Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенорът Живко Желев пее на шуменска сцена

Концерт „Колекция канцонети” ще изнесе тази вечер шуменският симфоничен оркестър. Диригент ще бъде Станислав Ушев, а солист – тенорът Живко Желев. Ще бъдат изпълнени творби на Винченцо ди Киара, Едуардо ди Капуа, Ернесто де Куртис, Руджиеро Леонкавало, Жорж Бизе, Джоакино Росини, Жак Офенбах и Франц Лехар. Концертът започва в 19:05 часа в зала „Професор Венета Вичева” в Шумен.

Живко Желев е роден в град Шабла. Завършва Музикалното училище в град Варна, а по-късно Музикалната Академия в София. Дипломира се с отличие, като Магистър със специалностите валдхорна и пиано.
През 1988 г. е удостоен с покана за специализация от Маестро Борис Христов в „Академията за изкуства и култура” в Рим. Под ръководството на Маестро Христов - майстор на италианския оперен репертоар, получава солидна подготовка и под негово настояване остава десет месеца в Академията.
Оперният дебют на Живко Желев преминава с голям успех в София в ролята на Граф Алмавива от „Сивилският бръснар” от Дж. Росини.
Живко Желев има различни концертни изяви в Европа, предавани на живо. Прави записи за радио и телевизионни канали, концертира с удоволствие на луксозни пътнически лайнери.
Oт няколко години Живко Желев се занимава и с педагогическа дейност в помощ на млади талантливи певци.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
РБ

Представят алманаха "Златоструй"

28-ят брой на алманаха "Златоструй" ще бъде представен днес в шуменската Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров". Това съобщава БТА, като цитира Кънчо Енчев, който е редактор на годишника на Дружеството на шуменските писатели. В 110 страници са представени текстове от 42 души, от които само седем или осем не са от Шумен, казва Енчев и допълва,..

публикувано на 27.05.24 в 08:56

Книгите на Възраждането ни

Един от най-богатите фондове със старопечатни издания в българска библиотека се намира в Русе. В Регионалната библиотека  „Любен Каравелов“ има близо 2000 екземпляра, отпечатани между 1806 и 1878 г.  По голямата част от колекцията е събрана от дарения, като например 257 старопечатни книги са дарени от русенския книжар Никола Даков.  Ценен екземпляр..

публикувано на 24.05.24 в 11:00

Музика и поезия за 24 май

Необичаен концерт подготвят за своята публика от Симфониета Шумен. Ден преди празника 24 май на една сцена ще звучат и български композитори, и българска поезия. В концерта зрителите ще чуят произведения на едни от най-забележителните български композитори: Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Марин Големинов и Петко Стайнов. В хармония..

публикувано на 23.05.24 в 08:33

Свободата е в планините

Новата книга на Кънчо Тодоров „Свободата е в планините“ ще бъде представена на 22 май в шуменската Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров".  Изданието е в памет на шуменския алпинист Вълчо Спасов.   Авторът е приел като личен дълг популяризирането на   делото на Вълчо Спасов. Животът му е част от най-силните години на алпийското дело, не само..

публикувано на 21.05.24 в 20:41

Комедиен фестивал "Тодор Колев"

Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев ще се състои в Шумен от 25 до 30 юни 2024 г., съобщават от Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Форумът ще се проведе в три направления - професионални спектакли, непрофесионални спектакли и съпътстваща програма. Спектаклите вече са селектирани. Ето какво ще можете да..

публикувано на 21.05.24 в 09:27

Любов и страст на сцената

Пиеса на американския класик Юджийн О’Нийл се превръща в жесток комикс за възрастни в спектакъл на Денислав Янев. Тази вечер е премиерата на спектакъла „Страст под брястовете“ на Драматичния театър в Търговище по едноименната пиеса на американския нобелов лауреат за литература.  Сюжетът се фокусира върху семейството на силно религиозния и деспотичен..

публикувано на 20.05.24 в 15:27

Наградиха победителите в студентския конкурс

Голямата награда в тазгодишния Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ беше присъдена на Калоян Иванов от Софиийския университет. Той ще може да издаде своя книга в Университетското издателство "Епископ Константин Преславски" на Шуменския университет. Наградата на публиката грабна Рафаел Бижев от НАТФИЗ. Йоан Василев от Софийския..

публикувано на 19.05.24 в 13:51