Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Начев: Коалицията между ГЕРБ и БСП би била балансираната коалиция

Възможен ли е германски модел на управление на държавата? Този въпрос, може би, все по-често ще бъде задаван в следващите дни. На изборите вчера се оказа, че няма ясно предпочетена политическа сила у нас. Така и ГЕРБ, и БСП са сравнително изравнени в невъзможността си да съставят самостоятелен кабинет. "Този парламент няма да изкара целият си мандат", каза за Радио Шумен Иван Начев - ръководител на Департамента по политически науки в Нов български университет. "От днешна гледна точка не може да има извънредни парламентарни избори до края на тази година", сподели още Начев. Според него най-близката перспектива е есента на 2018 г. Този парламент няма да изкара пълният си мандат, повтори той и допълни, че причината е политическото поведение на лидера на най-голямата партия ГЕРБ - Бойко Борисов. Какво каза още политологът - чуйте в интервюто на Миглена Стефанова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският Дисни е шуменец

Един от създателите на българската анимация Димитър Тодоров - Жарава е роден на 21 септември 1901 г. в Шумен. За него, позабравен във времето, за иновациите и приноса му в анимацията разговарят Станислав Буковалов и Боряна Матеева, преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".  Записът  е от предаването "Истории за историята" на 20.09.2020 г...

публикувано на 21.09.20 в 11:24

Москвичът - колата, с която не можеш да се разделиш

Ежегодният събор на ретро автомобилния клуб „Москвич“ днес се провежда в Плиска, но преди това колоната от соц-колите премина през Шумен, като за един час близо 90 москвича бяха паркирани до Информационния център на Шуменското плато и веднага се превърнаха в атракция за всички шуменци. А иначе в ретро клуба членуват собствениците на 200 коли от..

публикувано на 19.09.20 в 14:41

Промените в Изборния кодекс - нужни ли бяха?

Тази седмица депутатите гласуваха на второ четене промени в Изборния кодекс. В деловодството на парламента е постъпил указ с вето на президента Румен Радев върху измененията, заяви още вчера зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов. Депутатите вчера решиха на следващите избори гласуването в секции с над 300 избиратели да бъде..

публикувано на 18.09.20 в 16:09

Робот дезинфекцира в училище

Оказва се, че няма нищо трудно да научиш на полезни навици децата в условия на пандемия, ако го направиш по модерен и оригинален начин. Робот посрещна първолаците в първия учебен ден в разградското ОУ „В.Левски“ и ги приканва да си дезинфекцират ръцете. След това пуска дезинфектант, подава хартия за подсушаване на ръцете и благодари на..

публикувано на 17.09.20 в 19:32

ТВ Шумен на 25

Точно преди 25 години на 15 септември в ефир е излъчено първото предаване на Телевизия Шумен. Днес обществената регионална медия с политематичен профил има пет авторски предавания, които обхващат всички сфери на обществения живот. Началото на телевизионния живот започва още през 1993 г., когато с решение на Общинския съвет в Шумен е създадена местна..

публикувано на 15.09.20 в 14:38

Изложба връща ученически спомени

„Буквари и учебници от миналото – спомени“ се нарича изложбата, която днес се откри в Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ в Разград. Представени са издания от 1955 година   до 2000 година. Сред тях има учебници по всички предмети, заедно с помагала и учебни тетрадки. „Изложбата ще бъде интересна не само за сегашните ученици, но и за..

публикувано на 15.09.20 в 13:16

Ученици: „Подлудиха ни с този коронавирус“

За да не се струпват деца и родители, бяха организирани три последователни тържества за откриването на новата учебна година в шуменското Второ основно училище „Д-р Петър Берон“. Съобразявайки се с COVID-19 предписанията, родителите спазваха социална дистанция и наблюдаваха на големи екрани в двора церемонията по посрещане на първолаците в класните..

публикувано на 15.09.20 в 12:43