Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символичен протест на ресурсните учители в Североизточна България

Символичен протест от днес започнаха учителите от Ресурсния център в Шумен. Те не са съгласни с предложенията в Законопроекта за предучилищно и училищно образование, свързани с организацията на обучението на децата със специални образователни потребности и преминаването на дейността от държавна в общинска. „Всички 37 педагози, психолози и логопеди са с лентички на ревера и са готови да се включат и в ефективни национални протести действия“, поясни Ивелина Тодорчева от Ресурсния център.
„Искаме ресурсните центрове да останат отговорност на държавата. Нашите притеснения са от това, че не всяка община ще може да създаде такива центрове и да осигури необходимата помощ и подкрепа на децата. Имаме много отдалечени села, в които децата в училище са едно-две. На тях няма да бъде оказана помощ“, каза Ивелина Тодорчева.
Ресурсни учители работят в 9 от 10-те общини на област Шумен, с изключение на община Върбица, където до момента няма заявен интерес от родители на деца със специални образователни потребности.

Радио Шумен припомня, че ресурсните учители от Силистра също се включват  в символичния протест, присъединяват се и родители на деца със специални образователни потребности. В Силистренска област са регистрирани 348 такива деца, а в Ресурсния център работят 45 души.
И в Търговище ресурсните учители протестират днес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмицата започва със слънце

7 градуса е измерената в 6:00 ч. тази сутрин температура в Шумен. Атмосферното налягане е 990 хектопаскала– по- високо от средното за месеца, ще се понижава слабо. Относителната влажност на въздуха е 93%.  8 градуса е в Търговище, 10 градуса е в Разград, 12 – в Силистра. В Русе термометрите сутринта показват 13 градуса.  Днес ще..

публикувано на 06.05.24 в 07:13

Гергьовден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е смятан за покровител на стадата и овчарите.Шести май у нас се отбелязва и като Деня на храбростта и празник на Българската армия. Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светци в християнството. Живял е в малоазийската провинция Кападокия по времето..

публикувано на 06.05.24 в 06:24

Седмична прогноза за времето

Периодът ще започне с предимно слънчево време, но във вторник в следобедните часове ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, главно във вътрешността с отделни краткотрайни превалявания.  Със слаб до умерен вятър от юг-югоизток, дневните температурите постепенно ще се повишат, като във вторник ще достигат 23°-28°, по..

публикувано на 05.05.24 в 17:23

Великденски концерт в Шумен

Химнът на Шумен „Оттука започва България“, в изпълнение на  Дария Стефанова от II ОУ „Д-р Петър Берон“, постави началото на Великденския концерт на пл. „Кристал“, организиран от Община Шумен. Кметът проф. Христо Христов и екипът му поздравиха гражданите с Възкресение Христово и отправиха послание за мир, доброта и разбирателство. „ Нека..

публикувано на 05.05.24 в 14:06

Топъл обяд в Разград

Безплатен топъл обяд на площад „Възраждане“ в Разград беше раздаден днес.  Порции с храна получиха 100 човека - хора с ниски доходи или без доходи, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях.  "Лудогорски братя" е сдружението, което събира средства през цялата година и решава в какво благородно начинание да ги вложи.  „Тази..

публикувано на 05.05.24 в 13:21

Великденско хоро в Русе

Над 70 награди от русенски фирми, ресторанти, магазини ще зарадват късметлиите от традиционната томбола Великденско хоро събра русенци на пл. „Свобода“ в града. Това е 33-тото издание на празника, организиран съвместно от община Русе и ФТТ „Найден Киров“. На сцената пред сградата на общината ще излязат формациите на танцовия..

публикувано на 05.05.24 в 11:14
Христо Христов - кмет на община Шумен

Кметът поздравява шуменци

Кметът проф. Христо Христов поздравява жителите на Шумен и областта з а Великден: Скъпи съграждани, Поздравявам ви с настъпването на Възкресение Христово – един от най-светлите християнски празници! На този ден отправяме най-силното си послание за мир, доброта и разбирателство. Нека се отърсим от делничното и се замислим за..

публикувано на 05.05.24 в 09:22