Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Росица Добрева коментира новия стандарт за библиотечно-информационно обслужване, приет от Минстерството на културата

Министерство на културата това лято одобри нов стандарт за библиотечно-информационното обслужване. Обществените библиотеки, които покриват изискванията, се очаква да си разпределят допълнително финансиране над 8 милиона лева за тази година. Според стандарта библиотеките трябва да осигуряват от 100 до 150 книги на 1000 души население за предстоящите три години. Идеята на уредбата е да съживи интереса, като предостави повече нови заглавия и подобри условията на ползване. Дали на практика обаче промените са еднакво приложими за всички библиотеки в страната, още не е ясно. Как новият стандарт за библиотечно-информационно обслужване ще се отрази на работата на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен, може да чуете от разговора на Антоний Димов с директора на библиотеката Росица Добрева.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елиас Канети, Русе

"Дъхът на Европа"

XV издание на международния литературен фестивал „Дъхът на Европа“ ще се състои от 3 до 9 октомври в Русе. Организатор е Международното дружество „Елиас Канети“. Форумът се осъществява с подкрепата на Община Русе. В програмата са включени представяния на книги с поезия и проза, изложби, пърформанси, прожекция на филм и концерт.  Участват творци от 7..

публикувано на 30.09.22 в 16:26

Нови актьори в трупата

Търговищкият драматичен театър продължава да подмладява трупата си. Най-новите попълнения в състава са Мартин Петков и Благица Стоименова. Актьорът е познат на публиката от телевизионния сериал “Братя”. Дамата е от Северна Македония, която преди месеци е завършила театралната ни академия. Благица вече има и роля в сериала „Войната на буквите”,..

публикувано на 30.09.22 в 09:00

Картини по ноти

Изложба «Четири сезона», вдъхновена от музиката на Вивалди, се открива в петъчната вечер в читалище «Напредък» в Шумен. Експозицията е дебютна изява за Елена Минкова, която шуменци познават, но не като майстор на четката, а на словото, защото е била журналист в местни и централни медии. От десетина години живее в Русе, където оглавява общинската..

публикувано на 30.09.22 в 08:45
Шумен

Македонци поздравяват Шумен

Флашмоб на македонски изпълнители ще започне в 17:30 часа по пешеходната алея на Шумен днес. Вокално-инструменталната група от Крива Паланка - Република Северна Македония, гостува по покана на НЧ „Добри Войников”. Те ще участват в Деветия международен фестивал на популярната песен „Есенни шуменски вечери”, който се открива утре. Конкурсът е..

публикувано на 29.09.22 в 15:47

Пътят на Ивайло Сакелариев

Петя Алексиева е първата, която решава да направи книга за известния шуменски, а и световен фотограф Ивайло Сакелариев. Младата жена в момента преподава в Средното училище „Панайот Волов“, но само преди няколко месеца завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Нейната дипломна работа..

публикувано на 29.09.22 в 09:43

Какво е "Бурунданга"?

Едно от актуалните и вече достатъчно известни имена на съвременната испанска драматургия Жорди Галсеран е автор на пиесата с енигматичното заглавие "Бурунданга", която режисьорът Благой Бойчев поставя на камерната сцена на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Определят "Бурунданга" като очарователна изненада на каталунския автор,..

публикувано на 29.09.22 в 09:26

Млади таланти на шуменска сцена

Пианистите Елизара Вълчева и Йордан Тодоров ще бъдат солисти на концерта на Симфониета Шумен в зала „Професор Венета Вичева“. Диригент ще бъде Георги Милтиядов, който е и утвърден аранжор, пианист и певец. Началото на концерта е в 19:05 ч. в четвъртък, 29 септември. Елизара Вълчева е започнала обучението си по пиано в Шумен при музикалните педагожки..

публикувано на 28.09.22 в 15:58