Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Звезден път" започва в Разград

Над 200 деца ще участват в Националния фестивал за популярни песни, танци и рисунки „Звезден път”, който ще се проведе на 23 и 24 юни в Разград. Това съобщи председателят на Сдружение „Бъдеще за Европа” Златка Пенчева. Освен неправителствената организация, съорганизатори са Община Разград, Областната дирекция на МВР и Общинският културен център. Фестивалът ще бъде под патронажа на кмета на Разград д-р Валентин Василев и ще премине под мотото „Детско изкуство за безопасност на движението”. Новото тази година е, че ще бъде учредена стипендия на името на покойната Марияна Дучева, която беше вдъхновител на създаването на фестивала. Той се провежда в три категории - конкурс за популярна песен индивидуално изпълнение, конкурс за вокални дуети и триа и конкурс за съвременни танци. Фестивалът започва в 10 ч. на 23 юни в Общинския културен център, а официалното откриване е от 17 ч.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Уникален печат от първопрестолна Плиска

Уникален оловен печат oт 9 –10 век откриха археолози във външния град на първата българска столица Плиска. На задната му страна има изображение на Богородица с порасналия вече Младенец. Досега не е намирано подобно изображение. На лицевата страна на печата е изобразен хълмът на Голгота и кръст с надпис „Господи, помагай на Петър“. Предполага се,..

публикувано на 27.08.24 в 13:08

Находки в древния Мисионис

Над 150 предмета, като преобладават тези от Второто българско царство, са открили археолозите на късноантичния и средновековен град Мисионис. Най-много са металните находки – стрели, бойни топки, части от въоръжение. Това е една от най-добре запазените крепостни стени в България, обявиха ръководителят на разкопките Стефан Иванов и научният..

публикувано на 27.08.24 в 12:36

Старт на сезона

С премиерата на постановката „Опит за летене“ по Йордан Радичков на 13 септември започва новият творчески сезон на Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе.  Режисьор е Недялко Делчев. В спектакъла участва почти цялата трупа на русенския драматичен театър, като гост е актьорът Алексей Кожухаров. Касата на театъра в Русе е с работно време от 10:00 до..

публикувано на 27.08.24 в 08:45

Трети ден "Речни ноти"

Международният конкурс за млади изпълнители "Речни ноти" завършва в Тутракан. Финалът е от 19:30 ч. тази вечер в Амфитеатъра. „Война на гласовете” ще определи носителите на Гран При и на наградата на кмета на Община Тутракан, след което са награждаването на победителите в различните възрастови групи и категории и галаконцертът. Припомням, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:49

Засвириха речните ноти

Международният конкурс за млади изпълнители "Речни ноти" ще бъде открит днес в Тутракан и ще продължи до 25 август.  Участие в 23-тото издание на конкурса са заявили над 200 изпълнители от България, Казахстан и Полша. След предварителна селекция, до втория присъствен етап са допуснати 80 от тях.  Те са разпределени в три категории –..

публикувано на 23.08.24 в 09:54

Започва "Преслав по ноти"

Тази вечер в центъра на Велики Преслав започват музикалните събития под надслова на утвърдилата се вече културна програма "Преслав по ноти". Тя се открива в края на лятото и продължава през септември. Тази вечер гости на старата столица ще бъдат младите пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови.  Концертът е с начален час 19 ч. и ще се състои на..

публикувано на 22.08.24 в 09:40

Творецът Марин Калинов

Книги на Марин Калинов и фотографии, запазили спомени от участието му в живота на НЧ „Напредък-1869“- Шумен са подредени в залата на читалището.  Експозицията е под наслов „Творецът Марин Калинов“ и ни кара да си спомним и да се замислим.  И да почувстваме през словото неговата енергия и чувствителност.  Експозицията се открива точно в деня..

публикувано на 21.08.24 в 16:40