Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги и Виктория са най-предпочитаните имена за бебета в Шуменско

Снимка: БГНЕС

С 699 различни лични имена са наречени новородените в Шуменска област през 2014 г., съобщиха от статистическото бюро в града. Запазва се тенденцията за по-голямо разнообразие на имената при момичетата - 361 имена. С две лични имена са записани две новородени. Сред момчетата най-разпространеното име е Георги. На второ и трето място, с равен брой, се нареждат Даниел и Никола и Кристиан и Мартин. Сред най-предпочитаните мъжки имена в област Шумен са и Калоян, Николай, Алекс, Александър и други. През 2014 г. традиционните български имена Иван, Димитър и Тодор не попадат сред първите 10 най-предпочитани за новородени. При момичетата през изминалата година отново най-предпочитаното име е Виктория, следвано от Мария. Третото място се заема от Александра и Габриела. В първите десет най-предпочитани женски имена са и Йоана, Никол, Рая, Сияна, Анелия и Даная. При момичетата тенденцията на навлизане на нетрадиционни имена е по-силно изразена, в сравнение с момчетата. И в област Шумен и в страната при новородените деца, най-разпространеното  мюсюлманско име е Емир, следвано от Мерт, а при момичетата – Елиф, следвано от Мелек, Мелиса, Еда и Гамзе, които са еднакво предпочитани в областта.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновиха военен паметник

За поредна година общинската администрация в Хитрино се погрижи за военния паметник в село Върбак. Пространството около него придоби нов облик, след като тревните площи бяха окосени, а надвисналите клони подрязани. Допълнително беше поставена нова мрежа на оградата около монумента. Тази година родолюбивата инициатива по облагородяване на..

публикувано на 24.06.21 в 16:14

Безопасни пътища за децата

РУ - Нови пазар започна кампания по безопасност на движението. Тя е във връзка с традиционната акция на полицията "Ваканция! Да пазим децата на пътя". Екипи на пътна полиция ще посетят всички детски градини. Денс занятието, водено от пътния полицай Тихомир Миленов, беше в ДГ "Китка" в Нови пазар. Основните акценти бяха опресняване на знанията на..

публикувано на 24.06.21 в 13:47

Коте в двигател

В дежурната част на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен е приет сигнал вчера около 16 ч., че в двигателния отсек на автомобил има коте, което не може да излезе. Служители на пожарната са оказали съдействие за освобождаване на животното.

публикувано на 24.06.21 в 11:06

Среднощен екшън с пожар на пътя

Кола пламна в Шумен, след като водачът се блъсна в няколко електрически стълба и една ограда, съобщават от шуменската полиция. Инцидентът е станал 20 минути след полунощ на 24 юни 2021 г. на централния булевард „Симеон Велики“. Лек автомобил „БМВ“ с шуменска регистрация, управляван от 21-годишен мъж от града, излиза от пътното платно и се удря в три..

публикувано на 24.06.21 в 11:02

По-ниски цени по време на пандемия

Да падне с до 50 процента цената за ползване на площите в зала „Арена Шумен“ заради намаления капацитет за провеждане на културни събития, развлекателни мероприятия и спортни събития. Това реши днес Общинският съвет в Шумен. Намалението ще важи за всички, ползвали залата за мероприятия, проведени след влизане в сила на заповедите на министъра на..

публикувано на 24.06.21 в 10:50

Пореден ден без жертви

20 пациенти със симптоми на COVID-19 са настанени за лечение в шуменската болница, съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. 13 от тях са с доказан коронавирус, а останалите все още чакат резултати от пробите си. В интензивното отделение има двама души, като единият е интубиран. Вчера в болницата са постъпили 6 души,..

публикувано на 24.06.21 в 09:41

Еньовден на платото

Шуменци посрещнаха Еньовден на платото. Традицията на празника беше спазена от Дирекцията на природен парк "Шуменско плато". Подготвени бяха билки и цветя, от които беше изплетен Еньовски венец. Всеки си взе китка за здраве. Хората посрещнаха изгрева на слънцето точно в 5.32 ч сутринта и извиха Еньовско босо хоро под изплетения венец. От..

публикувано на 24.06.21 в 09:11