Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ОбС-Шумен отпусна допълнително средства за екипа на Водния цикъл, отказа още пари за градското осветление

Да бъдат отпуснати 65 200 лв. за възнаграждения на звеното за управление на проект „Интегриран воден цикъл за гр. Шумен - втори етап”, състоящо се от 7,5 щатни бройки, за период от пет месеца - ноември 2015 г. - март 2016 г., реши единодушно Общинският съвет на последното си заседание. Не бе прието предложението на проф. Борислав Беджев (ГЕРБ) решението да се вземе след завършване на проекта, защото има значителна опасност той да не бъде реализиран в срок и Община Шумен да търси около 12 млн. лв. за цялостното му изпълнение. Зам.-кметът инж. Иван Йонков, който е и координатор на проекта, обясни, че ако не се отпуснат необходимите за тази година 26 100 лв., работа ще бъде преустановена и след това ще са необходими много по-големи средства за продължаването й. Освен това от Министерството на околната среда са изпратили писмо, в което се уточнява, че ще се отпуска финансиране само за СМР и надзор, а средствата за останалите дейности трябва да бъдат осигурени от общинския бюджет. Съветниците не подкрепиха искането на 67 900 лв. за уличното осветление. Средствата бяха поискани за подмяна на 2650 м. захранващи кабели, 4 нови стълба и 63 осветители на входните артерии на града.

Общинските съветници гласуваха реда за назначаване на временни кметове на населени места по време на изборната кампания, разрешаването на самостоятелни и слети маломерни паралелки за учебната 2015/2016 г., както и поставянето на паметник - символ на приятелството и признателността на арменската общност към гражданите на Шумен. Хореографът Красимир Савов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Шумен”. Той ще отбележи 35 години творческа дейност и 60 години житейски път с голям концерт на 5 ноември в ДКТ „Васил Друмев”.

В 11.10 ч. председателят на Общински съвет-Шумен проф. Георги Колев удари последния звънец за този мандат.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости на Дара и Айк

Лошото време не попречи на ученици от Шумен да се запознаят със служебните кучета в полицейския питомник. Водачите на Дара и Айк Пламен Митев и Добромир Добрев разказаха на децата как ги обучават и тренират и при какви ситуации ги използват. Полицейските служители обясниха на учениците, че всички служебни кучета са преминали успешно годишните си..

публикувано на 18.06.21 в 16:29
Изворът в Мараш - Архив

Канят инвеститори в Мараш

Комисията за намиране на приложение на минералната вода в с. Мараш реши да покани потенциални инвеститори, за да се запознае с техните намерения. По време на дискусията възникнаха редица въпроси, свързани със задълженията на общината, която има концесия за водата до 2036 г. Членовете на комисията бяха на мнение, че водата трябва да се използва..

публикувано на 18.06.21 в 15:46
Паметник

43 одобрени проекта

Със средства в размер на 54 870 лева от общинския фонд „Култура“ ще бъдат реализирани 43 проектни предложения през тази година. В обявената сесия на фонда по двете направления „Творчески Шумен – 2021“ и „Детско и младежко творчество“ бяха подадени общо 46 проекта. По направление „Творчески Шумен – 2021“ ще бъдат финансирани всички постъпили 25..

публикувано на 18.06.21 в 13:39

Зелени коридори през уикенда

РЗИ - Шумен организира зелени коридори за поставяне на ваксини срещу COVID-19 на всички желаещи на 19 и 20 юни 2021 г. - събота и неделя, в имунизационния кабинет на инспекцията на ул. „Цар Калоян“ № 1 (до РУО - Шумен) от 10:00 ч. до 16:00 ч. Имунизациите ще се правят с всички налични ваксини в РЗИ - „Пфайзер“ „Модерна“,..

публикувано на 18.06.21 в 13:26

45 литра на квадрат

45 литра на квадратен метър са падналите валежи в района на Шумен от началото на месеца досега, което е под месечната норма за валежи. Това показва справка в метеорологичната станция в Шумен. Не така обаче стоят нещата в областта. Най-големи сумарни количества са регистрирани в района на Община Венец – над 120 литра на квадратен метър. Само на 9 юни за..

публикувано на 18.06.21 в 13:12
Еньовден

Еньовден на Шуменското плато

Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ организира традиционния фестивал „Зелени слънца“. На 24 юни – четвъртък, на поляната до информационния център на паметник „Създатели на българската държава” шуменци ще посрещнат изгрева на Еньовден, който настъпва в 5,32 часа. Вярва се, че на този ден слънцето дарява крепко здраве, а набраните по изгрев билки..

публикувано на 18.06.21 в 11:34

Ден без жертви в Шумен

Няма новоприети пациенти с коронавирусна инфекция в шуменската болница за денонощието, няма и починали. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. Към момента в COVID структурите са настанени 32 души, като 25 от тях са с положителна проба, резултатите на останалите се очакват. В интензивното отделение има..

публикувано на 18.06.21 в 09:48