Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училища от Североизточна България се включват в инициативата "Вместо цветя - благотворителност"

Снимка: Радио Шумен

Благотворителна инициатива в подкрепа на бедстващите семейства в страна подеха учители от шуменското СОУ „Сава Доброплодни". Преподавателите призоваха родителите на първия учебен ден да не купуват цветя за учителите, а да дарят предвидените за това средства.,,В момента страната ни преживява тежки дни. Много деца са без дом и трудно ще започнат учебната година, затова трябва да помогнем”, каза за Радио Шумен преподавателят по история Георги Йоргов, който предложи идеята.

Няколко училища от Разград се присъединяват към призива на учителите от шуменското СОУ„Сава Доброплодни”. В благородната кауза се включват разградската природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков”, основните училища „Васил Левски” и „Никола Икономов” ,Езиковата гимназия „Екзарх Йосиф” и средното училище „Христо Ботев”.Днес в двора и във фоайетата на учебните заведения ще бъдат поставени касички на БЧК, в които ще се събират даренията.

И  в две  русенски училища ще заменят цветята за 15 септември с парични дарения. Учителите от основните училища „Любен Каравелов” и „Тома Кърджиев” призоват родителите да не купуват букети за първия учебен ден. На хуманния апел се отзоваха и от НУ „Княз Борис І” в Шумен, където също ще  се даряват средствата, предвидени за цветя на учителите.

Общинската администрация в Силистра и кметът Юлиян Найденов подкрепят инициативата „Вместо цветя- благотворителност“.

Всяко училище ще получи ваучер на стойността на един букет.„Заедно в  успехите и трудностите,  само така ще  вървим към напредък“, каза кметът на Силистра Юлиян Найденов по повод благотворителната инициатива на учителите.

Събраните средствата ще бъдат дарени на бедстващите райони чрез БЧК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юмруци в лицето

18-годишен младеж от Шумен е задържан за грабеж, съобщиха от шуменската полиция. Около14:15 часа на 12 юли в полицейското управление в Шумен бил приет сигнал за побой до зала „Арена Шумен“. Съобщено било, че 18-годишен нанесъл удари с юмрук в  лицето на 15-годишен младеж от града, след което му взел 10 лева и цигари. Извършителят бил установен и..

публикувано на 15.07.24 в 12:22

Домашен насилник в ареста

42-годишен мъж от Шумен бил задържан в полицейския арест заради закани за убийство към жената, с която живее на семейни начала. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за заплахите бил приет в полицейското управление в Шумен около 18:00 часа на 12 юли от 40-годишната шуменка, към която били отправени заплахите.  По случая е образувано..

публикувано на 15.07.24 в 12:15

Отново пиян водач

31-годишен е засечен да шофира пиян, съобщават от шуменската полиция. На 13 юли около 21:50 часа на кръстовище между улиците „Захари Величков“ и „Беласица“ в Смядово възникнало пътнотранспортно произшествие с материални щети. 31-годишен мъж, водач на лек автомобил "Ланд Ровър" с чужди табели, бил тестван за шофиране след употреба на алкохол. Отчетени..

публикувано на 15.07.24 в 11:54

Договор за сътрудничество

Договор за сътрудничество и съвместна дейност с Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ – София сключи община Шумен. Договорът цели сътрудничество в учебната и научната сфера между институциите.  Сътрудничеството ще подпомогне реализацията на специалисти с висше образование в професионално направление „Архитектура, строителство и..

публикувано на 15.07.24 в 11:41

Ново осветление в Шуменско

6 села от община Шумен ще бъдат с ново осветление по проект „Рехабилитация и модернизация на уличното осветление в община Шумен“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът обхваща селата Мараш, Царев брод, Дибич, Мадара, Салманово и Ивански.  Ще бъдат подменени 3187 осветителни тела. Ще бъде изградена система за управление и..

публикувано на 15.07.24 в 09:45
СУ Сава Доброплодни - Шумен

Започна записването в 8 клас

Всички ученици, които са приети в 8 клас по първо желание, следва да се запишат в училището, в което са приети от днес (15.07.) до 17 юли. В противен случай губят мястото си. Записването става с оригинала на свидетелството за основно образование, а за професионалните паралелки – и с медицинско свидетелство. Ученици, които са приети по второ и следващо..

публикувано на 15.07.24 в 08:42

Отменен концерт в Шумен

Отменя се концертът в Шумен „Обич и песен“, който беше планиран за 20:00 ч. тази вечер в Летния театър в Шумен. Това съобщават организаторите   от ГРАНДЕ АРТ и уточняват, че причина за отлагането е заболяване на част от екипа.  Концертът е пренасочен за 24 септември от 20:00 ч. Закупените досега билети ще важат без нужда от презаверка.  А..

публикувано на 15.07.24 в 08:32