Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставят изкуствена елха с LED светлини пред община Русе

Работници започнаха вчера монтажа на 13-метрова изкуствена елха с LED осветление пред сградата на община Русе. Модернистичното коледно дръвче предизвика противоречиви коментари в дунавския град
За изработката на елхата община Русе заплати преди година 20 000 лв. на варненска фирма. Според кмета Пламен Стоилов, дървото е интересно, зрелищно и привлича млади и възрастни да се снимат пред светлините му.
Изкуствената коледна елха е с диаметър шест метра в основата, а звездата на върха на металната конструкция е с размери 1,5 метра. Коледното дърво е изградено от алуминиеви профили и се състои от 12 модула. Носещата конструкция е стоманена, а общото му тегло е близо 750 кг. По него има 39 различни светещи елемента и украшения. Проектът за изкуственото коледно дърво бе направен специално за община Русе през миналата година. Светлините на модернистичната елха ще светнат на 8 декември, с което ще бъде поставено и началото на Коледно-новогодишния фестивал в Русе.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дунав мост 2 - до 4 години

До четири години може да започне изграждането на новия Дунав мост при Русе при осигуряване на средства. Това заяви председателят на Научно-техническия съюз по транспорта (НТСТ) инж. Ясен Ишев, съобщава БТА.  Той участва в „Дунавски транспортен форум – 2024“ в Канев център на Русенския университет „Ангел Кънчев“, на който бяха представени..

публикувано на 11.10.24 в 13:24

Баба Стилияна на 100

Една обикновена жена, която все още продължава да дава съвети и уроци по доброта и човеколюбие. Такава ще запомнят баба Стилияна от Новград, която преди дни отбеляза стотния си рожден ден.  На празника дойдоха почти всички нейни родственици. Юбилярката получи поздравления и от кметицата на селото Диана Копчева.  В продължение на сто години..

публикувано на 11.10.24 в 13:01

Обновяват ул. "Мостова"

Започна основният ремонт на ул. „Мостова“ в Русе.  Проектът включва цялостна реконструкция на пътното платно, подмяна на бордюрите и ремонт на прилежащите тротоарни площи, като общата дължина на участъка е 450 метра. "Макар, че ул. „Мостова“ е едва около половин километър, тя е от стратегическо значение за града, тъй като води много хора към..

публикувано на 11.10.24 в 09:04

Проблем със замерването на въздуха

Заради технически проблем с климатичната система на Автоматичната измервателна станция „Петър Берон“ временно няма да се извършват замервания на въздуха, съобщи община Русе.  Повредата е възникнала в четвъртък и незабавно са предприети мерки за нейното отстраняване. Извършва се диагностика на климатичната система, която поддържа необходимите условия..

публикувано на 11.10.24 в 08:37

Прегледи за жени

Продължава скрининговата кампания за рак на маточната шийка, която започна в началото на месеца в "Медика Русе". Целта е да бъдат обхванати жените, които са изложени на риск от това заболяване.  Профилактиката включва преглед при гинеколог и цитологично изследване. Могат да се възползват жени на възраст от 20 до 29 години и 40 до 49, без значение..

публикувано на 10.10.24 в 08:48

Нов асфалт за три улици

Започна основният ремонт на улиците „Плиска“, „Доростол“ и „Тулча“ в Русе, съобщиха от местната администрация. Проектът включва цялостно преасфалтиране на пътните платна и обновяване на тротоарите от двете страни. Целта е да се подобри пътната инфраструктура и да се повиши безопасността за русенци.  Улиците „Плиска и „Доростол“ са с дължина 1600 метра..

публикувано на 10.10.24 в 08:44

Обновяват детска градина

Цялостна подмяна на настилката в двора на детска градина „Приказен свят“ в село Николово планира общинската администрация в Русе. Полагането на новата настилка от щампован бетон ще започне в рамките на следващите няколко седмици.  Финансирането на дейностите ще бъде осигурено от общинския бюджет на Русе. През следващата година се предвижда и..

публикувано на 10.10.24 в 08:22