Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи строителството на трите центъра от семеен тип в Шумен

6
Снимка: Община Шумен

Приключи строителството на трите центъра от семеен тип, които се изграждат в Шумен. Проектът „Нов дом за нашите деца” се осъществява по Оперативната програма „Регионално развитие”. Две от къщичките са в квартал „Тракия”, едната е близо до басейна, изграждането и оборудването им е струвало близо 2 милиона и 200 хиляди лева. „Във фамилните центрове ще бъдат настанени 36 деца и младежи с увреждания, основно от Дом „Калинка” във Васил Друмево“, уточни днес Иван Йонков – заместник кмет по строителство и екология на община Шумен и ръководител на проекта.
„Вероятно настаняването ще започне през септември. Сега приготвяме документите, с които ще кандидатстваме за финансиране на тази дейност. Може би ще има междинен етап на финансиране за първите 16 месеца, след което дейността ще стане държавно делегирана. Важното е да се знае, че децата ще са от нашата община и поне 80% от персонала на дом „Калинка“ ще бъде поканен да работи в тези три центъра. Очакваме след септември децата да бъдат пребазирани, да е организирана дейността и през следващите месеци да няма сътресения“, обясни Йонков.
Междинното финансиране, което очаква община Шумен, ще осигури издръжката на персонала. Това в началото ще е по проект по програма „Развитие на човешките ресурси”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Воден режим и в Осмар

Частичен воден режим се въвежда от днес във великопреславското село Осмар. Причина са трайното засушаване, увеличената консумация на питейна вода и значителното намаляване на подпочвените води в населеното място. Това съобщи за Радио Шумен кметът Надя Димитрова.  В Осмар вода няма да има по високите части на селото от 22:00 часа вечерта до 05:00 часа..

публикувано на 17.07.24 в 16:00
Шуменски университет

Свободни места в 31 специалности

В 31 специалности на Шуменския университет има свободни места след второто класиране. Това съобщават от висшето училище.  Сред тях са българистика и медии, приложна лингвистика, археология, педагогика на обучението по биология и химия, по география и биология, по природно науки и по музика, компютърен дизайн и мултимедия, софтуерно инженерство,..

публикувано на 17.07.24 в 15:52

Искам да уча

До 31 юли младежи от уязвими групи могат да подадат документи за финансиране от фонд „Искам да уча“.  Фондът е създаден през 2022 година от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и по него могат да кандидатстват млади хора, ненавършили 26 години, с ниски доходи и със среден успех от предходната година не по-малко от добър 4.50...

публикувано на 17.07.24 в 14:08
Архив

Изграждат STEM среда

Четири проекта за изграждане на училищна STEM среда са одобрени за Шуменска област. Това съобщават от Министерството на образованието и науката.  Само една от разработките е за областния град. Професионалната гимназия по икономика в Шумен получава малко над 363 000 лева.  Двойно по-малка е сумата за Средното училище „Черноризец Храбър“ във..

публикувано на 17.07.24 в 13:49

Памет за Левски

187 години от рождението на Апостола на свободата и 146 години от освобождението на град Шумен ще бъдат отбелязани с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Честването в четвъртък, 18 юли, ще започне от 09.00 часа в храм „Свето Възнесение Господне“ с панихида за загиналите за освобождението на България и молебен за здраве..

публикувано на 17.07.24 в 12:36

Пазители на сферата

Фондация „Подобри“ обявява доброволческата мисия „Младежка сфера". Събитието започна днес в младежкото пространство до хотел „Шумен“, а целта е да запознае обществеността с дейностите и предизвикателствата, пред които се изправят екипът и доброволците, които се грижат за сферата.  По време на инициативата младежи имат възможността да участват в..

публикувано на 17.07.24 в 12:19

Спецакция в Шуменско

Близо 300 растения от вида на конопа са намерени от полицията в частен дом в село Цани Гинчево, обитаван от 48-годишен мъж. Това е станало в рамките на специализирана операция, насочена срещу битовата престъпност в област Шумен. В хода на същата акция в частен имот във Велики Преслав криминалисти открили и иззели самоделен пистолет.  В жилище в..

публикувано на 17.07.24 в 12:03