Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата от почти всички местни водоизточници в Шумен е негодна за пиене

Това става ясно от традиционния лабораторен контрол, сочат данните, публикувани в сайта на Регионалната здравна инспекция. По всички изследвани показатели отговаря само водата от чешмата в кв. „Дивдядово” до комплекс „Бохеми”. С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите по пътя за кв. „Дивдядово”, в самия квартал на ул. „Поройна” и чешмата по пътя за с. Лозево. Водата от тези чешми не трябва да се ползва за пиене. Водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” е с наднормено съдържание на нитрати, сочат още лабораторните анализи. Водата от чешмите до комплекс „Кьошковете”, в кв. „Боян Българанов” до КЕЧ, в кв. „Боян Българанов” до Бабешкия мост и тази до бившата ТПК „Пчела” не отговарят на здравните норми по химични и микробиологични показатели. От РЗИ-Шумен допълват, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия,тъй като не се извършва допълнителна обработка. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Взеха проби от марашката вода

Лабораторни проби от минералния извор в шуменското село Мараш бяха взети днес, съобщиха от местната администрация.  Водата вече е с температура 62 градуса и характерния ръждиво-кафяв цвят. Дебитът е 12 литра в секунда. Сондажът от минералния източник е с обща дълбочина 2800 метра.  Анализът, който ще бъде извършен в специализираната лаборатория,..

публикувано на 11.09.24 в 14:49

Училищна Телерик академия

Безплатно обучение по програмиране и дигитални науки с Училищна Телерик академия ще се провежда и тази година за учениците от Шумен и близките населени места.  Школата в Шумен е за деца от 3 и 4 клас и е по програма „Дигитални науки“. Дори и ученици без предварителни познания и опит в областта на технологиите могат да се запишат в обучението...

публикувано на 11.09.24 в 13:11

Пет училища на двусменен режим

Всички образователни институции в община Шумен са готови за началото на новата учебна година. Това обявиха днес от местната администрация. Около 2800 са децата, които посещават общинските детски градини, а учениците в общинските училища в Шумен са общо 8230. Това обяви днес зам.-кметът по образование и култура доц. Виктория Ковчазова...

публикувано на 11.09.24 в 12:57

Постоянен арест за убийството

За постоянно в ареста остава 31-годишният Айдън Хали, който уби приятелката си в апартамента, в който живее. Днес той бе изправен пред съда и след произнасяне на заключението каза, че няма да обжалва.  Срещу него е повдигнато обвинение за убийство по особено жесток и мъчителен начин за жертвата. Събраните доказателства, според съда, са достатъчни, за..

публикувано на 11.09.24 в 11:59

Старт на имунизационната кампания

Започва имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон на 2024-2025 година. Близо 85 хиляди ваксини срещу новия вариант на Covid-19 бяха доставени в страната в началото на месеца.  Като приоритетни групи за имунизация бяха определени хората над 60 години и с хронични заболявания, бременните жени, медицински персонал, както и..

публикувано на 11.09.24 в 11:40

Удар срещу иманяр

Множество предмети с вид на културно-исторически ценности са намерени и иззети от жилище, обитавано от 75-годишен жител в село Стан. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката била извършена след получена оперативна информация, че мъжът притежава незаконни археологически артефакти. Малко преди 14:30 часа вчера, криминалисти от полицейското..

публикувано на 11.09.24 в 10:50

Инвестиция за 140 милиона

"Днес не е ден за политика", каза президентът на Република България Румен Радев и отказа да отговаря на журналистически въпроси.  Той е в Шумен за участие в официалното стартиране на проект за разширяване на производствената база на компанията „Алкомет“ - най-големият производител у нас на алуминиеви валцови и пресови продукти. Инвестицията е..

публикувано на 10.09.24 в 15:32