Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 13 къщи в дуловското село Долец са застрашени от приливната вълна

Снимка: БГНЕС

Дворовете на две къщи в дуловското село Долец вече са наводнени. Още 13 жилища са застрашени от приливната вълна, която приижда към селото, информира кореспондентът на Българското национално радио в Силистра Маргарита Иванова.
Водата приижда от полунощ и е заляла големи площи със земеделска продукция по пътя към селото. Сантиметри остават да бъде залят единственият път към Долец, въпреки дигите с чували пясък. Там водосборът вече е над два метра и покрива нивите със слънчоглед, а водата продължава да приижда с голяма сила. Собствениците на около 15 къщи в ниската част на селото вадят покъщнината и животните си, за да ги спасят.
„Страхуваме се. Предупредиха ни в 2 часа през нощта и чакахме да дойде водата. Нищо друго не можем да направим“, споделя жител на Долец. „Дано да се размине без произшествия, защото водата все още не намалява, дано да намали, за да остане в това положение,“ обяснява мъж от населеното място.
От рано сутринта на входа на селото работят багери и тежка техника, осигурени от общината в Дулово. Кметът Юксел Ахмед очаква помощ и от съседната община Главиница.
„Има информация от Пожарна безопасност - Разград, че става въпрос за преливане на язовир „Владимировци“ в следствие на обилните дъждове, които са паднали снощи“, обясни кметът Юксел Ахмед.
Хората строят диги с пясък и копаят канал, за да отведат прииждащата вода извън селото, допълни кореспондентът на Българското национално радио в Силистра Маргарита Иванова.

Язовир „Владимировци” прелива през преливника, потвърдиха от Басейновата дирекция. Според информацията, водата след язовирната стена се отвежда през дере, което не преминава през населени места и не създава опасност от заливания на къщи и дворове. Водните количества се вливат в река Семковец.
За повишени нива на реките се съобщава за областите Разград, Търговище, Русе, Добрич, Силистра, Шумен и Варна. Няма получени сигнали за аварийни ситуации. Язовирите се наблюдават. За осигуряване на свободен обем контролирано се изпускат с минимални количества язовир „Дибич” край Шумен и язовир „Красноселци” в община Омуртаг с 2 кубически метра в секунда.

Още по темата:

Има опасност от заливане на дуловското село Долец

Юксел Ахмед: Правим всичко възможно да не допуснем водата да залее село Долец

Две къщи в дуловското село Долец са залети от високите води




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Две къщи в дуловското село Долец са залети от високите води

„Две къщи в централната част на дуловското село Долец са залети от високите води, придошли тази нощ“, съобщи за Радио Шумен кметът на населеното място Нихат Сали. На място работят 7-8 багера, като с техника са помогнали и от съседните села. Разбити са два..

публикувано на 05.09.14 в 14:12

Юксел Ахмед: Правим всичко възможно да не допуснем водата да залее село Долец

Правим всичко възможно да не допуснем високата вода да залее село Долец. Това съобщи в ефира на Радио Шумен кметът на община Дулово Юксел Ахмед. Радио Шумен припомня, че тази нощ към селото е тръгнала вода, висока близо 2 метра. „В дейностите се включиха..

публикувано на 05.09.14 в 09:33

Има опасност от заливане на дуловското село Долец

„Има опасност от заливане на дуловското село Долец след обилните валежи през изминалото денонощие“, съобщи преди минути за Радио Шумен кметът на селото Нихат Сали. Той е научил за ставащото около 1:30 часа тази нощ от полицейския инспектор. „В момента в..

публикувано на 05.09.14 в 08:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново рухна къщата паметник на културата

За ново срутване на къщата на ул. "Цар Освободител" 125 в Шумен съобщават от полицията. С ъздава се организация за затваряне на движението по участъка. По-късно стана ясно, че улицата е затворена за движение.  Обозначена е със знаци. Радио Шумен..

публикувано на 08.07.24 в 19:39

Отиде си кметът на Ясенково

Кметът на село Ясенково, община Венец, Насуф Недрет Якуб е починал внезапно. За това съобщават от общинската администрация на Венец в официалната си страница във Фейсбук. "Загубата ни е толкова голяма, че не може да бъде описана с думи. Насуф за кратко..

публикувано на 08.07.24 в 16:41

Новият областен прие властта

Новият областен управител на област Шумен Бейнур Ахмед и заместникът му Диян Димитров се представиха официално пред медиите днес.  Ахмед обяви, че е член на ДПС, въпреки, че в последните години не се е занимавал активно с политическа дейност.  „Благодаря..

публикувано на 08.07.24 в 16:09

Министърът на иновациите в Шумен

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще посети утре Шумен. Това съобщават от община Шумен. В 15:30 часа той ще разгледа Индустриалния парк. Очаква се да бъде придружен от Деляна Иванова, изпълнителен директор на надзорния съвет на..

публикувано на 08.07.24 в 15:47

Признание за гл. инспектор Райнов

С почетен знак на МВР за постигнати резултати и доказан професионализъм е награден началникът на РУ - Нови пазар главен инспектор Веселин Райнов. Отличието беше връчено пред състава на полицейското управление и на участъка на полицията в Каспичан от..

публикувано на 08.07.24 в 14:45
Шуменски университет

Свободни места в 37 специалности

В 37 специалности на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ има свободни места, стана ясно след излизането на първото класиране. Всички приети студенти по първо желание, могат да се запишат окончателно от днес - 8 юли, до 13 юли включително...

публикувано на 08.07.24 в 13:47

Младежи преоткриват Европа

Информационно събитие, което ще представи различни възможности за пътуване, обучение и личностно развитие чрез програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", организира фондация "Подобри" в Шумен, съобщава БТА.  То ще се проведе днес в..

публикувано на 08.07.24 в 12:31