Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпуснаха 5 000 лв. за ремонт на военните паметници в Разградско

5 000 лв. са отпуснати за ремонт на военните паметници в Разградска област за тази година. „Сумата е отделена от Военното министерство“, обяви заместник областният управител Нурие Црънгалова по време на заседанието на Областната комисия за военните паметници. Средствата ще бъдат предоставени след решение на Министерския съвет и до месец ще могат да започнат възстановителни дейности по паметниците в селата Каменар и Пороище. Паметниците в селата Топчии и Осенец, за които още миналата година стана ясно, че се нуждаят от спешен ремонт, отново не получиха финансиране. По експертни разчети за тях са необходими общо около 25 000 лв. Представители на общините Разград, Кубрат, Исперих и Завет внесоха своите предложения за възстановяване на 8 военни паметника, които да бъдат включени в плана за финансиране на Министерството на отбраната за 2016 година. Комисията реши през следващата година да се извършат подобрения на общо 8 паметника – 4 в Исперих, 3 в Разград и един в Кубрат, на стойност 41 600 лева. Предстои да бъдат направени предложения от общините Лозница, Цар Калоян и Самуил, които също ще бъдат включени в годишния план за финансиране. На територията на Разградска област са регистрирани 100 военни паметници и паметни плочи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тетрадки за стара хартия

Близо 200 кг хартия за рециклиране предадоха децата на Разград в акцията „От забравени страници към нови възможности“. Тя бе организирана от Регионалния исторически музей.  Предложението към децата и техните родители бе в навечерието на новата учебна година да разчистят ученическите бюра от ненужните им от предходни учебни години тетрадки, както..

публикувано на 11.09.24 в 13:19

Кражба на лекарства и пари

Найлонов плик с лекарства и 200 лева били отнети от 72-годишен разградчанин. Инцидентът станал на 10 септември около 7:30 часа. Това съобщават от разградската полиция. Потърпевшият съобщил за случилото, като лично отишъл в полицейското управление в Разград. Предприети са незабавни оперативно-издирвателни действия. Установено е, че извършител..

публикувано на 11.09.24 в 10:58

Хайде на панаир!

31-вото издание на традиционния Есенен панаир в Разград започва днес и продължава до 17 септември Той ще се проведе в градския парк. Кметът на община Разград Добрин Добрев увери, че тази година той ще е още по-разнообразен.  По алеите на парка ще бъдат подредени щандове на 65 фирми. Най-много са тези от Разград, но ще има и търговци от над 17..

публикувано на 11.09.24 в 08:27

Деца на пътя

За седмица на детска пътна безопасност е обявен периодът от 16 до 22 септември, а 18 септември - за Ден без загинали на пътя, съобщават от Областната дирекция на МВР Разград.  Данните за пътнотранспортния травматизъм в периода 1 юни – 30 август 2024 година сочат, че на територията на Разградска област са станали 9 произшествия с деца, при които 3..

публикувано на 10.09.24 в 15:24

Разкопки в Сборяново

Започнаха археологическите проучвания на ранносредновековното селище в местността Петрова нива в Археологическия резерват „Сборяново“. Разкопките се провеждат за 16-та поредна година. Финансирането е осигурено от Министерството на културата, Историческия музей в Исперих и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  Ръководител на проучванията е..

публикувано на 10.09.24 в 15:01

Екоакция в Разград

„Да изчистим България заедно“ е кампанията, в която община Разград се включва за поредна година. Всички желаещи да участват в националната инициатива на 14 септември, събота, могат да получат безплатни найлонови чували и ръкавици до 13 септември от административната сграда на общината.  По време на кампанията всеки участник може индивидуално или..

публикувано на 10.09.24 в 14:52

Обновяват зоокъта в Разград

Обновиха зоокъта в частта, обитавана от лами, птици нанду и елени лопатари, съобщиха от общинската администрация на Разград.  Подменени са покривите на закритите помещения и козирките на навесите. За понитата и за лопатарите са изградени нови комбинирани хранилки с по две зони. Изградени са и пясъчници за понитата и за птиците нанду, в които те..

публикувано на 09.09.24 в 08:59