Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменският хор "Бодра песен" бе отличен с наградата "Музикант на годината"

Шуменският хор "Бодра песен" с диригент Деница Узунова спечели голямата награда "Музикант на годината" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт". 25-то издание на надпреварата се проведе тази вечер в зала 6 на Националния дворец на културата в София, а отличените в различните категории бяха избрани след проведена анкета сред слушателите на Българското национално радио. "В тази награда виждам протегнатата ръка на проф. Венета Вичева, която през 1963 година създаде този хор", сподели Деница Узунова. Тя благодари на всички, които са подкрепили шуменската формация по време на гласуването. Хор "Бодра песен" заслужи наградата "Музикант на годината" и заради премиерното изпълнение в България на "Кратка меса" от Амборш Чопи, и защото певците вече два пъти са избирани за Европейски посланици на културата. На концерта по връчването на наградите хор "Бодра песен" се представи с три изпълнения.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменските млади огнеборци на върха

България е с ново постижение – четвърто място от XXIV Международно младежко състезание по пожароприложен спорт. Това съобщават от Главната дирекция"Пожарна безопасност и защита на населението. Младите огнеборци от IX ОУ „Панайот Волов“ в Шумен постигнаха отлични времена в двете състезателни дисциплини – „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „400..

публикувано на 29.07.24 в 09:36

7690 искат енергийни помощи

7690 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са подадени в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Шумен. Това каза за Радио Шумен директорът Мартина Драгнева и уточни, че най-много са подадените документи в общините Шумен и Венец. Към момента са издадени 1400 заповеди за отпускане на помощта. На 60 души енергийно подпомагане..

публикувано на 29.07.24 в 09:08
класна стая

300 лева за ученици

Над 1900 заявления за отпускане на целева помощ за ученици са постъпили в социалните дирекции на Шуменска област. От тях 1683 са за ученици от началния етап, останалите – за осмокласници. Това каза за Радио Шумен директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Мартина Драгнева. Към момента са издадени заповеди за отпускане на помощта за..

публикувано на 29.07.24 в 08:56

Приютът "влиза" на сесия

Съдбата на приюта за безстопанствени животни във Велики Преслав отново ще бъде дебатирана в сесийна зала през тази седмица.  Въпросът за мястото на приюта се поставя след общественото обсъждане, проведено в средата на този месец. Сега съветниците ще трябва да приемат или отхвърлят предложението на кмета Янко Йорданов новият терен за изграждане на..

публикувано на 29.07.24 в 08:50

Безплатни тестове за хепатит

Безплатни изследвания за хепатит В и С организират през тази седмица от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Поводът е Световният ден за борба със заболяването – 28 юли.  Желаещите да се изследват могат да го направят от днес до петък включително от 9:00 ч. до 15:00 ч. в лабораторията на РЗИ на площад „Освобождение“. Не е необходимо предварително..

публикувано на 29.07.24 в 08:39
Христо Христов - кмет на община Шумен

Приемен ден на кмета

Ръководният екип на община Шумен ще има приемен ден днес.  Кметът ще се срещне с граждани от 14:00 ч. в зала 203 на местната администрация. Записвания се правят по телефона, чрез онлайн заявление в сайта на общината или на място, в стая 301.  Приемният ден на заместник-кметовете, на секретаря и на главния архитект е от 10:00 ч. до 13:00 ч. в..

публикувано на 29.07.24 в 08:30

Планово без ток

Спирания на електрозахранването заради ремонти и профилактика на съоръженията ще има днес (29 юли) в Североизточна България. В Шуменска област са възможни само временни смущения в част от квартал „Дивдядово“ – по булевард „Велики Преслав“ и по улиците „Генчо Панайотов“, „Горчо Боянов“, „Дъбрава“, „Зоя Космодемянская“, „Изворна“, „Люлякова“,..

публикувано на 29.07.24 в 08:14