Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакцията на политическите сили на предложението за задължително гласуване

| обновено на 06.06.14 в 15:37
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на задължително гласуване е един от начините за повишаване на избирателната активност и за по-легитимно управление. Това заяви за радио Шумен шуменският депутат от „Коалиция за България” Димитър Дъбов, след като днес лидерът на социалистите Сергей Станишев призова за законодателни промени в тази насока. Според Дъбов процесът за вземане на такова решение няма да е кратък, защото е необходимо да се направят консултации и с останалите партии. „Освен това има искане за референдум. Ако референдумът даде положителен отговор на този въпрос, с мнозинство от 2/3 Народното събрание може да направи такава поправка в Конституцията”, каза Дъбов и добави, че не може да се очаква, че в следващите 2 или 3 месеца това ще се случи, особено когато предстоят и извънредни парламентарни избори. На въпрос дали целта е удар срещу резултатите на ДПС по време на избори Дъбов заяви:
Не. И аз не мисля, че въобще ще рефлектира върху резултатите на ДПС. Не съм убеден, че това е в полза на някоя партия, а просто ще се повиши избирателната активност. Определено не е насочено срещу някоя партия.”
„Трудно ми е да говоря за точна дата, но нашата идея е възможно най-бързо в рамките на тази година да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори”, допълни Димитър Дъбов. Той подчерта обаче, че това е резултат и на разговори с другите партии и президента.

„Предстои обсъждане на създалата се ситуация в структурите на Реформаторския блок” – каза за Радио Шумен Найден Зеленогорски. „Задължителното гласуване носи много позитиви и ограничава манипулирания вот”- добави той. Що се отнася до това дали социалистите са нанесли ответен удар по досегашния си партньор ДПС с идеята за задължителен вот, Зеленогорски заяви, че най-сериозно губещ от подобно решение наистина е партията на Местан. Той предвижда предсрочни избори в края на септември или началото на октомври.

„Не може да се говори за коалиране и съвместно гласуване на законови промени в парламента” - това пък заяви народният представител от ГЕРБ – Разград Валентин Василев. Той не се ангажира с прогноза за датата на изборите, но повтори думите на лидера на партията Бойко Борисов: Колкото по-скоро, толкова по-добре.

„В момента лидерът ни Волен Сидеров е на посещение в чужбина. След неговото връщане ще приемем политическо решение около ситуацията в страната и тогава ще можем да кажем нашата позиция”. Това заяви за Радио Шумен народният представител от партия „Атака” проф. Станислав Станилов. Той припомни, че въвеждането на задължително гласуване, за каквото днес се обявиха от БСП и ГЕРБ, е предложено от „Атака” преди много години и е включено в управленската програма на партията.

За разлика от БСП и ГЕРБ, от ДПС са против задължителното гласуване.
Сергей Станишев явно иска да се въведе задължително гласуване, за да може и той да спечели изборите на 100%, като една сродна на неговата партия в Северна Корея. Така народният представител от Шуменския избирателен район Хамид Хамид коментира предложението на левицата за въвеждане на задължително гласуване.

„Самата формулировка на предложението - „да бъдат задължени всички български граждани да гласуват“ - звучи изключително популистко, защото това на практика е невъзможно. Зад граница има над два милиона и половина български граждани и почти всички от тях са с право на глас. Навсякъде има български граждани, на които трябва да им бъде дадена възможност да гласуват, защото са длъжни. А щом държавата не е в състояние да осигури това, за какво задължение говори?“, заяви народният представител.
Според Хамид Хамид връщането на задължителното гласуване ще нанесе удар върху тези, които сега настояват за това и те ще загубят най-много. „Демократично право на всеки един е да реши сам дали иска да гласува или не и предложения в обратната посока са срещу Конституцията и правата на всички българи”, допълни Хамид.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има блокада

Няма да има протест на главния път Шумен – Силистра в района на село Пристое. Това съобщиха организаторите от каолиновското село Тъкач, които недоволстват от продължаващата криза с водата в селото и искат ВиК да спазва графика на въведения режим.  Радио Шумен припомня, че жителите от селата Тъкач, Наум и Климент имаха намерение в петък от 9:00 часа да..

публикувано на 24.07.24 в 11:36

Аварии в девет села

9 шуменски села ще са без вода заради аварии. Това съобщават от Вик Шумен на сайта си.  Населените места са Калино, част от Единаковци, Живково, Близнаци, Страхилица, Марково, Васил Друмево и Илия Блъсково.  От водното дружество не посочват срокове, в които ще бъде възстановено водоподаването.

публикувано на 24.07.24 в 10:50

Гасиха сухи треви

Два пожара в сухи треви гасиха шуменските огнеборци вчера. Това съобщават от шуменската полиция. Вчера следобед е получен сигнал, че горят сухи треви в двор в село Веселиново. На място е изпратен екип от Смядово. След намесата на огнеборците пожарът е локализиран и потушен. За гасенето му са използвани пръскачки. Вторият пожар е лумнал късно..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Пиян зад волана нощем

Пиян водач бе засечен тази нощ в Исперих, съобщават от разградската полиция. Лек автомобил „Фолксваген Джета“ е спрян около 03.30 часа за проверка. Установено е, че 37-годишният водач шофира след употреба на алкохол. Пробата му с дрегер отчела 3,16 промила. Той отказал да предостави кръв за химичен анализ. По случая е образувано бързо производство...

публикувано на 24.07.24 в 09:50

Още 4 села на воден режим

25 са вече населените места в Шуменска област, които са на воден режим.  От 2 юли водоподаването в с. Сечище, община Нови пазар, е на всеки 48 часа, като се редуват високите и ниски части на селото на всеки два дни.  В община Хитрино селата Тимарево, Върбак и Каменяк са на воден режим от 9:00 ч. на 22 юли. Там водата тече през 24 часа,..

публикувано на 23.07.24 в 14:42

Блокада заради безводие

Жители на каолиновски села ще блокират в петък - 26 юли, за час главния път Шумен - Силистра в района на кръстовището на село Пристое. Това съобщиха за Радио Шумен организатори на протеста от населеното място.  Те недоволстват от това, че ВиК не спазва графика за режим на водата, който е въведен в началото на този месец в селата Тъкач, Наум и..

публикувано на 23.07.24 в 12:03

Трима пияни останаха без коли

Три леки автомобила са били иззети вчера, съобщават от шуменската полиция. Първата проверка е извършена около 11:30 часа на ул. „Университетска“ в Шумен. 60-годишен мъж от село Лозево управлявал лек автомобил „БМВ“. С техническо средство са измерени 1,99 промила. Образувано е бързо производство. Задържан е за срок до 24 часа в РУ Шумен...

публикувано на 23.07.24 в 11:51