Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Събират детски книги за библиотека

Кампания „Дари „стара” детска книга - отвори нови хоризонти” стартира по инициатива на Шуменския университет. Акцията, организирана от катедра „Социална работа” към Педагогическия факултет, започва днес и ще продължи до 15 май. Целта е събиране на детска и юношеска литература за изграждане на библиотека към Центъра за обществена подкрепа в Нови пазар. Така ще се обогатят социалните услуги за деца в риск, ще се изградят социални компетенции и умения на малчуганите. Книгите се събират в стая 100 на Педагогическия факултет и в Центъра за кандидатстудентска дейност в Ректората.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Омагьосаната приказка на Светла

Картини от вълна на Светла Чиракова ще бъде представена днес пред търговищката публика. Тя е под мотото „Омагьосана приказка“, а картините от жива вълна представят герои, които са намерили място и в книга със същото заглавие. Светла Чиракова   е създала свой  авторски стил в работата с вълна, обясни за Радио Шумен художникът приложник...

публикувано на 16.05.22 в 09:00

"Нова българска драма" днес

В рамките на театралния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен днес ще бъде и представянето на книгата на Мартин Каров „Наръчник на импровизатора“. Представянето е с начален час 14 в зала „Нова българска драма”. От 17:00 ч. в камерна зала ще бъде представена Театрална работилница „Сфумато“ -  „Тържество на самотата" от Катерина Георгиева,..

публикувано на 16.05.22 в 08:55

Победителите в литературния конкурс

Михаела Илиева от Великотърновския университет спечели Голямата награда в тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев". Призът е осигурен от Община Шумен и дава възможност на автора да издаде своя книга. Първата награда за поезия в конкурса, организиран от Шуменския университет за 44-и път, бе присъдена на..

публикувано на 15.05.22 в 12:15

Наградиха най-добрите на "Вълшебната завеса"

Завърши XXI издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса”в Търговище. Журито, с председател Богдана Костуркова, обяви присъдените отличия. Наградата за най-добър спектакъл получи Театър 199 „Валентин Стойчев“ – София за „Малката кибритопродавачка“ по Андерсен, сценичен вариант и режисьор Анна-Валерия Гостанян...

публикувано на 14.05.22 в 09:06

Старт на конкурса

Започна четиридесет и четвъртото издание на Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев". Куратор е доц. Юрий Проданов. Прозата, поезията и критиката на студентите ще бъдат оценявани от тричленно жури в състав: професор Пламен Дойнов, Захари Карабашлиев и Петър Чухов. Голямата награда в тридневния конкурс е издаване на книга. Тя е..

публикувано на 13.05.22 в 14:58
Сградата на Драматичния театър в Търговище

Театрална арт резиденция

В Търговище а ртисти от 6 държави ще участват в международна театрална арт резиденция. Проявата е финансирана по програма „Еразъм +“. Със съдействието на Държавния куклен театър в Търговище участниците ще подготвят спектакъл, заяви Пепа Пенева от Фондация „ Open Space“, организатор на инициативата. В рамките на 2 седмици 15 млади артисти ще..

публикувано на 13.05.22 в 12:45

Нощ в галерията

Художествената галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен ще се включи в инициативата Европейска нощ на музеите. Залите ще бъдат отворени за посетители от 18.00 до 21.00 часа, съобщават от там. Любителите на изкуството може..

публикувано на 13.05.22 в 12:22