Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Плиска откриха бронзови токи с императорски символи

За първи път при разкопки в Плиска бяха открити бронзови коланни токи с изобразени императорски символи. Едната е с прекрасен грифон с вдигнати криле, а другата е с изображение на възнесението на Александър. Двете токи, които са датирани към 10 век, бяха открити от екипа на Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей на БАН. Според него мотивът с възнесението на Александър е рядко срещан.
„Сюжетът е много интересен. Изображението се свързва с една легенда от романа на Псевдо-Калистен, в която се разказва как Александър, когато отишъл в Индия, държал три дни гладни два грифона. След това набол на две пики месо и държейки месото пред човките им, завързал трона за грифоните и се възнесъл на небето, за да отиде при Бог. Подобно изображение има върху една от плочките на златната диадема от златното съкровище на Преслав“, разказа Андрей Аладжов.
Двете бронзови токи са открити в масивна каменна къща, чието проучване продължава. Екипът на Андрей Аладжов ще остане в Плиска до 15 септември.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят с нов проект

„Каталог „Свещената дреха“ е поредният спечелен проект на Регионален исторически музей – Търговище, съобщиха от ведомството. Проектът предвижда създаването на печатно издание, което да популяризира най-представителната част от колекцията традиционни ризи, съхранявани във фонда на музея в Търговище. Дейностите по реализиране на проекта..

публикувано на 05.12.22 в 13:17

Никулденско веселие в Медовина

Близо 1000 изпълнители на българско народно творчество и майстори на традиционната ни кухня се събират на 4 декември, от 9:30 часа в поповското село Медовина. Те ще бъдат участниците в първия национален фолклорно-кулинарен фестивал, наречен „Никулденско веселие“. Събитието ще има конкурсен характер и за певците и за готвачите. Фолклорната програма..

обновено на 04.12.22 в 08:43

Кино в длан

"Ако още не сте заснели вашия филм, не губете време. Вземете мобилния си телефон или таблет и направете кратък филм на тема, която ви вълнува или се възползвайте от възможността да създадете 5-минутен филм в новата ни категория. "Филми за деца (или с участието на деца)." Това приканват от сайта си организаторите на киноконкурса ,,Кино в длан“...

публикувано на 02.12.22 в 08:09

Симфониета Шумен с нов директор

Калина Василева е новият директор на Симфониета Шумен, избрана след конкурс в Министерството на културата. Тя е първата жена в България, която е едновременно диригент и флейтист. Василева е родена в Шумен през 1989 г. Родителите ѝ са дългогодишни оркестранти в шуменския симфоничен оркестър. Завършва средното си..

публикувано на 01.12.22 в 09:33

Симфониетата чества Веселин Стоянов

По пътя на възкресяването на две класически творби ще бъде поведена публиката в Шумен тази вечер. За програмата на музикалното събитие, диригентът Григор Паликаров е избрал Концерт за пиано и оркестър № 3 от Веселин Стоянов. С него Симфониета Шумен ще отбележи 120-та годишнина от рождението на композитора, родом от Шумен. Второто произведение е..

публикувано на 01.12.22 в 09:27

Филм за мозайки и стенописи

Филм, посветен на мозайките и стенописите в Народно читалище "Христо Ботев" в Нови пазар, е заснет и споделен с публиката, информират от местната администрация. Лентата е по идея на Александър Бакалов. Заснета по поръчка и финансиране от Община Нови пазар. В екипа, създал филма, са операторите Данаил Иванов и Евтим Пенев. Филмът е качен в..

публикувано на 30.11.22 в 13:46

Ново кино в Шумен

Официално откриване на кино "Арабелла" ще е днес в Шумен от 17:00 часа. Салонът за прожекции е във Военния клуб на улица Адам Мицкевич 2. От 17:30 часа ще се прожектира филмът "Черната пантера".  Входът е с покани. Ще бъдат осигурени 3D очила за зрителите, информират организаторите на прожекциите.

публикувано на 30.11.22 в 11:38