Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Шаренков иска язовир „Тича” да стане стратегически за националната сигурност обект

Областният управител на Шумен Петко Шаренков ще поиска язовир „Тича” да се категоризира като стратегически обект от значение за националната сигурност в сектор „Водни обекти”. Такова становище Шаренков ще изпрати до секретаря на Министерския съвет, стана ясно по време на заседанието на Областния щаб за защита при бедствия и аварии. Предложението на Шаренков е на база становище на Държавната агенция по национална сигурност в Шумен и на областната дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост”. „Не може водоем, който захранва с вода населени места от две области, да не е в списъка на стратегическите за националната сигурност обекти”, заяви Петко Шаренков. Ако язовирът стане обект с национално значение, ще бъде засилена охраната на водния обект, ще се ограничи достъпът до него. По време на днешното заседание бе обявено, че със заповед на директора на РДГ „Шумен” Тервел Стефанов е забранено движението на пътни превозни средства по язовирната стена до 31 януари следващата година. Подобна заповед е издал и шефът на „Напоителни системи” - Шумен, тъй като движението на тежки автомобили по стената води до деформации. От ДГС „Преслав” трябва да поставят информационни табели за забраната. Тя не се отнася до автомобилите със специален режим на движение, както и за тези на „Напоителни системи”. Заповедта подлежи на обжалване в 14-дневен срок.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младежки дом - Шумен

Представят Младежката стратегия

Резултати от дейността на работна група, включваща над 20 младежи, екип от експерти, представители на младежки организации и институции ще бъдат представени днес в Шумен. Ще бъде изложена Младежката стратегия на община Шумен. Изготвянето на този документ за цялата община стартира през лятото на 2023 година по проект „Младежки активисти за промяна“...

публикувано на 07.10.24 в 08:33

Ваксини - след 10 октомври

Доставката на безплатните противогрипни ваксини за хората над 65 години се очаква до 10 октомври, съобщават лични лекари от Шумен. Според д-р Милен Чолаков, най-подходящият период за поставяне на противогрипна ваксина е до средата на ноември. В дежурни кабинети в Регионалната здравна инспекция се извършва безплатна имунизация и срещу Covid-19. В..

публикувано на 07.10.24 в 08:26

Световен ден на ходенето

Шумен е един от градовете, които днес се включиха в Световния ден на ходенето.  Събитието се организира по инициатива на Министерството на младежта и спорта и Българската федерация спорт за всички. Чуйте репортажа на Людмила Борисова.

публикувано на 05.10.24 в 13:53

Хорове от страната и чужбина в Нови пазар

Вторият Международен хоров фестивал „Земя на славни предци" започва днес в Нови пазар. Тази година в него участват 14 хорови формации от различни краища на България и Румъния. В тазгодишното издание на фестивала са предвидени четири концерта – в правослания храм „Св. Параскева" в Нови пазар, в зрителната зала на НЧ „Христо Ботев-1872", в НИАР..

публикувано на 05.10.24 в 09:32

Подкрепете "Капачки за бъдеще"

Шумен днес е част от есенната кампания „Капачки за бъдеще“.  Събирането на капачки ще е в часовете от 10:00 ч. до 14:00 ч. на адрес ул. „Васил Левски“ №6. Ще се събират пластмасови капачки, алуминиеви кенчета и пластмасови прозрачни бутилки.  Благодарение на тези, които събират и предават капачки, беше закупен нов транспортен кувьоз за..

публикувано на 05.10.24 в 08:24

"Капачки за бъдеще" в Шумен

Община Шумен благодари на гражданите, институциите и фирмите, които работят съвместно в кампанията „Капачки за бъдеще“. Тази събота, 5 октомври, предстои следващото събиране на капачки в часовете от 10:00 ч. до 14:00 ч. на адрес ул. „Васил Левски“ №6. През последната седмица общината предаде събраните до този момент от служителите ѝ над 1,7 тона..

публикувано на 04.10.24 в 16:12
Снимката е илюстративна

Разширяват синята зона в Шумен

Обмисля се разширяването на зоната за временно платено паркиране в Шумен. Това каза в ефира на Радио Шумен Николай Колев – директор на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“. „Зоните за паркиране са все по-натоварени, особено районите около площад "Кристал" и общината и са нужни повече паркоместа", каза той. "За да се стигне до..

публикувано на 04.10.24 в 15:22