Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тенорът Живко Желев пее на шуменска сцена

Концерт „Колекция канцонети” ще изнесе тази вечер шуменският симфоничен оркестър. Диригент ще бъде Станислав Ушев, а солист – тенорът Живко Желев. Ще бъдат изпълнени творби на Винченцо ди Киара, Едуардо ди Капуа, Ернесто де Куртис, Руджиеро Леонкавало, Жорж Бизе, Джоакино Росини, Жак Офенбах и Франц Лехар. Концертът започва в 19:05 часа в зала „Професор Венета Вичева” в Шумен.

Живко Желев е роден в град Шабла. Завършва Музикалното училище в град Варна, а по-късно Музикалната Академия в София. Дипломира се с отличие, като Магистър със специалностите валдхорна и пиано.
През 1988 г. е удостоен с покана за специализация от Маестро Борис Христов в „Академията за изкуства и култура” в Рим. Под ръководството на Маестро Христов - майстор на италианския оперен репертоар, получава солидна подготовка и под негово настояване остава десет месеца в Академията.
Оперният дебют на Живко Желев преминава с голям успех в София в ролята на Граф Алмавива от „Сивилският бръснар” от Дж. Росини.
Живко Желев има различни концертни изяви в Европа, предавани на живо. Прави записи за радио и телевизионни канали, концертира с удоволствие на луксозни пътнически лайнери.
Oт няколко години Живко Желев се занимава и с педагогическа дейност в помощ на млади талантливи певци.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивановските скални църкви

Срещата на преобразяването

Предпремиерна прожекция на документалния филм „1218 година – срещата на преобразяването“ ще се състои днес в Регионалния исторически музей в Русе. Филмът е посветен на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви. Прожекцията започва в 14 часа.

публикувано на 05.07.22 в 12:26

Духовият оркестър на 55

Изложба „С дъх и дух на Търговище“ ще покаже   свидетелства за пътя на градския духов оркестър от 1967 г. до момента. Експозицията представя фотографии, духови инструменти, афиши и награди. Изложбата ще бъде открита от 10.30 ч. днес в двора на Славейковото училище. Духовият оркестър към Община Търговище чества 55 години от създаването  си...

публикувано на 05.07.22 в 10:00

Откриха "Танцът на българина"

Шестнайсет състава ще участват в Националния танцов фестивал „Танцът на българина“ в силистренското село Калипетрово. Второто издание на феста ще се състои на стадион "Раковски". Организаторите на фестивала от народното читалище „Пробуда-1940“ в Калипетрово съобщават, че ще има специални награди, едната от които – за най-емоционално..

публикувано на 02.07.22 в 11:45

Ангели и демони на сцената

Трима именити музиканти тази вечер ще направят премиера на най-новия си проект в Шумен. Пианистът проф. Людмил Ангелов, тромпетистът Петър Македонски и изпълнителят на бандонеон Стоян Караиванов се впускат в приключението, наречено „Ангели и демони“ с музиката на краля на тангото Астор Пиацола. На сцената с тях ще бъдат и оркестрантите от..

публикувано на 30.06.22 в 14:33

Шумен в снимки отвисоко

Снимки отвисоко ще направят шестима фотографи от Шумен, Велики Преслав, Русе и Стара Загора. Те са участници в петото издание на Националния фотографски пленер „Шумен – познат и непознат“, който се организира в града. Стартът на събитието бе даден днес от заместник-кмета по образование и култура Найден Косев и шуменския фотограф Ивайло..

публикувано на 28.06.22 в 14:12

Деца рисуваха приказен свят

60 деца участваха тази година в шестото издание на националния конкурс за рисунка и литературно творчество ,,Сторих го за Отечеството". Той е организиран от шуменското читалище ,,Напредък -1869“. Тази година форумът е посветен на 120 години от рождението на Ангел Каралийчев. На официална церемония днес голяма част от децата получиха награди...

публикувано на 28.06.22 в 14:01

20 години ДФА "Шарено герданче"

Детският фолклорен ансамбъл "Шарено герданче" от Търговище става на 20 години. Много са децата и близките им, които са част от това музикално-танцово семейство. Ансамбълът съхранява и поддържа живи народните традиции и обичаи, като ги доближава до младите хора. Чрез песента и танца той дава възможност за творчество и изява на стотици изпълнители...

публикувано на 28.06.22 в 11:20