Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години свобода

Днес се навършват 10 години от освобождаването на българските медици, които бяха осъдени на смърт чрез разстрел и прекараха повече от осем години в либийски затвори. Репортаж на Георги Софронов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Виноградовка до Зайчино ореше

Преди 30 години инженерът по хранителни технологии Мария Николова напуска и професията, и страната си. Тя е бесарабска българка, родена в село Виноградовка - Украйна. Разказва, че там са я наричали българка, тук – рускиня. Живее в новопазарското село Зайчино ореше, а работи в Нови пазар, където вече 20 години е партньор в Женското сдружение..

публикувано на 26.08.24 в 16:28

Иде ли целебната вода в Мараш?

Ендоскопска сонда с камери е спусната в тръбата в село Мараш и е установено запушване на около 350-ия метър. Това каза за Радио Шумен зам.-кметът по европейски програми, екология и туризъм Даниела Русева. Нова фирма ще направи повторно обследване, както и отпушване на тръбата, каза още Даниела Русева: "Управителят на фирмата идва..

публикувано на 26.08.24 в 15:34
Мадарският конник

Мадарският конник без скеле

Скелето под уникалния скален релеф Мадарски конник, което беше издигнато преди близо 30 години, за да улеснява наблюдението на скалата, най-после ще бъде премахнато. То не се ползва от никоя институция, учени от БАН, които осъществяват мониторинг, го правят по друг начин, каза за Радио Шумен директорът на Регионалния исторически музей в Шумен Даниел..

публикувано на 26.08.24 в 15:02

Доброволци на разкопки

Доброволци от осем държави в Европа, Америка и Африка са почти месец във Велики Преслав за участие в археологически разкопки, популяризиране на културното наследство и местните забележителности. Фондация „Опън Спейс“ организира дейностите и пребиваването на младежите.  Организатор на всичко това е Пепа Пенева, която разказа за Радио Шумен, че проектът..

публикувано на 26.08.24 в 11:58

Събрало се наше село

Когато душата пей и танцува, без вино човек е готов да лудува! С това мото посреща гостите си днес разградското село Побит камък. Наследниците на балканджии организират 4-тият Народен събор „Събрало се наше село“. Празникът ще започне с изпълнение на химна на Побит камък от вокалната група към местното читалище. По традиция участници и гости ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:02

Битката на скаутите

"Титаните" от Разград обещават тридневно скаутско приключение за деца и тийнейджъри през септември. Групата разградчани, които през последните години организират различни приключенски прояви, зрелищни занимания и състезания, предимно с благотворителна и възпитателна цел, сега се обръщат към децата и се опитват да създадат приемственост.   Те..

публикувано на 24.08.24 в 18:00

Празник на водните лилии

Край приказното блато с водните лилии до село Малък Преславец, в събота- на 24 август, ще се проведе 15-тото издание на „Празника на водните лилии“. Инициативата на к метството и Народно читалище „Йордан Йовков“ в село Малък Преславец, заедно с община Главиница, се провежда по традиция в средата на юни, но беше отложена заради лошите..

публикувано на 23.08.24 в 16:26