикувано на 13.04.21 в 13:06

Намалиха присъда за убийство

20 години лишаване от свобода за подсъдим за убийство в Шуменско постанови Апелативният съд във Варна.   Обвиняемият обжалва пред варненските магистрати присъда на Шуменския окръжен съд, с която е признат за виновен за това, че през септември 2018 г. в шуменското село Вълнари умишлено е умъртвил свой съселянин. Според шуменския съд,..

публикувано на 13.04.21 в 12:54

БСП - Нови пазар поиска конгрес

Свикване на извънреден конгрес на БСП, избор на ново ръководство и нов председател на партията поискаха от Изпълнителното бюро на БСП в Нови пазар. Организацията е излязла с позиция след изборите за Народно събрание. „Взехме това решение на 9 април във връзка с поканата на централното ръководство за среща с председателите на партийни..

публикувано на 13.04.21 в 11:34

Пияна вилнее в закусвалня

29-годишна жена от Шумен била задържана в полицейския арест за грубо нарушаване на обществения ред, съобщиха от полицията. Малко след 10 часа вчера охранител на автогарата в града подал сигнал в дежурната част на полицейското управление, че жена във видимо нетрезво състояние му отправила обидни думи. Причина за това станала забележка на охранителя,..

публикувано на 13.04.21 в 11:19

Шофьор под карантина на разходка

41-годишен неправоспособен водач от Нови пазар, който бил зад волана на нерегистриран по надлежния ред автомобил, бил установен да шофира два пъти в следобедните часове вчера на различни места в област Шумен, докато бил поставен под карантина, съобщават от полицията. Мъжът бил спрян от пътни полицаи първо в село Браничево. Той бил зад волана..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Красимир Минчев

Минчев напусна Общинския съвет

Освободеният преди дни председател на Общинския съвет в Шумен Красимир Минчев вече не е общински съветник. Това става ясно от решение на Общинската избирателна комисия, която прекрати правомощията му. На 7 април Минчев е поискал да бъде освободен. Мястото му се заема от следващия кандидат от листата на ГЕРБ. Това е Десислава Василева, която е говорител..

публикувано на 13.04.21 в 10:29