Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танева меси хляб от ръж в Кубрат

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева днес меси хляб от ръж в производствената база на фирма „Сортови семена” в Кубрат. Инициативата е в рамките на европейския проект „Хляб на мира”, който бе представен пред земеделски производители и журналисти. Срещата се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите у нас и неин домакин е  „Сортови семена” ЕАД. На събитието присъстваха също председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Румяна Ангелова и изпълнителният й директор Наталия Тодорова, зам.областният управител Виолета Тодорова, членове на УС на НАЗ. След ритуала по замесването на хляба, в който участваха и деца в национални носии, министър Танева съобщи, че според специалистите посевите се развиват от добре до много добре и се очаква реколта от 4,3 до 4,5 млн. тона при средни добиви над 415 кг от декар. Засети са 14 млн. дка, от които с пшеница 10,5 млн.

Общо 113 500 земеделски стопани са кандидатствали досега за подпомагане в кампания 2015 за директни плащания, като заявената за подпомагане  площ е 3.550 млн. хектара, съобщи Танева. В срок до 23 юни 2015 г. земеделските стопани все още могат да подават заявления. Министър Танева обеща за следващата кампания да се подобри административното обслужване на земеделските производители чрез подобряване на софтуера и по-добри условия, които ще улеснят земеделците.

Изключително голям е интересът към подпомагането по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” на Програмата за развитие на селските региони, заяви още Танева. 2400 са подадените проекти, с общо заявена субсидия за над 700 млн. лева. Половината от тях няма да получат одобрение, тъй като средствата по тази мярка са 300 млн. лв., но ще има други приеми, следващият ще е още есента, обясни тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца на гости в полицията

Децата от Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Разград, участници в поредната смяна на „Еколято 2024”, преминаха през втората за това лято Детска академия по безопасност.  Те усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, на кого да се обадят при нужда, какви са правата и задълженията им,..

публикувано на 26.07.24 в 12:26

Дрога в станиол

23-годишен е задържан заради дрога в Районното управление в Кубрат, съобщават от полицията.  Полицейска проверка е била извършена на лек автомобил „БМВ“, паркиран до бивша макаронена фабрика в землището на кубратското село Беловец. В колата са установени двама младежи на 24 и 23 години.  При извършен обиск е открита станиолова обвивка,..

публикувано на 26.07.24 в 11:58

Две жени ранени при катастрофа

Две жени пострадаха при катастрофа, станала вчера по обяд в землището на лознишкото село Манастирско, съобщават от полицията в Разград.  Лек автомобил, управляван от 34-годишен водач от Лозница и автомобил, шофиран от 49-годишна жена от тервелското село Градница се сблъскват при разминаване.  При удара пострадали водачката, която е с фрактура на..

публикувано на 26.07.24 в 11:50

Запазват средищните училища

Всички средищни училища в община Исперих ще бъдат запазени и през следващата година, каза заместник-кметът Аксел Кючюк, съобщава БТА. Той обясни, че списъкът на средищните училища и детски градини е обсъден и гласуван от съветниците на юлското им заседание.  По думите му, според изискванията на Министерството на образованието и науката списъкът се..

публикувано на 26.07.24 в 10:06

Четирима пострадаха при катастрофа

Катастрофа между два леки автомобила затвори частично пътя Разград - Търговище в района на село Манастирско.  Сигналът е получен около 12:15 часа на 25 юли. Челно са се ударили "Фолксваген Голф" с турска регистрация и "Хонда CRV" с търговищка регистрация. Зад волана на "Голф"-а е била 49-годишна жена от село Брестовене. В колата се возели..

публикувано на 25.07.24 в 13:27

Младеж преби майка си

19-годишен младеж от Кубрат е задържан за извършено домашно насилие, съобщават от полицията в Разград.  Около 22:00 часа на 24 юли на тел.112 е получен сигнал, че след скандал младежът е нанесъл удари по тялото на 38-годишната си майка.  По случая се води проверка за причиняване на телесна повреда по начин, особено мъчителен за пострадалата,..

публикувано на 25.07.24 в 13:05

Топъл обяд от БЧК

Успешно приключи кампанията “Заедно можем повече” на младежите от БЧК Разград по време на Панаира на киселото мляко. По време на тридневната фиеста доброволците на червенокръстката организация предлагаха на символични цени разнообразни сувенири, изработени от доброволци на младежката организация.  Кампанията тази година е за осигуряване на..

публикувано на 25.07.24 в 09:46