Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна строежът на помпената станция в шуменския квартал „Дивдядово“

7
Снимка: Радио Шумен

Първа копка на проекта „Интегриран воден цикъл на град Шумен - 2 етап” направиха днес в квартал „Дивдядово“ кметът на Шумен Красимир Костов и Спиридон Александров, представител на Управляващия орган на Оперативната програма „Околна среда”. Общата стойност на трите лота, включени в проекта, е над 75 милиона лева. Според Александров, проектът стартира почти в последния момент, сроковете за изпълнение са много кратки, но ползата за хората от града ще бъде много голяма.
„Тук ще бъде изградена канално-помпена станция, ще бъде изградена и допълнително канализация в рамките на града. Ще бъде надградена и пречиствателната станция за отпадъчни води. По този начин община Шумен ще изпълни един мащабен проект и след неговия край ще може да се похвали, че отпадъчните води ще бъдат пречиствани на 100 процента. В същото време ще бъде подменена и част от водоснабдителната мрежа, което ще позволи да бъдат намалени загубите на вода“, обясни Спиридон Александров.
Целият проект трябва да бъде финализиран през 2015 година, когато трябва да заработи помпената станция за отпадъчни води за квартал „Дивдядово“ и да бъдат подменени ВиК тръбите в града, които не са реновирани с пари от ИСПА.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха детска ясла

Да бъдат наложени възможно най-строги мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на община Шумен и областта апелират членовете на постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет в Шумен. Днес те изготвиха становище, което ще бъде представено на утрешното заседание на Областния кризисен щаб. Заради..

публикувано на 22.10.20 в 15:48

97 заразени в МБАЛ - Шумен

47 са новите случаи на COVID-19 от област Шумен, съобщиха от РЗИ. 23 души са от община Шумен, 10 от Смядово, по трима от Нови пазар и Каспичан, по двама от Върбица, Велики Преслав и Венец и по един от Никола Козлево и Каолиново. Изготвени са предписания на контактните лица на потвърдените случаи за задължителна 14-дневна домашна карантина...

публикувано на 22.10.20 в 15:40
Социален център в село Веселиново

COVID-19 в социален център

11 случаи на хора с положителни тестове за COVID-19 са регистрирани в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Веселиново, област Шумен. Това съобщиха от Областната администрация. Става дума за 3 души от персонала и 8 обитатели на социалното заведение. Изследвани са всички хора от центъра и е..

публикувано на 22.10.20 в 15:13

Критерии за стипендии

Училища избират различни критерии за предоставяне на стипендии на ученици за отличен успех. Нормативният документ дава възможност на комисиите в училищата да изберат за осмокласниците оценката от националното външно оценяване или общия годишен успех. В средно училище „Сава Доброплодни“ в Шумен се приема като критерий оценката от националното външно..

публикувано на 22.10.20 в 14:52
Шуменски университет

И първокурсниците онлайн

Всички първокурсници от Шуменския университет преминават в обучение в електронна среда от 26 октомври - понеделник. Това става със заповед на ректора на висшето училище проф. Георги Колев. Те бяха единствените студенти, които се обучаваха присъствено в корпусите на ВУЗ-, а останалите им колеги използваха Университетската платформа за електронно..

публикувано на 22.10.20 в 14:01

Капачки за бъдеще

Кампанията „Капачки за бъдеще“ отваря 16 пункта за предаване на събраната от граждани и организации пластмаса в събота. В Шумен капачки ще се приемат от 10:00 до 14:00 ч. на адрес ул. „Васил Левски“ 6. С час по-малко ще работи пунктът в Русе пред паркинга на хотел „Дунав“. За три години кампанията събра средства за 22 кувьоза. Закупена е и друга..

публикувано на 22.10.20 в 12:25

Шумен е петият град

Шумен е на пето място в страната с 82 пациенти с коронавирус, настанени в болница. Градът попада в червената зона. Преди това са София, Пловдив, Благоевград и Бургас. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Маските най-често ще се носят по площади, пазари, спирки на градския транспорт, пешеходни зони, на опашки пред магазини,..

публикувано на 22.10.20 в 12:07