Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природни аномалии и болести са нанесли поражения на кайсиите в Силистренско

Природни аномалии и болести са нанесли поражения на кайсиите в Силистренско. Според ръководителката на Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра доц. Люляна Иванова, засега най-значителни са измръзванията от последните пролетни слани на ранните сортове в района на Тутраканската и в крайдунавската част на Силистренска община, където кайсиите се развиват обикновено по-рано. От късните слани край близкото до Силистра село Айдемир е унищожена реколтата в масив от над 100 декара. Нанесени са поражения и от падналата в началото на май градушка в около 25 на сто от близо 400-декаровото опитно насаждение на станцията по кайсията. В насаждението се отглеждат около 500 кайсиеви сорта и сортообразци. Загубите в различните райони на Силистренска област са различни, тъй като градушката е валяла неравномерно и ледените зърна са били с различна големина и плътност. Реколтата не само на кайсиите, но и на костилковите видове овошки е застрашена и от кафявото гниене, смята доц. Иванова. Основната причина са честите и обилни валежи по време на цъфтежа, които благоприятстват заразата. Има и пропуски в агротехниката, които са причина за появата на гъбна сачмянка по кайсиите. Според доц. Люляна Иванова не са правени мащабни обследвания, въз основа на които да се прогнозират загубите от кайсиевата реколта. Очаква се в по-силно засегнатите от градушката райони и в насажденията с гъбна сачмянка да бъде влошено качеството на плодовете. Доц. Люляна Иванова обясни, че в някои от насажденията от ранните сортове през тази година няма да бъде получена реколта. Но не може да се прави такава прогноза за кайсиевата реколта като цяло в Силистренско.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар край Пожарево

Пожарникари от Тутракан и горски служители загасили низов горски пожар в района на село Пожарево, станал вчера следобед след небрежна работа с огън.  Огънят се разпрострял и унищожил ниска растителност, сухи треви и храсти на площ от 100 дка в гората.  След потушаването му са спасени 280 дка гора и 100 дка посеви.

публикувано на 09.09.24 в 11:37

Благодарност за пътен полицай

В една от социалните мрежи гражданка благодари на пътен полицай от РУ-Тутракан, оказал ѝ помощ при затруднение на пътя. За броени часове публикацията набра голяма популярност. Това съобщават от силистренската полиция. Случката се разиграва в неделя, когато жената пътува с болната си майка от Русе за Силистра и малко преди Тутракан спуква гума...

публикувано на 09.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

Газова бутилка пламна

62-годишен мъж е пострадал при пожар, станал в дома му в Тутракан, съобщават от силистренската полиция.  Поради неправилна работа с газова бутилка се стигнало до запалването ѝ, а при опит да я загаси мъжът получил изгарялия по ръцете.  При произшествието е унищожено домашно имущество, жилището е спасено. Пожарът е станал на 7 септември малко..

публикувано на 09.09.24 в 11:14

84 г. от Крайовския договор

Днес се навършват 84 години от подписването на Крайовския мирен договор, който връща Южна Добруджа в пределите на Майка България. В знак на признание силистренци се събраха пред паметната плоча, посветена на 80-годишнината от събитието. Крайовският договор е подписан на 7 септември 1940 г. между Царство България и Румъния.  Условията..

публикувано на 07.09.24 в 16:47
Община Главиница

Младежи на работа

Община Главиница сключи трудови договори с 19 младежи до 29-годишна възраст по програма "Младежка заетост +", която е одобрена от Бюрото по труда, информират от общинската администрация. Младежите ще работят на 8-часов работен ден по кметствата на общината до до края на месец май догодина. Те ще бъдат ангажирани с различни..

публикувано на 04.09.24 в 08:57
Снимката е илюстративна

14 милиона за улици

Ремонт на две улици и прилежащите водопроводи предвижда община Тутракан. За проектите вече е сключено споразумение с регионалното министерство.  Ще се работи по благоустрояването на ул. "Александър Стамболийски" в дунавския град, като дейностите са за близо 6 млн. и 800 хил. лв.  Вторият проект е за ул. "Силистра" и е за над 7 млн. и 500 хил. лв...

публикувано на 04.09.24 в 08:51

Засилени проверки на водоеми

Голяма част от язовирите в Силистренско са на кота "мъртъв обем". Това стана ясно на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Според експертите климатичните промени водят до краткотрайни, но проливни дъждове, което е предпоставка за наводнения, тъй като почвата не може да поеме количествата вода. Язовирните стени в община..

публикувано на 04.09.24 в 08:17