Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се явят ли на матурите по-малко младежи, отколкото са местата за прием в университетите?

На матурите тази година се очаква да се явят около 58 000 младежи. Те са по-малко от местата, които университетите у нас са обявили за прием. И борбата за студенти започна – Висшите учебни заведения вече обявиха началото на кандидатстудентската кампания за 2015 година. Така например, в Софийския университет стартът и ще бъде даден на 23 февруари, а първият приемен изпит е на 22 март. Във Великотърновския университет първата изпитна сесия е през април, като документи за участие в нея ще се подават от 5 март. А в Русенския и в Шуменския университет вече приемат кандидатстудентски документи. За новите моменти в кампанията на Шуменския Университет Росица Арабаджиева разговаря със заместник-ректора по учебната дейност доцент доктор Живко Жеков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрожденец с кауза

На рождената му дата и на родното му място - възрожденска Жеравна, ще бъде представена книгата на Милена Георгиева, посветена на педагогическата и обществена дейност на Тодор Икономов. За бележития възрожденец Милена Андреева казва, че шуменци са считали за свой, за нашенец. Той идва в града през 1866 година и учителства близо 4 години. Наред със..

публикувано на 29.08.24 в 13:59
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Враждите в ДПС

Преди няколко дни съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и още седем от приближените му заместник-председатели и депутати бяха изключени от партията. Освен това Пеевски беше освободен и като председател на парламентарната група на ДПС.  Решението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е било прието на заседание на Централното оперативно бюро, като..

публикувано на 29.08.24 в 11:36

Искат държавните помощи сега

Проблемът с работната ръка в селско стопанство е един от най-наболелите в сектора. Всъщност той не е само в България, а е широко разпространени в цяла Европа.  За поредна година стопаните се оплакват, че трудно намират работници за неквалифициран труд. Проблеми създаде и сушата през последните години. За това земеделци настояват държавните помощи по..

публикувано на 28.08.24 в 08:42

Параклис на Богородица

Параклис „Успение на Света Богородица“ ще бъде осветен днес в местността „Марков кръст“ до село Джулюница, Русенско. Може и да не сте чували за това място и смелостта на Дели Марко, но след като научите историята му, сигурни сме, че ще стигнете до там. С много вяра и   желание за промяна местните хора са успели да издигнат параклис само за 4..

публикувано на 28.08.24 в 08:04

Селска гимназия за пример

Професионалната гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в силистренското село Средище ще бъде Център за високи постижения в направленията селско стопанство и автотранспорт. И досега училището е поддържало добра техническа база, а учениците му редовно се класират на челни места в национални състезания. Инвестицията в ново оборудване обаче ще превърне селското..

публикувано на 27.08.24 в 13:18

Грижа за възрастни хора

Фонд „Нашите родители“ на Фондация BCause финансира проекти на неправителствени организации за подпомагане на възрастни хора в малки населени места. Тази година са осигурени средства за реализацията на 13 идеи – най-много от началото на съществуването на фонда досега, тъй като са постъпили дарения от близо 100 000 лв. Всички те са разпределени за..

публикувано на 27.08.24 в 08:28

От Виноградовка до Зайчино ореше

Преди 30 години инженерът по хранителни технологии Мария Николова напуска и професията, и страната си. Тя е бесарабска българка, родена в село Виноградовка - Украйна. Разказва, че там са я наричали българка, тук – рускиня. Живее в новопазарското село Зайчино ореше, а работи в Нови пазар, където вече 20 години е партньор в Женското сдружение..

публикувано на 26.08.24 в 16:28