Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 143-годишнината от обесването на Васил Левски

Годишнината от обесването на Васил Левски ще бъде отбелязана в цяла Североизточна България днес.

В Шумен възпоменанието и тържественият ритуал с полагане на венци и цветя започват в 11 ч. пред бюст-паметника на Апостола. Ще участват клуб „Традиция”, Родолюбивият комитет „Крум Страшний” и Общинският духов оркестър „Михаил Биков”. Панихида ще отслужи архиерейският наместник отец Димитър.

Честването в Силистра започва в 11,30 ч. пред паметника на Апостола. Доростолският митрополит Амвросий ще отслужи панихида. Рецитал „Апостолът в детските очи” ще изнесат деца от Целодневната детска градина „Роза – 1”. В проявата ще участва и Градският духов оркестър.

С тържествена програма и понасяне на венци и цветя ще бъде почетена паметта на Апостола в Русе. Отбелязването на годишнината от обесването на Левски започва пред бюст-паметника в двора на училището, носещо името на великия българин. Възпоменателната церемония е от 10 ч. Следобед от 17 ч. в храма "Свети Николай Чудотворец" ще бъде отслужена панихида в памет на Васил Левски. 30 минути по-късно от площад „Хан Кубрат” до Паметника на Свободата ще има факелно шествие, организирано от  русенските структури на ВМРО.

Поклонението по повод 143-годишнината от обесването на Васил Левски в Кубрат ще се проведе от 11,45 ч. пред паметника на Апостола на свободата.

От 10 ч. пред паметника на Васил Левски в центъра на Дулово ще бъдат поднесени венци и цветя, а почетният караул до монумента ще бъде от ученици в опълченски униформи. Ще има минута мълчание и звън на църковната камбана. Стихове за Дякона ще рецитират възпитаници на СОУ "Васил Левски" в Дулово.

Годишнината от гибелта на Апостола на свободата ще бъде отбелязана и в Тутракан. В 13 ч. пред двата паметника на Левски в града ще бъдат поставени венци и цветя. Пред паметника на Левски в едноименния парк програма по повод годишнината ще изнесат възпитаниците на СОУ "Христо Ботев", а пред монумента в Крайдунавския парк ще се поклонят от общинската администрация, Историческия музей и граждани. Там програмата за събитието е подготвена от СОУ "Йордан Йовков".

Проявите в Търговище започват в 11,10 ч. с панихида в храма "Св. Иван Рилски". В 11,45 ч. са общоградското поклонение и поднасянето на венци и цветя пред барелефа на Апостола на централната улица, носеща неговото име. Литературната композиция "Памет за Апостола" ще представят ученици от Професионалната гимназия "Джон Атанасов" в Търговище.

С поднасяне на венци и цветя в Разград ще бъде отбелязана 143-годишнината от смъртта на Васил Левски. Ритуалът започва в 11,30 ч. пред бюст-паметника на Апостола в двора на Основното училище "Васил Левски".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много лекари - над 55 години

Най-много са лекарите в област Шумен на възраст над 55 години към края на 2023 година, информират от Териториално статистическо бюро - Североизток. На второ място е групата на лекари, които са на 65 и повече години. Младите практикуващи лекари на възраст до 35 години са 57, като повечето от тях работят в болнични заведения.  В края на миналата..

публикувано на 09.08.24 в 14:00

50 000 животни под контрол

Превантивни мерки срещу разпространението на заболяването чума по дребни преживни животни на територията на област Шумен прие на свое заседание Областната епизоотична комисия днес. Тя се провежда заради огнищата със заболяването в Румъния и Гърция.  Със заповед на изпълнителния   директор на Българска агенция по безопасност на храните се забранява..

публикувано на 09.08.24 в 11:47

Вода най-рано утре сутринта

Ако ремонтните дейности по присъединяването на довеждащия водопровод за Шумен вървят нормално, очаквам присъединяването да завърши около 19:00 часа . Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК Антон Стефанов. Това означава, че пълненето на системите ще започне около 21:00 часа. Чуйте интервю на Миглена Стоянова с инж. Антон Стефанов...

публикувано на 08.08.24 в 14:56

Чудотворна икона в Шумен

,,Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница ще бъде в Шумен до утре на обяд включително. От два дни тя е в храм "Свето Възнесение" в града“. Това каза за Радио Шумен архиерейският наместник отец Димитър. "Тази светиня, която е в Шумен, е собственост на Варненската митрополия. Поръчана е от митрополита да бъде изработена в Света гора като..

публикувано на 08.08.24 в 14:25

ВиК ремонтът - по график

„Към момента ремонтните дейности по присъединяването на довеждащия водопровод за Шумен вървят по график. Строителят не е сигнализирал за трудности.“. Това каза управителят на „ВиК – Шумен“ Иван Пушкаров при среща с кмета проф. Христо Христов и областния управител на област Шумен Бейнур Ахмед.  Двамата днес инспектираха включването на новия..

публикувано на 08.08.24 в 13:52
Град Шумен

Все повече шуменци се връщат от чужбина

В Шуменска област се увеличава имигрантският поток (завърналите се български граждани и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в региона). През 2023 г. техният брой е 1955. Предната година са били 1515. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро. През 2023 г. 56 807 хора са сменили местоживеенето си от..

публикувано на 08.08.24 в 12:45

Пешеходец загина на пътя

Пешеходец е загинал, след като е бил блъснат от автомобил на автомагистрала "Хемус в участъка между пътен възел „Белокопитово“ и граница с област Търговище, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.  Около 21:30 часа, лек автомобил с чужда регистрация, движещ се от Варна към Търговище, управляван от 24-годишен мъж от Търговище, е..

публикувано на 08.08.24 в 11:03