Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

1 декември е обявен за Световен ден за борба срещу СПИН. По този повод в Североизточна България ще се проведат редица инициативи. Тази година кампанията преминава под мотото „Да запазим посоката, да продължим пътя!”. В Русе доброволци от младежкия клуб „Домино” и БМЧК ще разпространяват информационни материали, презервативи и червени лентички. Организатори са Сдружение „Център Динамика“, Сдружение „Здравеопазване и превенция на хора в риск“, Български червен кръст – Русе, Регионалната здравна инспекция и Община Русе. Мероприятията в кампанията са свързани с превенция на рисковото поведение сред младите хора. От 11.00 до 15.00 часа в РУ „Ангел Кънчев” антиспин кампанията ще се открие с представяне на актуални данни, предоставяне на информационни материали и анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН. От 17.30 ч. в Пленарната зала на Община Русе ще се проведе концерт, посветен на Световния ден за борба със СПИН.
Множество инициативи са предвидени и в Търговищка област, организатор е Регионалната здравна инспекция. От 10 до 11 часа в І СОУ „Св. Св. Седмочисленици” в Търговище ще се проведе традиционният хепънинг с раздаване на информационни материали и презервативи. От 13 до 16 часа кампания ще има и във ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов”. Там ще бъде открита изложба на рисунки и плакати по темата. Доброволци ще раздават материали и в центъра на града и в кв. „Малчо Малчев”. Преди обяд ще има кампания и в професионалните гимназии на Попово, както и в центъра на града. В Омуртаг акцията ще се проведе съвместно от неправителствени организации. Материали ще се раздават и в СОУ „Васил Левски” в Опака. От РЗИ напомнят, че и днес от 8.30 до 17 ч. в лабораторията могат да се направят за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ.
Анонимно и безплатно изследване за ХИВ може да бъде направено и в лабораторията на РЗИ-Шумен до 05.12.2014 г. По повод 1 декември от шуменската инспекцията предвиждат тематични беседи и обучения, като едно от тях ще се проведе в Семейно-консултативния център в Нови Пазар с лица и групи от ромското население. Ще се проведат и мини кампании в училищата и професионални гимназии в област Шумен, предвидени са индивидуални консултации на младежи от ромски произход, посещаващи и непосещаващи училище, лица лишени от родителски грижи на тема „ХИВ/СПИН и СПИ, ранни бракове и рисково поведение”. Доброволци от Шуменската областна организация на БЧК ще раздават във всички 10 общини на шуменска област образователни материали и презервативи. Ще се разкриват тематични АНТИСПИН шатри, в които доброволци ще дискутират с граждани въпроси за превенция на ХИВ/СПИН.
Преди обяд в пространство пред кино „Херсон” в Шумен ще се извиси пандела от балони, символ на кампанията, а на същото място от 17 до 20 часа ще се прожектира филм на тема „Рисково сексуално поведение, полово предавани болести и СПИН”; ще се играе театрална сцена на АНТИСПИН тематика, изпълнена от доброволци на БЧК-Шумен от клуб К7 Шумен.
До 04.12 2014 г. в клубове, посещавани от млади хора от ромски произход, в кварталите „Витоша” и „Бялата пръст” в Шумен, се проведат тематични беседи. От 14 ч. Семейно-консултативен център и СОУ „Тр. Симеонов” също организират АНТИСПИН кампания, в която ще участват доброволци от БЧК. Акцията ще се проведе в Актовата зала на училището.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасни играчки за Хелуин

Опасна маска за Halloween крие химически рискове, алармират от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Съдържанието на вредната съставка  фталат е над 40%. Маска на калоун за Halloween е забранена за продажба в Европейския съюз и са разпоредени мерки по изтеглянето на партидите от пазара заради прекомерна концентрация на фталат ,..

публикувано на 13.10.24 в 09:37

Днес ще е предимно слънчево

Днес сутринта ще има разкъсана ниска облачност, която по-късно през деня ще намалее до предимно слънчево. По Черноморието вятърът все още ще е умерен от северозапад, но бързо ще отслабне и ще се обърне от запад и югозапад.  Минималните температури ще са 9-14 градуса, максималните ще се повишат с няколко градуса и ще са 19-22 градуса, за  Шумен - 12 -..

публикувано на 13.10.24 в 08:09

Шофьор удари детска количка

Шофьор блъсна детска количка с бебе в Разград, за късмет инцидентът се разминал без сериозни травми. За него съобщават от пресцентъра на ОДМВР Разград. Сигналът до полицията за блъснато дете на паркинг пред блок "Млади семейства" бил получен около 11:15  часа в петък. На място екип установил, че при маневра на заден ход 64-годишен водач на "Хюндай..

публикувано на 12.10.24 в 11:25

Валежи и захлаждане

Днес ще преобладава облачно време с валежи от дъжд. Постепенно от северозапад на югоизток валежите ще спират и привечер облачността ще започне да се разкъсва. Ще духа слаб до умерен, в източните райони временно силен вятър от север. С него бързо ще нахлуе по-хладен въздух, температурите чувствително ще се понижат спрямо предните дни и няма да..

публикувано на 12.10.24 в 06:52

Орална профилактика за деца

Със съкратени срокове и намален брой зъболекари се осъществява тази година националната програма по силанизация (укрепване) на постоянните детски зъби.  До 10 ноември родителите на деца от 5 до 9 години от област Шумен   могат  да запишат час за безплатен преглед при трима зъболекари - д-р Венцислав Баев, д-р Минка Чалъкова и  д-р Виолета Алексиева,..

публикувано на 11.10.24 в 08:29

Тристранката обсъжда заплатите

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди в Министерския съвет предложението за повишаване на минималната работна заплата от началото на следващата година. Заседанието е от 11:00 часа.  В края на август правителството предложи минималната работна заплата от догодина да стане 1077 лева. В момента тя е 933 лв.  Общественото..

публикувано на 11.10.24 в 08:24

Времето в петък

Днес до обяд ще преобладава слънчево време, но през втората половина от деня от запад на изток облачността постепенно ще се увеличи и вплътни. До вечерта ще започне да вали, на места е възможно и да прегърми.  Вятърът, предимно от юг-югозапад ще е слаб, следобед до умерен. Преобладаващите максимални температури ще са между 24° и 29°. За района на..

публикувано на 11.10.24 в 06:23