Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гладиаторите на колела финишираха

Йордан Ставрев спечели велонадпреварата  „Дунав ултра”, която премина под надслова „Гладиатори на колела”. Той измина разстоянието от видинското село Куделин до Силистра за по-малко от 40 часа и беше със секунда по-бърз от втората в състезанието - 24 годишната Ивета Алексиева. Трети се класира Станислав Христов. Четвъртият състезател Иван Радев също финишира успешно. Кметът на община Силистра Юлиян Найденов връчи специална награда - монета с герба на общината на създателя на веломаршрута „ Дунав ултра”  Борис Бегъмов. Основната цел на състезанието е популяризиране на регионите по поречието на река Дунав като притегателна туристическа дестинация, а предизвикателството тази година беше разстоянието от 550 километра да бъде изминато за по-малко от 40 часа. Рекорден брой от десет общини - Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра - официално подкрепиха проявата и отказаха логистична подкрепа на организаторите. Състезателите преминаха през десетки населени места, където ги посрещаха с хляб и сол по стара българска традиция. Министерството на туризма официално подкрепи събитието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощи от Дулово

Над 150 жители на община Дулово са дарили дрехи и хранителни продукти за пострадалите от пожарите в село Воден. Това каза за Радио Шумен Сезен Сайън - организатор на благотворителната кампания.  Силистренци също са подкрепили акцията, в крайдунавския град са събрани 20 кашона с трайни хранителни продукти.  Микробусът с помощите ще тръгне утре..

публикувано на 25.07.24 в 12:37

Пожар изпепели кола

Лек автомобил „Пежо“ се самозапалил и изгорял в близост до язовира край село Срацимир вчера. Това съобщават от силистренската порлиция. Екип на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Силистра се отзовал на сигнала, получен в 16:47 часа. Огнеборците загасили пожара, преди да обхване близка гора.

публикувано на 25.07.24 в 09:24

226 бебета проплакаха в Тутракан

226 бебета са се родили в Тутракан от началото на годината, съобщават от местната болница.  Статистиката за първото шестмесечие показва, че 121 са момичетата, 105 - момчетата, а двойките близнаци - 10. За сравнение, за същия период през 2023 г. са се родили 223 бебета.  Ин витро са заченали 16 родилки, а резултатът - 21 бебета. 5 от тях за родили..

публикувано на 25.07.24 в 09:18

Цветни къщички за птици

Участниците в клуб „Моето лято без риск“ към Превантивния информационен център по зависимости в Силистра изрисуваха десет хранилки за птици. Пет от тях, съвместно с община Силистра, бяха поставени и напълнени с храна на крепостта „Меджиди Табия“.  Предстои останалите пет хранилки да бъдат поставени в Дунавския парк.

публикувано на 25.07.24 в 09:14

Изнесени приемни в селата

Продължава информационната кампания в област Силистра по процедурата за подкрепа за семейните предприятия и фирмите от творческите индустрии и занаятите. Чрез изнесени приемни хората получават информация за възможностите за кандидатстване с проекти за 2024 година.  Малки и микро предприятия могат да получат финансиране за нови машини, оборудване и..

публикувано на 24.07.24 в 11:46

Дърва за ветерани

Актуализирана е капиталовата програма на община Тутракан. Това стана днес на редовното заседание на Общинския съвет.  Прието е решение за отпускане на еднократна финансова помощ на двама жители от с. Варненци и с. Нова Черна във връзка с възникнали пожари в техните домове.  И през тази година ще бъдат осигурени дърва за огрев на ветераните от..

публикувано на 23.07.24 в 14:16

Плувен басейн за силистренци

Договор за безвъзмездно отдаване на открития плувен басейн бе подписан между кмета на община Силистра Александър Сабанов и собственика на басейна Явор Георгиев. От договора става ясно, че Георгиев отдава безвъзмездно на община Силистра ползването на съоръжението в рамките на три сезона.  Кметът заяви готовността на администрацията да състави..

публикувано на 23.07.24 в 13:27