Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът "Професия лъжец" на режисьора Теди Москов гостува на шуменска сцена


Днес в програмата на Международния театрален фестивал „Друмеви театрални празници, Нова българска драма” от 19:00 часа ще се играе спектакълът „Професия лъжец”, в изпълнение на трупата на Държавния куклен театър от Варна. Тази продукция се случва под режисурата на Теди Москов. Ако сте очаквали кукленият театър от Варна да ви представи куклен спектакъл за деца, сте сбъркали. Постановката на Теди Москов е вън от стилистиката на куклите и в нея актьорите участват пряко с телата си и играят за възрастните. “Професия Лъжец” черпи смело вдъхновение от книгата на Джани Родари “Джелсомино в страната на лъжците”, като естествено далеч не остава на ниво цитати и перифрази. Спектакълът "Професия Лъжец" вече е отличен с награда ИКАР през настоящата 2014-та година в категорията Най-добър театрален спектакъл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чест за диригента Калина Василева

Директорът на Симфониета Шумен Калина Василева получи номинация за Награда от Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" в категорията "Най-добър композитор" за музиката си към филма „Уроците на Блага“.  Лентата на режисьора Стефан Командарев, която беше снимана почти изцяло в Шумен, получи още 9 номинации в различните категории...

публикувано на 14.04.24 в 09:11

Кошмарът на съвестта

Захарий Стоянов и Стефан Стамболов оживяват в пиесата „Духът на поета“ от Стефан Ценев на Драматичния театър в Русе. Тази вечер е нейната втора премиера, след като първата се случи в Международния ден на театъра в края на март. Постановката на Ивайло Ненов представя драматургичния текст на Цанев. В него в годините след Освобождението,..

публикувано на 12.04.24 в 09:45

Друмевите театрални празници идват

15 спектакъла ще участват в Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен между 11 и 16 май, съобщиха от Драматично-кукления театър в града.  Селекционер в направлението „Преглед на спектакли“ е театроведът Елена Ангелова. Тази година в категорията се състезаваха 42 постановки по български текстове.  В основната програма публиката..

публикувано на 11.04.24 в 10:49

Петата симфония разтърсва Шумен

Най-известното класическо произведение за всички времена ще звучи на шуменска сцена. Симфониета Шумен и диригентът Любомир Денев-син са подготвили публиката да чуе Петата симфония на Бетовен с известния мотив, който христоматийно е тълкуван като Съдбата, която чука на вратата. По този повод и заглавието на музикалното събитие е..

публикувано на 11.04.24 в 08:36

Импресиите на Тони Райчев

Изложба „Импресии“ на Тони Райчев е експонирана в Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен.  Роденият през 1943 година в шуменското село Кюлевча художник има зад гърба си над десет самостоятелни изложби. Рисува предимно пейзажи, като повечето от произведенията, които са показани в експозицията „Импресии“, са рисувани върху картон и..

публикувано на 10.04.24 в 15:37

Силистренец с филмов успех и в Чикаго

Филмът “FATHER” („Баща“) на режисьора, сценарист и продуцент Адриан Ал Жазар с премиера и в Чикаго, след като през декември миналата година бе високо оценен в кинофестивал в Сан Франциско и получи правото да бъде прожектиран на екран там. Младият силистренец и неговото филмово студио получават поредно признание от международен фестивал зад..

публикувано на 09.04.24 в 20:20

Шуменска номинация за "Еврокон 2024"

Преподавателят в Шуменския университет Веселин Чакъров е българската номинация в две от категориите за престижните награди „Еврокон 2024“. Конкурсът е ежегодно състезание за фантастика, което се провежда на територията на Европа. През август в Ротердам, Нидерландия, трябва да станат ясни имената на спечелилите в отделните раздели. Българската..

публикувано на 09.04.24 в 08:36