Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Клубове „Традиция” „освобождават” Велики Преслав на трети март

Голяма възстановка представяща освобождението на Велики Преслав от турско робство ще направят националните клубове „Традиция” от Североизточна България навръх трети март. В проявата ще участват над 70 членове на „Традиция” от Шумен, Русе, Велико Търново, Добрич и домакините от Велики Преслав. Идеята за възстановката е на Мирослав Станев, председател на клуба в старата столица, който е написал и сценария. От 11 часа, на 3 март, на площада в Преслав, ще премерят сили българските опълченци и руските войски, които ще се изправят срещу турския башибозук. „Военните действия” ще продължат близо час, като при подготовката на битката за града Мирослав Станев е използвал автентични документи, проследяващи отстъплението на турците и влизането на руските освободителни войски в града.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ТИР помете мантинели на магистралата

Временно е ограничено движението в едното платно на автомагистрала "Хемус" до бензиностанция "Шел" в посока Шумен, съобщават от шуменската полиция. ТИР е излязъл от пътното платно и е аварирал в нивата. Водачът е пътувал от Шумен към Варна, спукал гума и преминал от едното към другото платно. Очаква се тежкотоварна..

публикувано на 20.03.23 в 16:36
Община Шумен

Сметки и лимити на сесия

Бюджетните разчети и лимити на Община Шумен за тази година ще бъдат гласувани на сесията на Общинския съвет следващия четвъртък. Сметките ще играят ролята на общински бюджет до приемането на държавния бюджет за 2023 г. Съветниците ще се върнат към темата с разходите за чистотата в Община Шумен през тази година. Плам-сметката не бе подкрепена на..

публикувано на 20.03.23 в 16:22

Половин Шумен без вода

Голяма част от Шумен е без вода заради авария на напорен водопровод до Помпена станция „Средна зона“. Това съобщиха за Радио Шумен от ВиК Шумен. Течът е възникнал след действия на външна фирма, която изгражда водопровод. Водоподаването е спряно в цялата централна градска част от пазара до района на 5-ти полк, ул. Софийско шосе, студентски..

публикувано на 20.03.23 в 14:38

Задигнаха 11 бутилки уиски

Крадци задигнаха уиски от два хипермаркета в Шумен, съобщиха от полицията. Единият мъж е бил заловен на място от охраната на търговския обект, а другите двама са арестувани на територията на друга областна дирекция на МВР. Двете кражби са станали на 17 март, но без да има връзка помежду им. Първо 56-годишен мъж от село Голяма раковица, община Елин..

публикувано на 20.03.23 в 12:04

Унгарският посланик идва в Шумен

Н. Пр. г-жа Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария у нас, ще посети Шумен на 21 март (вторник). Тя ще бъде придружавана от г-жа Сандра Мишкеди – съветник в посолството и директор на Институт Лист – Унгарски културен институт в София и г-н Чаба Балаж – консул. В 9.30 часа в зала 203 на общинската администрация..

публикувано на 20.03.23 в 11:38

Спрени помощи на деца

Семействата на 7 първокласници и на 27 осмокласници от Шуменска област няма да получат втората част от целевата помощ, която Агенцията за социално подпомагане отпуска в началото на учебната година. Причината е, че през втория учебен срок учениците не са продължили обучението си съответно в първи и в осми клас. Това каза за Радио Шумен директорът на..

публикувано на 20.03.23 в 09:08

Тестват сирените

Системата за ранното предупреждение и оповестяване в Шуменска област ще бъде тествана от 20 март до 26 юни. По време на теста всяка сирена ще бъде просвирена за около 10 секунди. Сигналите на сирените ще бъдат свързани само с извършване на техническа профилактика. Планово задействане на сирените ще бъде извършено и на 2 юни - Деня на Ботев и на..

публикувано на 20.03.23 в 08:53