Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преброяват дворните кучета в Търговище

Снимка: БГНЕС
1777 дворни кучета описаха в селата на община Търговище при акция за намаляване на бездомните животни. Едва 472 от тях имат паспорти, а чипираните са само 38. Преброяването продължава. Според кметовете, много от жителите на селата пускат кучетата си на улицата, за да не плащат такса от 5 лв. и да не слагат микрочип на дворния пазач. Според Закона за ветеринарномедицинската дейност чипът е задължителен. При липса на такъв, стопанинът на кучето ще бъде санкциониран с глоба от 200 лв. Кметовете изразиха масово недоволство, че се сблъскват със съпротива от страна на населението да се изпълняват законовите норми. Поискаха съдействие от Общината и полицията, за да ограничат пускането на кучетата на улицата. Проблем са т.нар. "вилни зони", от които всяка есен се пускат стотици, вече ненужни на стопаните им, кучета и те влизат в града. Други проблемни обекти са тези в промишлените зони и животновъдните обекти, където има десетки кучета, които създават поколения и увеличават популацията на уличните.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затягат мерките в Търговищко

По-строги противоепидемични мерки са в сила от днес в Търговищка област. Това решиха на извънредно заседание в електронна среда членовете на Областния координационен щаб за борба с COVID-19. В заповедта са записани мерките, които са въведени в цялата страна – за неприсъствено  обучение на учениците от гимназиален етап и за преустановяване на..

публикувано на 30.10.20 в 13:19

Джипита срещу заповед на щаба

Общопрактикуващите лекари в Търговище отказват да изпълняват заповед на председателя на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса Митко Стайков. Това стана ясно по време на заседание на Общинския съвет. Сесията започна с  декларация, прочетена от председателя на Постоянната комисия по здравеопазване д-р Димчо Димов, който заяви, че със заповедта..

публикувано на 29.10.20 в 11:33

Награда от херцога на Единбург

Четири момичета от Търговище получиха Международна награда от херцога на Единбург. Това съобщават от Регионалното управление на образованието. Три от тях са от Първо СУ „Свети Седмочисленици - Айсун Исметова, Катерина Стойчева и Селин Билгинова. Четвъртият лауреат е Виктория Грънчарска от Второ СУ „Проф. Никола Маринов”.   Международната..

публикувано на 28.10.20 в 16:41
Митко Стайков - областен управител на Търговище

Митко Стайков с коронавирус

Областният управител на Търговищка област Митко Стайков е дал положителна проба за коронавирус, съобщи самият той в профила си в социалната мрежа. "Вчера се почувствах отпаднал, затова веднага си направих PCR-тест. Въпреки превантивните мерки които съм спазвал, тестът ми за Covid-19 e ПОЛОЖИТЕЛЕН! Оставам на домашно лечение, и се надявам на бързо..

публикувано на 28.10.20 в 12:24

Мъж вилнее в заведение

37-годишен мъж от Търговище е задържан е за обидни думи, закани и хулиганско поведение в заведение край града. това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Мъжът е нарушил обществения ред и е потрошил част от обзавеждането на обекта. Задържаният за 24 часа е с криминално минало.

публикувано на 28.10.20 в 11:23

Отменят церемонии

Отменят церемониите за връчване на Годишните награди за образование, наука, култура и изкуство в община Търговище. Това съобщават от местната администрация. Тържествата трябваше да се състоят на 29 и 30 октомври. Отличените ще получат своите грамоти и награди по пощата или лично. За наградените във всяка от категориите са определени..

публикувано на 28.10.20 в 09:53

Крути мерки в Попово

Преустановява се посещението на пенсионерски клубове на територията на община Попово до 5 ноември включително. Заповедта на кмета Людмил Веселинов е във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната. В документа е записано още, че масови прояви, включително културни и развлекателни, могат да се провеждат при заетост на местата до 50..

публикувано на 26.10.20 в 14:34