Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йога – пътят към хармонията и знанието

БНР Новини

На 21 юни повече от 170 държави по света за първи път отбелязват Международния ден на йога. На 11 декември 2014 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, която определи тази дата. Документът е в отговор на предложението, направено от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди. В сайта на Международния ден на йога има информация за стотици градове по света, в които се организират различни събития. Сред тях са Австрия, Германия, Франция, Италия, САЩ, Кения. Интересен факт е, че отбелязването в България е едно от най-мащабните и безспорно обхваща най-много аспекти на хилядолетната система от знания и практики. На 21 юни, когато е и лятното слънцестоене, oт 9:00 ч. сутринта до късно вечерта Националният дворец на културата отваря врати за древното учение по йога. Представители на известни школи по класическа йога от цяла България ще демонстрират практики – йога за деца, йога за бременни, йога при различни физически проблеми. Учени ще изнесат лекции по теми, засягащи същността на йога, ще бъде представена холистичната наука за здравето аюрведа. Участват всички школи и организации в България. Какво прави тази древна практика толкова популярна в съвременния свят? Отговорът на Вера Захариева, председател на Българската федерация по йога.


Това е нещо, което много добре знаят всички, практикуващи йога. Радваме се, че и световната общественост в лицето на ООН призна йога за холистична наука, която дава знание за правилния начин на живот, която дава възможност за постигане на по-пълноценно физическо и морално здраве. Йога носи хармонично сливане на човека с природата, с макрокосмоса. Това е достъпен метод, който може да бъде прилаган от всеки обикновен човек. Първото, което трябва да научиш, е да бъдеш добър със себе си и с другите, да бъдеш чист отвън и отвътре – това обхваща мисли, чувства, поведение. Не е необходимо да си отделен от света, за да практикуваш. Напротив, поставени пред различни ситуации и ежеминутни предизвикателства, ние се учим как да постъпваме правилно, да правим правилните избори. Йога ни учи да подчиняваме сетивата на интелигентността ни, да запазваме спокойствие и мъдрост в реакциите си. Една от целите на хората, които се занимават с йога е да работят безкористно за другите.

Нека добавим, че входът за всички събития е свободен през целия ден.

Ще има и щандове, предлагащи изданията на различните йога школи, дребни сувенири, туристически пакети за Индия и др. Участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна. Закриването е от 19 ч. с музикално-танцовото представление на индийската класическата танцьорка на катхак Свати Тивари и нейния оркестър. Празникът ще бъде отбелязан и в градовете Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!