Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

360 000 лева ще се отделят за спорт в Шумен тази година

360 000 лева са планирани за физкултура и спорт в община Шумен за 2015 година. Предложението на общинската администрация бе подкрепено с 5 гласа „за” и един въздържал се от Постоянната комисия по младежки дейности и спорт. Тази сума е с 20 000 лева по-малко от планираната за 2014 година. Заместник-кметът Живка Тонева поясни, че 20 000 лева повече се заделят за  младежки дейности, 200 000 лева ще получи Ученическата спортна школа. В същия размер както миналата година остават и парите за подпомагане на спортните клубове. Дебати в комисията предизвика предложението на общинския съветник Христо Николов 2015 година да бъде нулева за финансиране на клубовете, като средствата се насочат към спортните бази. Даниел Даулов, старши експерт „Младежки дейности, спорт и туризъм”, отбеляза, че ако клубовете бъдат лишени от финансиране, 70% от тях ще прекъснат дейността си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ПГИ - Шумен

Местят ученици на две места

Част от учениците на гимназията по икономика в Шумен ще учат в гимназията по селско стопанство. Това стана ясно на 11 септември. Заради продължаващия ремонт на сградата на Професионалната гимназия по икономика, учебните занятия през новата учебна година ще се провеждат в гимназията по облекло, хранене и химични технологии в Шумен. Последната..

публикувано на 12.09.24 в 09:47

Екокът в гимназията

Професионалната гимназия по селско стопанство в Нови пазар ще посрещне новата учебна година с новосъздаден екокът. Той е изграден в рамките на кампанията "Чиста околна среда – 2024 г.". Финансирането е осигурено от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Кампанията се провежда вече 20 години при широка..

публикувано на 12.09.24 в 09:34
Народно читалище

Рок пред читалището

Концерт на изявени шуменски рок групи организира НЧ „Добри Войников-1856“ на 14 септември от 19.00 часа. Събитието се провежда по традиция в края на лятото на импровизираната сцена в градинката пред старата сграда на читалището. Chaplin’s Dream, Out of tune и Zavera ще озвучат нощната тишина на съботната вечер с обещанието за „Гръм в лятна..

публикувано на 12.09.24 в 09:06

Ремонти до последно

До събота, 14 септември, скелето, което обгражда сградата на Средното училище „Сава Доброплодни“ в Шумен, трябва да бъде демонтирано. Това съобщи за Радио Шумен директорът на учебното заведение Албена Неделчева.  По думите ѝ фирмата, която изпълнява дейностите по саниране, е обещала да спази срока и на първия учебен ден на 16 септември сградата..

публикувано на 12.09.24 в 08:12

Взеха проби от марашката вода

Лабораторни проби от минералния извор в шуменското село Мараш бяха взети днес, съобщиха от местната администрация.  Водата вече е с температура 62 градуса и характерния ръждиво-кафяв цвят. Дебитът е 12 литра в секунда. Сондажът от минералния източник е с обща дълбочина 2800 метра.  Анализът, който ще бъде извършен в специализираната лаборатория,..

публикувано на 11.09.24 в 14:49

Училищна Телерик академия

Безплатно обучение по програмиране и дигитални науки с Училищна Телерик академия ще се провежда и тази година за учениците от Шумен и близките населени места.  Школата в Шумен е за деца от 3 и 4 клас и е по програма „Дигитални науки“. Дори и ученици без предварителни познания и опит в областта на технологиите могат да се запишат в обучението...

публикувано на 11.09.24 в 13:11

Пет училища на двусменен режим

Всички образователни институции в община Шумен са готови за началото на новата учебна година. Това обявиха днес от местната администрация. Около 2800 са децата, които посещават общинските детски градини, а учениците в общинските училища в Шумен са общо 8230. Това обяви днес зам.-кметът по образование и култура доц. Виктория Ковчазова...

публикувано на 11.09.24 в 12:57