Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ в Библиотеката в Шумен

Нощ в Библиотеката ще се проведе за четвърта поредна година в Шумен. Домакин е Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Инициативата е под мотото „Обичам“ България.

По традиция началото ще бъде поставено в 18:30 ч. пред централния вход на културния институт с концертна програма на Градския духов оркестър „Михаил Биков”. В залите на втория етаж гостите ще могат да разгледат експозицията „От перото до лаптопа”, посветена на еволюцията на библиотечната техника, и фотографската изложба „Литературни маршрути”, която представя три от седемте разработени до момента от институцията маршрута - по житейския и творческия път на Добри Войников, по повестите „Изгубена Станка” на Илия Блъсков и по „Нещастна фамилия” на Васил Друмев. На втория етаж ще бъде експонирана и фотодокументалната изложба „За книгите, библиотеките и хората в тях”, която илюстрира еволюцията от скалните рисунки и древните петроглифи до появата на съвременното книгопечатане.

В залата на отдел „Краезнание”, от 19:30 ч. и от 22 ч. ще може да бъде видяна виртуалната изложба „Творците на Шумен”, която в поредица от малки импресии представя значими шуменски художници, музиканти, писатели, актьори, архитекти и фотографи. В Изложбената зала ще бъде подредена експозицията „Българската история в художествено слово и образ”, която знакови личности и събития от историята на Първото и Второто българско царство чрез художествени колажи от произведения на българската литература, живопис и иконопис, от произведения на художествената миниатюра, на скулптурата, архитектурата и художествената фотография. В Каталожната зала ще може да бъде разгледана фотодокументалната изложба „Шуменци в националноосвободителните борби”, а в английския двор на библиотеката - изложбата „Листа от албума”, посветена на шуменския поет и драматург Иван Пейчев. В залата за заемане на литература за дома ще бъдат обособени четири фензони - „България на шир и длъж” с акцент върху литературата, представяща природните и историческите забележителности на страната ни; „Български феномени” с литература за известни български ясновидци, гадатели и лечители; „За всяка болка – билка” с литература в областта на народната медицина; и „Родът е оцелял, защото се е смял”, представяща хумора и сатирата в българската литература. Книгите от последната фензона ще бъдат представени и чрез четения на живо.

От 18:30 до 20 ч. в английския двор на библиотеката ще бъде организирана фензоната „Обичам поезията”, където известни шуменци ще представят българска поезия.

От 20 ч., отново там, обичащите българския фолклор ще могат да се включат в забавна хоротека с участието на съставите към НЧ „Асен Златаров - 1872“. Предвидено е и надиграване с награди. В Каталожната зала ще бъде организирана благотворителна работилница „Аз Буки” за ръчна декорация с графична техника на тефтери, книгоразделители и картички. Отново там ще има и благотворителен базар с издания и рекламни материали на библиотеката, както и с артизделия, изработени в организирани от библиотеката работилници и приложни ателиета.

От 19 ч. в отдел „Изкуство” ще започне кинопанорама на научнопопулярни филми за природните и историческите забележителности на България. На посетителите ще бъдат предложени и традиционните за Нощта в библиотеката обиколки на книгохранилищата и възможността да надникнат в любопитния кът Ретробиблиотека, организиран във фоайето на втория етаж.

За детската аудитория от 18 ч. ще има забавления с FaceArtи оцветяване на рисунки с анимационни герои.

От 19 ч. до 21:30 ч. са предвидени парти и викторина с награди, с участието на Вокално-театралната формация „Алдора”.

От 21:30 ч. ще бъде прожектиран филмът „Тролчетата”.

От 18:30 ч. до 24 ч. посетителите ще могат да си направят годишен абонамент за библиотеката срещу цената на еднодневен пропуск от 2 лв., а за децата до 14-годишна възраст регистрацията ще е безплатна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три пожара в горите

Три пожара гасят горски и огнеборци на територията на Североизточното предприятие в момента. В Държавното ловно стопанство - Паламара огънят е тръгнал от ожъната и запалена нива, на която е имало останала слама. Пожарът е обхванал широколистна гора в землището на село Единаковци, община Хитрино. На терен са пожарникари, горски и хора от..

публикувано на 11.07.24 в 15:48
ВиК - Шумен

Заплашват с блокада ВиК - Шумен

Трима души от каолиновското село Тъкач в момента са пред ВиК - Шумен заради безводието в населеното място.  Те настояват за спешна среща с управителя на дружеството Иван Пушкаров. Искат уверение, че водният проблем ще се реши час по-скоро. Горещото време и увеличената консумация на вода е причината да не се спазва графикът за воден режим в селото...

публикувано на 11.07.24 в 14:40
Архив

ВКС върна делото срещу Кюркчиев

Върховният касационен съд върна делото за катастрофата на кръговото кръстовище на „Практикер“ в Шумен за ново разглеждане от друг състав на апелативната инстанция.  На 28 септември 2022 г. колата на Жечко Кюркчиев отне предимството на Светомира Накева в кръговото кръстовище и помете колата ѝ. В резултат на жестокия удар 22-годишната Светомира..

публикувано на 11.07.24 в 13:51

Дрогиран седна зад волана

Дрогиран водач е засечен на пътя тази нощ, съобщават от шуменската полиция. Около 2:30 часа на 11 юли екип на пътна полиция спрял за проверка близо до язовир „Дибич“ водач на лек автомобил "Дачия". Зад волана бил 34-годишен мъж от Варна. Движил се в посока към Шумен.  Тестван е за шофиране след употреба на наркотични вещества и техни аналози, отчетена..

публикувано на 11.07.24 в 11:15

Две коли в сблъсък

86-годишен мъж е пострадал при пътнотранспортно произшествие в сутрешните часове вчера. Това съобщават от шуменската полиция. Около 08:30 часа на ул. “Георги Димитров“ в село Мараш, близо до стопанския двор, 45-годишен водач на лек автомобил "Фолксваген" завивал наляво. Не пропуснал движещия се с предимство лек автомобил "Пежо 106“ и се ударили.  В..

публикувано на 11.07.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Областният управител призовава

За спазване на правилата за пожарна безопасност и отговорност призовава областният управител на Шуменска област Бейнур Ахмед. Заради продължаващото повишение на температурите и сухото време се увеличава опасността от възникване на пожари, се казва още в апела.  „Нека всички сме внимателни и с действията си да не създаваме..

публикувано на 11.07.24 в 10:50

Пръскат кестените в Шумен

Обработка на кестените срещу вредители ще бъде извършена на 15 срещу 16 юли от 22:00 до 06:00 часа, съобщават от община Шумен.  Дезинсекцията ще бъде направена срещу  кестенов хоботник при благоприятна метеорологична обстановка, липса на валежи и силен вятър. От общинската администрация предупреждават собствениците на пчелни семейства от Шумен и..

публикувано на 11.07.24 в 10:02