Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светилище, с форма типична за келтите, разкриха археолози в "Сборяново"

Снимка: БГНЕС

Светилище с правоъгълна форма, типично за келтите, разкри при разкопки на територията на резервата "Сборяново" край Исперих, проф. Диана Гергова. Светилището е с правоъгълен план и е оградено с ровове. В средата има ритуална яма. До момента е открита само една находка - желязна коланна тока, но екипът на проф. Гергова ще работи още месец и половина на обекта и археолозите се надяват на още находки до края на август. Тази година в разкопките участва и международен екип, като заедно с българските учени работят изследователи от Женевския университет, Белгия и доброволци от 6 европейски страни включени в проекта „По пътя на траките”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца на пътя

За седмица на детска пътна безопасност е обявен периодът от 16 до 22 септември, а 18 септември - за Ден без загинали на пътя, съобщават от Областната дирекция на МВР Разград.  Данните за пътнотранспортния травматизъм в периода 1 юни – 30 август 2024 година сочат, че на територията на Разградска област са станали 9 произшествия с деца, при които 3..

публикувано на 10.09.24 в 15:24

Разкопки в Сборяново

Започнаха археологическите проучвания на ранносредновековното селище в местността Петрова нива в Археологическия резерват „Сборяново“. Разкопките се провеждат за 16-та поредна година. Финансирането е осигурено от Министерството на културата, Историческия музей в Исперих и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  Ръководител на проучванията е..

публикувано на 10.09.24 в 15:01

Екоакция в Разград

„Да изчистим България заедно“ е кампанията, в която община Разград се включва за поредна година. Всички желаещи да участват в националната инициатива на 14 септември, събота, могат да получат безплатни найлонови чували и ръкавици до 13 септември от административната сграда на общината.  По време на кампанията всеки участник може индивидуално или..

публикувано на 10.09.24 в 14:52

Обновяват зоокъта в Разград

Обновиха зоокъта в частта, обитавана от лами, птици нанду и елени лопатари, съобщиха от общинската администрация на Разград.  Подменени са покривите на закритите помещения и козирките на навесите. За понитата и за лопатарите са изградени нови комбинирани хранилки с по две зони. Изградени са и пясъчници за понитата и за птиците нанду, в които те..

публикувано на 09.09.24 в 08:59

РИК-Разград получи печата за изборите

Печатът, с който Районната избирателна комисия (РИК) в Разград ще работи за изборите за народни представители, бе връчен днес, на 7 септември, на председателя на комисията. Това стана на специална церемония в сградата на Областната администрация. Областният управител Владимир Димитров връчи на председателя на Районната избирателна комисия..

публикувано на 07.09.24 в 11:43

Конни състезания

Атрактивните конни състезания и народни борби, които Община Исперих организира всяка година през месец септември, ще се състоят днес (7 септември) от 10 часа на изхода на Исперих в посока Разград. Кушиите ще се проведат в пет гари: 1200 м за 3+ год., 1600 м за 2+ год., 1600 м за 3+ години, 2000 м за 3+ год., 2600 м за 3+ год. За победителите са..

публикувано на 07.09.24 в 09:13
Лозница

50 г. Лозница – град

Днес, 7 септември, е последният ден от празненствата в Лозница по повод 50 години от обявяването ѝ град. В днешния съботен ден ще се състоят с рали с трабанти и борби. Празничната програма предлага и забавления за малките жители на общината. На градския стадион ще има спортно-състезателни игри със забавно детско шоу и състезание с велосипеди...

публикувано на 07.09.24 в 08:39