Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция в подкрепа на дъб-столетник в Силистра

Снимка: treeoftheyear.org

Снимка за спомен под столетен дъб ще си направят днес силистренци. Дървото участва в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016" и по този повод инициативния комитет кани желаещите да популяризират 106 годишния "обитател" на Дунавския парк. Общинският съвет е осигурил средства за кампанията. 5000 флаера се разпространяват чрез силистренската регионална библиотека „Партений Павлович”. От инициативния комитет твърдят, че за да стане столетното дърво фаворит са нужни поне 80 000 гласа.

Гласуването за конкурса започна на 1 февруари и ще продължи до края на месеца на www.treeoftheyear.org . В конкурса "Европейско дърво на годината 2016" участват 15 държави. Силистренският дъб е "победител" в националния конкурс "Дърво с корен 2015", организиран от фондация "ЕкоОбщност". Дървото е със статут на защитен обект по Закона за биологичното разнообразие от 2013 година. Той е в много добро състояние. Обиколката на ствола при 1,2 метра от земята е 4,6 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра. Не са установени хралупи, дървото има здрави скелетни клони и е с изцяло покрита коренова система. За опазването му се грижи община Силистра.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

2 милиона за ново осветление

  С 2 млн. лева, отпуснати от държавата ще бъде подменено уличното осветление в община Дулово. Администрацията има спечелен проект, предстои подписването на договор, каза кметът Невхис Мустафа. "В края на 2023 година имаше аварии след бурите, а те бяха много сериозни. Имаше скъсани кабели, затова благодаря на електроразпределителното..

публикувано на 10.09.24 в 09:58

Пиян без книжка катастрофира

45-годишен е задържан, след като катастрофирал в нетрезво състояние. Това съобщават от силистренската полиция. Произшествието е станало на 9 септември около 23:00 часа по пътя между селата Алеково и Бистра. Мъжът с лек автомобил „Опел“ отнел предимство на влекач и последвал удар, при който са причинени материални щети, но няма пострадали...

публикувано на 10.09.24 в 09:21

Пожар край Пожарево

Пожарникари от Тутракан и горски служители загасили низов горски пожар в района на село Пожарево, станал вчера следобед след небрежна работа с огън.  Огънят се разпрострял и унищожил ниска растителност, сухи треви и храсти на площ от 100 дка в гората.  След потушаването му са спасени 280 дка гора и 100 дка посеви.

публикувано на 09.09.24 в 11:37

Благодарност за пътен полицай

В една от социалните мрежи гражданка благодари на пътен полицай от РУ-Тутракан, оказал ѝ помощ при затруднение на пътя. За броени часове публикацията набра голяма популярност. Това съобщават от силистренската полиция. Случката се разиграва в неделя, когато жената пътува с болната си майка от Русе за Силистра и малко преди Тутракан спуква гума...

публикувано на 09.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

Газова бутилка пламна

62-годишен мъж е пострадал при пожар, станал в дома му в Тутракан, съобщават от силистренската полиция.  Поради неправилна работа с газова бутилка се стигнало до запалването ѝ, а при опит да я загаси мъжът получил изгарялия по ръцете.  При произшествието е унищожено домашно имущество, жилището е спасено. Пожарът е станал на 7 септември малко..

публикувано на 09.09.24 в 11:14

84 г. от Крайовския договор

Днес се навършват 84 години от подписването на Крайовския мирен договор, който връща Южна Добруджа в пределите на Майка България. В знак на признание силистренци се събраха пред паметната плоча, посветена на 80-годишнината от събитието. Крайовският договор е подписан на 7 септември 1940 г. между Царство България и Румъния.  Условията..

публикувано на 07.09.24 в 16:47
Община Главиница

Младежи на работа

Община Главиница сключи трудови договори с 19 младежи до 29-годишна възраст по програма "Младежка заетост +", която е одобрена от Бюрото по труда, информират от общинската администрация. Младежите ще работят на 8-часов работен ден по кметствата на общината до до края на месец май догодина. Те ще бъдат ангажирани с различни..

публикувано на 04.09.24 в 08:57