Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празници и събори в населените места на Североизточна България днес

Снимка: БГНЕС

Множество празници и събори бележат съботния ден в Североизточна България.

По повод традиционния Смядовски панаир, община Смядово организира културни прояви. От 20,00 ч на централния площад в града ще се състои концерт на руската певица Наталья Сорокина и българската певица Нелина. По традиция панаира се провежда в неделя. „Опитахме и тази година да подготвим разнообразна и интересна празнична програма за жителите и гостите на града” – коментира за Радио Шумен Иванка Петрова, кмет на общината.

Шуменското село Белокопитово също празнува днес. Кметът Алекси Чолаков съобщи, че е подготвена музикална програма, в която ще участват певци и танцьори от селото, певческа група от читалището в село Васил Друмево и танцовия състав „Шарено герданче“ от Търговище. Поканена е народната певица Ирена Станкова от Бургас. Началото на концерта е от 18.30 ч. пред читалището. „Искаме да възстановим традицията и да се обединим поне на празника“, коментира кметът Алекси Чолаков.

Продължава панаирната програма във върбишкото село Бяла река. От 10 часа на сцена на стадиона ще има празничен концерт с участието на общински самодейни състави от читалища и деца от детските градини., а от 11 часа ще се изявят актьори от разградския театър „Антон Страшимиров“ с едночасова програма. Кметът на общината Мердин Байрям ще отправи поздрав по повод празника от 12 часа, а от 13 часа започват традиционните борби с участието на деца и мъже, сред които има състезатели от републикански и международни първенства.

С конни състезания и народни борби ще бъде отбелязан празникът на община Цар Калоян, който ще се проведе днес и утре. На събора ще присъстват народните представители д-р Хасан Адемов и Ахмед Ахмед, както и кметове на населени места от региона. От 10 часа днес започват конните състезания, вечерта от 20 часа е празничният концерт. Утре от 10 стартират народните борби.

Днес от 10.30 часа в търговищкото село Александрово ще бъде отслужен водосвет на ремонтираната с дарения църква ,,Свети Димитър“. ,Храмът е 120 годишен и за първи път се прави основен ремонт, разказаха за РШ от настоятелството на църквата и уточниха, че много хора са оказали помощ за възстановяването на храма.

В Русенското село село Сандрово, ще се проведе за пета поредна година традиционния фолклорен фестивал „Сандрово пее и танцува“. Чрез проявата се дава възможност за изява на любителските клубове за народни песни и танци. Фестивалът не е със състезателен характер. Регистрирали са се около 450 участници на различна възраст от над 45 групи.  „Сандрово пее и танцува“ се реализира с подкрепата на Община Русе чрез програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата, Кметство Сандрово, НЧ „Васил Левски – 1928 г.“ – с. Сандрово. Празникът започва с изпълнения на домакините от Народно читалище „Васил Левски – 1928 г.“ – с. Сандрово, а участията ще продължат до 17,30 ч. За първото юбилейно издание организаторите са поканили гост-изпълнител – оркестър „Плам“, който в обедната пауза ще изнесе концертна програма.

Празник под наслов „От поломието до Дунав заедно” ще се проведе днес в село Мечка. Организатор е община Иваново. Ще участват фолклорни състави от населени места от общината, каза за Радио Шумен кметът на селото Ивелин Илиев. В празничната програма са предвидени кулинарна изложба, ще бъдат представени местни вина, плодове, зеленчуци и мед. Програмата ще започне от 17.30 часа и ще завърши в 21 часа с празнична заря.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кола изгоря на пътя

Лек автомобил "Мерцедес" е унищожен при пожар тази нощ, съобщават от шуменската полиция. При прибиране от произшествие в село Близнаци около 00:20 часа противопожарният екип забелязал мерцедесът да гори на пътното платно между селата Хитрино и Сливак.  По данни на водача, по време на движение от двигателния отсек започнал да излиза дим, а малко..

публикувано на 17.07.24 в 11:19

Закани за убийство

68-годишна жена подала сигнал в полицейското управление в Шумен вчера, че получила закана за убийство.Това съобщават от шуменската полиция. По нейни данни, това е станало на 13 юли в частен дом в село Добри Войниково. Заплахите и заканите към нея били отправени от 45-годишен мъж, неин племенник. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 17.07.24 в 11:11

Спасиха 10 къщи в Преселка

10 жилищни сгради и слънчогледов блок от 300 декара са били спасени от изгаряне след пожар в село Преселка. Това съобщават от шуменската полиция. Сигнал за горяща къща близо до язовира е приет в 16:39 часа вчера в дежурната част на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Нови пазар.  Към адреса са насочени противопожарни..

публикувано на 17.07.24 в 11:05

Част от Шумен без вода

Авария оставя без вода част от Шумен, съобщават от ВиК.  Проблемът е на главен водопровод на улица „Червена стена“ № 22. Заради него е спряно подаването в квартал „Боян Българанов“, в района на Многопрофилната болница и във високата зона на Шумен.  Очаква се водата да бъде пусната до 16:00 ч., уточняват от ВиК.

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Огън изпепели къща

Пожар е изпепелил къща и постройка към нея в Смядово днес следобед. Това съобщават от шуменската полиция. 71-годишен собственик на имота рязал дърва за огрев. Пламъците тръгнали от спомагателна постройка към къщата.  Два екипа пристигнали ня място, заварили силно развит пожар, който бързо се прехвърлил към къщата.  Пламъците са ликвидирани, но къщата и..

публикувано на 16.07.24 в 19:22

Гасят пожар в Преселка

Огнеборци и доброволци гасят пожар в село Преселка. Това съобщават от шуменската полиция.  В 16:39 часа в дежурната част на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен е приет сигнал за пожар в къща на ул. "Георги Димитров" в село Преселка. Към мястото на произшествието е насочен екип от Нови пазар.  На място..

публикувано на 16.07.24 в 19:16

Удар в патрулка

Полицейска патрулка беше блъсната при пътен инцидент на автомагистрала "Хемус" в района на бензиностанцията край Нови пазар. Това съобщават от шуменската полиция. Около 13:50 часа днес на магистралата екип на РУ - Нови пазар регулирал пътния поток във връзка с въведено ограничение за товарни автомобили с тегло над 20 тона. Определена за пункт за спиране..

публикувано на 16.07.24 в 18:19