Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обсъдиха номинациите за „Наградата на Шумен” в системата на образованието и науката за 2014 г.

Снимка: Радио Шумен

Експертната комисия обсъди днес кандидатурите за „Наградата на Шумен” в системата на образованието и науката за 2014 г. В заседанието участваха Русанка Петрова и Валентина Тодорова от Постоянната комисия по „Просвета, образование и наука”, Йорданка Димитрова, ст. експерт „Организация на предучилищното образование” в община Шумен, проф. Ивелина Савова, декан на Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет и доц. Стела Дончева, директор на Националния археологически институт с музей към БАН - филиал Шумен. Отсъстваха Димитър Вълканов, началник отдел „Образование, наука и младежки дейности” и Гюлка Калева, ст. експерт „Интегрирано обучение и специални училища” в Регионалния инспекторат по образованието.
С тайно гласуване бяха подредени номинациите за „Наградата на Шумен” в системата на образованието и науката за 2014 г. В категория „Ученик на годината” в хуманитарната и природоматематическата област първи е Николай Николов (ПМГ „Нанчо Попович”), а втора - Мила Белчева (СОУ „Сава Доброплодни”), в категорията „Ученик на годината” в областта на изкуствата и спорта първи е Вартан Алексанян (ПМГ „Нанчо Попович”), а втори останаха близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови (СОУ „Сава Доброплодни”). За „Учител на годината” в системата на предучилищното образование бе номинирана Стаменка Маринова (ЦДГ №19 „Конче Вихрогонче”), за „Учител на годината” в сферата на природните, математическите и техническите науки единодушно бе подкрепен Ангел Ангелов (СОУ „Сава Доброплодни”), а Слави Димов (IX Основно училище „Панайот Волов”) не получи нито един глас, първа в категория „Учител на годината” в сферата на хуманитарните науки е Маринела Маринова (СОУ „Сава Доброплодни”), а втора е Деница Узунова, гл. художествен ръководител на хор „Бодра песен” при ОДК. За „Директор на детска градина” е предложена Дарина Димитрова (ЦДГ №30 „Космонавт”), за „Директор на училище или обслужващо звено” - Илка Карева (III Основно училище „Димитър Благоев”). Наградата за принос в областта на природните, математическите и техническите науки е за проф. Иван Цонев (Факултет по технически науки на Шуменския университет), а за принос в сферата на хуманитарните и педагогическите науки - проф. Добрин Добрев (Факултет по хуманитарни науки на Шуменския университет). За „Ученическа формация” ще бъде отличена „Луди млади” (СОУ „Сава Доброплодни”). Първи в категорията „Педагогически колектив в системата на предучилищното възпитание” е екипът на ЦДГ №32 „Дружба”, а втори - на ЦДГ №19 „Конче вихрогонче”, в категория „Педагогически колектив в системата на училищното и извънучилищното образование” първи е колективът на Начално училище „Илия Р. Блъсков”, надделял в конкуренция с екипите на ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров” и СОУ „Сава Доброплодни”. За „Юридическо лице” ще бъде отличено Сдружението на директорите в средното образование в Република България - секция Шумен.
Предстои номинациите да бъдат утвърдени от Постоянната комисия по „Просвета, образование и наука” и след това от Общинския съвет.
Наградите са: за ученици и студенти - диплом и парична награда в размер на 200 лв., за директори на детски заведения, училища и извънучилищни звена, учители и преподаватели във висши училища, научни работници и изследователи - диплом, знак на общината и парична награда в размер на 600 лв., за колективни награди - диплом, плакет и парична награда в размер на 800 лв., за юридически и физически лица, подпомагащи образованието и науката - диплом и знак на общината.
„Наградата на Шумен” в системата на образованието и науката се връчва в навечерието или точно на 24 май.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновяват табелите

Близо 20 нови табели са поставени в Природен парк „Шуменско плато“, информират от администрацията. Служителите на парка ремонтират и подменят старите и счупени образователни табла. Информацията при някои е актуализирана или изцяло обновена. Указани са отново маршрутите „Флористична пътека“, „Карст под защита – дар за поколенията“,..

публикувано на 10.08.22 в 11:10

Нова жертва на COVID-19

20 са пациентите със симптоми COVID-19, настанени за лечение в Шуменската болница. Това каза за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. През вчерашния ден са приети 5 души, а изписаните са четири. За последното денонощие е починала 1 жена на 86 години.

публикувано на 10.08.22 в 09:39

Планово без ток

Спирания на електрозахранването ще има и днес (10 август) в Североизточна България. Екипи на елекстроразпределителното дружество ще правят ремонти и профилактика на съоръженията. В Шуменска област прекъсвания от 16 ч. до 17 ч. са планирани само в Промишлената зона на Велики Преслав. В Търговищко ток от 9 ч. до 16,30 ч. няма да има в..

публикувано на 10.08.22 в 08:11

Следобедни превалявания

Между 18 и 22 градуса са измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. Най-висока е стойността в Русе, а най-ниска – в Разград. 21 градуса са отчетени в Търговище и Силистра. В Шумен термометрите показват 20 градуса, атмосферното налягане е 990 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха е 73%. Днес облачността ще е..

публикувано на 10.08.22 в 07:41

Затварят улица „Преспа“

Временно се затваря за движение на автомобили ул. „Преспа“ в Шумен – от пресечката с ул. „Университетска“ до бул. „Симеон Велики“. Промяната в организацията на движението е днес и утре (9 и 10 август) за времето от 6:00 до 17:00 ч. Ограничението се налага заради извършване на строително-ремонтни дейности на жп прелеза близо до ШУ „Еп...

публикувано на 09.08.22 в 06:32

Безводие мори хората в Лозево

Повече от пет седмици в шуменското село Лозево има воден режим. Има домове, в които от няколко дни чешмите са сухи. "В най-горещите месеци от годината сме без вода. Единият има, следващият е безводен", споделиха с мъка проблемите си хората от село Лозево. Те казват, че се спасяват кой както може. Който няма кладенец, си купува от магазина минерална..

публикувано на 08.08.22 в 16:12

Тротинетки под атака

Въпреки зачестилите вандалски прояви срещу електрическите тротинетки под наем в Шумен, компанията няма да се откаже да предоставя услугата. Това заяви за Радио Шумен мениджърът Петко Анчев. " Ние водим статистика за вандализма в нашите градове и споделяме тази информация с публиката, но  вандализмът е част от оперативната ни дейност. Има..

публикувано на 08.08.22 в 15:11