Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С награждаване и изложба завърши конкурсът "Оттука започва България"

С награждаване на отличените участници и откриване на изложба завърши първият регионален ученически конкурс „Оттука започва България”, организиран от II ОУ „Доктор Петър Берон” в Шумен. В инициативата се включиха над 100 млади автори от 3 до 19 години, разделени в 4 възрастови групи. Жури в състав Теменуга Христова, председател на Дружеството на шуменските художници, доцент Валентин Кулев и художничката Недялка Митич присъди награди.  Бяха връчени 14 индивидуални и 6 колективни приза, както и поощрителни грамоти. В инициативата участваха възпитаници от училища и детски градини от региона. В изложбата, бележеща края на конкурса и честването на 95 годишнината на школото, преобладават рисунките, паната и пластиката. Експозицията може да бъде видяна на първия етаж от шуменското училище.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три варианта за театър

Драматично-кукленият театър "Васил Друмев" в Шумен е готов с три варианта за посещение на детските спектакли в условията на новата заповед на здравния министър. Според нея се изисква зелен сертификат за влизане във всички културни институти, с изключение на библиотеките. По думите на  директора Димитър Димитров първият вариант засяга децата..

публикувано на 21.10.21 в 15:16

"Малка серенада" на 25

25 години от създаването навършва днес Вокалната формация ,,Малка серенада“ към НЧ "Добри Войников - 1856" в Шумен. ,,В репертоара на групата има над 250 песни", каза за Радио Шумен Николай Тодоров, създател и главен художествен ръководител на ,,Малка серенада“. Юбилейният концерт на "Малка Серенада" започва в 18 часа в голямата зала на..

публикувано на 20.10.21 в 16:51

Животът е по-силен

Няколкометрово изображение на иконата "Св. Богородица - Закрилница", към която да бъдат добавени снимки на бебета, родени по време на пандемията, е новият проект на зографа Диан Костов. Идеята се нарича „Животът е по-силен“ и е покана към младите родители. Диан Костов е български художник и иконописец, завършил иконография във Великотърновския..

публикувано на 19.10.21 в 15:36
Младежкият дом в Шумен
- Архив

50 години Младежки дом

50-годишнината на Общинския младежки дом в Шумен ще бъде отбелязана на 29 октомври, петък, от 17.00 часа в концертната зала. Покани да присъстват са изпратени до всички бивши директори, които през годините са дали своя принос за развитието на Младежкия дом. Те ще бъдат отличени със специални плакети по случай годишнината. Ще бъде..

публикувано на 19.10.21 в 14:32

Почит към големия майстор

Излезе от печат книгата за уважавания и ценен майстор гайдар Недялко Цонев от Шумен. Изданието е озаглавено "Кратката история на моя живот". Той е носител на Наградата на Шумен за изкуство и култура в раздел "Музика" (2016) и званието Професор на гайдата от срещата на най-добрите гайдари в България в гр. Калофер (2017). Книгата включва..

публикувано на 17.10.21 в 14:28

Награда от Лас Вегас

Кинолентата „Празен живот“ на силистренеца Адриан Ал Жазар спечели златната награда за най-добър микро филм на престижния международен кинофестивал ”Vegas Movie Awards" в Лас Вегас. Предстои масовото му медийно отразяване, с което ще достигне до над 12 500 професионалисти в киноиндустрията. Това лято същата лента на Ал..

публикувано на 15.10.21 в 10:43

Кандидатите за директори

Комисии определиха кои са допуснатите кандидати в конкурсите за ръководители на Регионалния исторически музей в Шумен, на Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ и на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Досегашният директор на музея Даниел Руменов е допуснат до участие в конкурса за ръководител на културния институт...

публикувано на 14.10.21 в 13:52