Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Ганева за тънкостите в тъкането на килими

Едно от нещата, с които свързваме българските занаяти е тъкането. Първоначално ръчно тъкани килими били изработвани от странстващите народи - номади и чергари. Днес те се произвеждат основно в Мароко, Унгария, Гърция, Тунис и Индия. Когато стане въпрос за ръчно тъкани постелки в България, се сещаме за традиционните чипровски и котленски килими. Като деца имахме възможност в часовете по трудово обучение поне да се опитаме да тъчем с малки станчета, за да усетим удоволствието от нещо, което сами си изработим. И тъй като в днешни дни тъкането си остава не толкова познат занаят, ще ви срещнем с една потомствена тъкачка. Тя е от Котелския край и с удоволствие тъче шарени черги и килими на 200 годишния си стан. Твърди, че цветните тъкани, които сама изработва, радват очите на туристите. В една от малките улички на Жеравна, Жулиета Герова се срещна с тъкачката Мария Ганева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работодатели саботират преговорите

Работодателски организации саботират преговорите за нов колективен договор в сектор „Здравеопазване“, алармират от Федерацията на синдикатите в здравеопазването.От КНСБ предупреждават, че подготвят ефективни протести ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл..

публикувано на 13.05.24 в 15:28

Василена в служба на хората

Тя е кмет на село Панайот Волов, но не се счита за началник, нещо повече, 36-годишната Василена Симеонова казва, че е един работник, който иска да направи мястото, където живее по-хубаво. Амбицията ѝ е за една година всички тревни площи в шуменското село да придобият приличен вид, тъй като са занемарени от години. Василена е..

публикувано на 13.05.24 в 09:18

Професията, за която трябва сърце

12 май е Световният ден на медицинската сестра. Той се отбелязва от  1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.  Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл.   „Три пъти по- малко от стандартите са медицинските сестри в България в момента. Професията става „изчезващ вид“...

публикувано на 12.05.24 в 09:00

Награди, които окриляват

Днес, в Деня на Шумен, жителите на десетият по големина град в България празнуват. А творците му и заслужили общественици с принос за развитието на града бяха отличени.  "Наградата ме окрилява. Наградата ни кара да мислим, че има смисъл да творим за този град. Отличията трябва да ни обединяват, не да ни разделят. И занапред Шумен ще бъде моя кауза и..

публикувано на 11.05.24 в 14:55

Започват Друмевите празници

Най-престижният фестивал за българска драматургия открива своето 33-то издание се открива днес, 11 май от 18:00 часа. В конкурса участват 15 спектакъла, 6 са в съпътстващата програма, ще има 2 изложби и два видеозаписа на представления.  Селекционерът Елена Ангелова е трябвало да избира между 42 заглавия, създадени през миналата и началото на..

публикувано на 11.05.24 в 09:30

Песента "Оттука започва България" е дар на шуменци

Днес е Денят на Шумен. На града между двете български столици Плиска и Велики Преслав, мястото, откъдето започва българската държава. Датата 11 май официално е обявена за Ден на Шумен през 2000 година .  Затова Радио Шумен реши да ви върне във времето, когато е взето историческото решение за празника, а за химн на Шумен е одобрена песента..

публикувано на 11.05.24 в 08:05

Почитатели на ЦЕРН в Дулово

Мини мастър клас на ЦЕРН организира дуловското Средно училище “Васил   Левски”. Той ще се проведе в актовата зала на учебното заведение на 15 май от 14 часа. Лектори ще бъдат ученици, които преминаха Международен мастър клас на ЦЕРН във Варна. Това са Светлозар Драгнев, Ипек Ердинч и Атакан Ибрям. В Мини мастър класа може да участват ученици от..

публикувано на 10.05.24 в 15:20