Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покачването на нивото на Дунав ще продължи поне още седмица

„Покачването на нивото на река Дунав ще продължи поне още седмица, но ще е с по няколко сантиметра“, каза за Радио Шумен изпълнителният директор на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав Георги Георгиев. Според него сега вълната е в езерото на „Железни врата“. Всяка секунда през хидровъзела преминават между 11 600 и 11 800 кубични метра вода, които навлизат в българо-румънския участък надолу. „В момента нивото при Русе е 730 сантиметра, но се очаква покачване максимум до 800, което не е критично ниво“, допълни Георгиев.

С 23 сантиметра се е повишило нивото на Дунав край Силистра за едно денонощие и тази сутрин в 07.00 ч. е достигнало 689 сантиметра, показва справка от силистренското представителство на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав.  Данните се актуализират на всеки час.
Критичното ниво в този участък на реката е 777 сантиметра. Кметовете на крайбрежните селища наблюдават реката, но засега няма информация за усложняване на обстановката. По данни от областната администрация, общините с излаз на Дунав в Силистренско са готови за въвеждане на мерки за защита от наводнение при достигане на критични нива на реката. В общините Силистра, Тутракан и Главиница са доставени чували с пясък.

Една от критичните зони на община Силистра - предпазната дига Айдемир – Сребърна, както и отводнителните помпени станции, са в състояние да удържат допълнителното ниво. Станциите в момента не работят с пълна мощност, но при необходимост, тя ще бъде използвана.
В крайбрежната зона на Силистра, съвместно с „Напоителни системи“ – клон Русе, е организирана оперативна група за наблюдение. В депото в село Айдемир има в наличност 750 чувала и 40 тона пясък, които при необходимост ще се използват за укрепване на дигата на река Дунав.
След преминаването на високите стоежи на река Дунав, при евентуални наводнявания на някои избени помещения (ниските части на село Айдемир и град Силистра) ще бъдат предприети действия за тяхната дезинфекция.

Във връзка с високото ниво на водите на река Дунав, днес кметът на Русе Пламен Стоилов свика Общинския щаб за защита при бедствия. На срещата присъстваха и кметовете на населените места Сандрово, Мартен, Средна кула, Долапите и Басарбово, чиито територии са потенциално застрашени от покачването на водите на Дунав.
Към момента на територията на община Русе няма залети участъци. Разлив има единствено на пътя под хижа „Приста“. Институциите, имащи отношение към усложнената обстановка, са в първа степен на готовност - повишено внимание. При необходимост ще започнат да се извършва и денонощно наблюдение на критичните участъци.
Извършват се и ежедневни проверки за състоянието на съоръженията на Агенцията. От Регионалната инспекция по околна среда и води са готови, ако има разливи, да извършват необходимите проби. Управителят на ВиК-Русе инж. Сава Савов поясни, че водоснабдяването на цялата област е нормално. Изпълнява се план за извършването на по-чест мониторинг на питейната вода.
От кметовете на населените места се изисква да следят за състоянието на дигите, при наличие на компрометирани участъци да се вземат незабавни мерки. Трябва да осигурят необходимото количество чували.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесени приемни в селата

Продължава информационната кампания в област Силистра по процедурата за подкрепа за семейните предприятия и фирмите от творческите индустрии и занаятите. Чрез изнесени приемни хората получават информация за възможностите за кандидатстване с проекти за 2024 година.  Малки и микро предприятия могат да получат финансиране за нови машини, оборудване и..

публикувано на 24.07.24 в 11:46

Дърва за ветерани

Актуализирана е капиталовата програма на община Тутракан. Това стана днес на редовното заседание на Общинския съвет.  Прието е решение за отпускане на еднократна финансова помощ на двама жители от с. Варненци и с. Нова Черна във връзка с възникнали пожари в техните домове.  И през тази година ще бъдат осигурени дърва за огрев на ветераните от..

публикувано на 23.07.24 в 14:16

Плувен басейн за силистренци

Договор за безвъзмездно отдаване на открития плувен басейн бе подписан между кмета на община Силистра Александър Сабанов и собственика на басейна Явор Георгиев. От договора става ясно, че Георгиев отдава безвъзмездно на община Силистра ползването на съоръжението в рамките на три сезона.  Кметът заяви готовността на администрацията да състави..

публикувано на 23.07.24 в 13:27

Временен паркинг в Силистра

Импровизиран паркинг е изграден на мястото на съборената сграда на Старата баня в центъра на Силистра, информира местното електронно издание Кворум. Сградата, известна също като Дом на красотата, беше собственост на общината и представляваше опасност за минувачите поради дългогодишно рушене. Покривът ѝ пропадаше, облицовката падаше, а храстите..

публикувано на 23.07.24 в 12:10

Канабис в джоба

Досъдебно производство за незаконно държане на високорискови наркотични вещества е образувано в РУ-Дулово. Това съобщават от силистренската полиция. На 22 юли в района на автогарата в града бил засечен 20-годишен, у когото при обиск били намерени 11.33 грама канабис, идентифициран с полеви наркотест.  Наркотикът е иззет, а мъжът е задържан в..

публикувано на 23.07.24 в 09:40
Харманли, 18 юли 2024 г.

Дулово събира дарения

Благотворителна кампания в помощ на пострадалите от пожара в селата Воден и Крайново започва днес в Дулово. Дарения ще се събират до четвъртък в складовата база на старото РКС.  „Отправяме апел към всички, които могат да се включат. Необходими са трайни хранителни продукти, запазени и чисти дрехи, както и домакинско оборудване“, каза организаторът на..

публикувано на 23.07.24 в 08:21
Харманли, 18 юли 2024 г.

Пожарите на фокус

Работна среща във връзка с пожароопасната обстановка в страната и в област Силистра се проведе в областната администрация. В нея участваха представители на Областната дирекция на МВР, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областната дирекция „Земеделие“, Регионалното пътно управление и Регионалната дирекция по..

публикувано на 22.07.24 в 14:16