Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За сътрудничество между театрите

Снимка: Марина Бенова

Заместник-министърът на културата Румен Димитров представи новия директор на Театрално-музикалния център в Разград. Тодор Мадолев поема културната институция в началото на новия творчески сезон с амбициозна програма, която според заместник-министър Димитров ще добави принадена стойност на областта. Румен Димитров обяви, че има политическа воля проблемите на творците да се решават съвместно. И обяви, че министерството на културата ще насърчава сътрудничеството между културни институции. В частност за региона препоръка в тази насока е театрите в Разград, Търговище и Шумен да излизат с общ афиш.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уникален печат от първопрестолна Плиска

Уникален оловен печат oт 9 –10 век откриха археолози във външния град на първата българска столица Плиска. На задната му страна има изображение на Богородица с порасналия вече Младенец. Досега не е намирано подобно изображение. На лицевата страна на печата е изобразен хълмът на Голгота и кръст с надпис „Господи, помагай на Петър“. Предполага се,..

публикувано на 27.08.24 в 13:08

Находки в древния Мисионис

Над 150 предмета, като преобладават тези от Второто българско царство, са открили археолозите на късноантичния и средновековен град Мисионис. Най-много са металните находки – стрели, бойни топки, части от въоръжение. Това е една от най-добре запазените крепостни стени в България, обявиха ръководителят на разкопките Стефан Иванов и научният..

публикувано на 27.08.24 в 12:36

Старт на сезона

С премиерата на постановката „Опит за летене“ по Йордан Радичков на 13 септември започва новият творчески сезон на Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе.  Режисьор е Недялко Делчев. В спектакъла участва почти цялата трупа на русенския драматичен театър, като гост е актьорът Алексей Кожухаров. Касата на театъра в Русе е с работно време от 10:00 до..

публикувано на 27.08.24 в 08:45

Трети ден "Речни ноти"

Международният конкурс за млади изпълнители "Речни ноти" завършва в Тутракан. Финалът е от 19:30 ч. тази вечер в Амфитеатъра. „Война на гласовете” ще определи носителите на Гран При и на наградата на кмета на Община Тутракан, след което са награждаването на победителите в различните възрастови групи и категории и галаконцертът. Припомням, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:49

Засвириха речните ноти

Международният конкурс за млади изпълнители "Речни ноти" ще бъде открит днес в Тутракан и ще продължи до 25 август.  Участие в 23-тото издание на конкурса са заявили над 200 изпълнители от България, Казахстан и Полша. След предварителна селекция, до втория присъствен етап са допуснати 80 от тях.  Те са разпределени в три категории –..

публикувано на 23.08.24 в 09:54

Започва "Преслав по ноти"

Тази вечер в центъра на Велики Преслав започват музикалните събития под надслова на утвърдилата се вече културна програма "Преслав по ноти". Тя се открива в края на лятото и продължава през септември. Тази вечер гости на старата столица ще бъдат младите пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови.  Концертът е с начален час 19 ч. и ще се състои на..

публикувано на 22.08.24 в 09:40

Творецът Марин Калинов

Книги на Марин Калинов и фотографии, запазили спомени от участието му в живота на НЧ „Напредък-1869“- Шумен са подредени в залата на читалището.  Експозицията е под наслов „Творецът Марин Калинов“ и ни кара да си спомним и да се замислим.  И да почувстваме през словото неговата енергия и чувствителност.  Експозицията се открива точно в деня..

публикувано на 21.08.24 в 16:40